Ιταλοί ερευνητές με επικεφαλής τον Εμανουέλε Τζανίνι, καθηγητή Ενδοκρινολογίας και Σεξολογίας στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, υποστηρίζουν ότι η ερωτική ηδονή στις γυναίκες δε σχετίζεται με το σημείο G, το οποίο δεν υπάρχει, αλλά με μία ολόκληρη περιοχή.
Το συμπέρασμα αυτό προήλθε από την εξέταση όλων των δημοσιευμένων μελετών για το θέμα.
Όπως γράφουν οι επιστήμονες στο περιοδικό Nature Reviews Urology, η περιοχή αυτή περιλαμβάνει την κλειτορίδα, την ουρήθρα και το πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου.
Οι συγγραφείς του άρθρου λένε πως είναι απλοϊκή η προσέγγιση του ενός σημείου, που περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1950 από τον Γερμανό γυναικολόγο Έρνστ Γκρέφενμπεργκ και πήρε το όνομά του (σημείο G από το Gräfenberg ).
Επίσης λένε ότι δεν ισχύει ούτε η θεωρία-ορόσημο του 1976 που συμπέρανε ότι στις περισσότερες γυναίκες υπεύθυνη για την κορύφωση κυρίως η κλειτορίδα.
Οι σύγχρονες έρευνες, που γίνονται με προηγμένες απεικονιστικές μεθόδους, έχουν επιτρέψει στους επιστήμονες να καταγράψουν λεπτομερώς τι συμβαίνει στα διάφορα τμήματα του συστήματος αναπαραγωγής κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης.
Δεν υπάρχει σημείο G
Έχει διαπιστωθεί ότι «μία ευρεία περιοχή όταν διεγερθεί κατάλληλα κατά την διείσδυση, μπορεί να προκαλέσει κορύφωση», γράφουν, οι ερευνητές. Και προσθέτουν πως η περιοχή αυτή αποκαλείται κλειτουρηθροκολπικό σύμπλεγμα (clitourethrovaginal complex- CUV).
Ο καθηγητής Τζανίνι λέει ότι η γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας του κλειτουρηθροκολπικού συμπλέγματος μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή των βλαβών στα γυναικεία γεννητικά όργανα στη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων και εγχειρήσεων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές λένε πως δεν υπάρχει το σημείο G. Σε ανάλογο συμπέρασμα είχε καταλήξει πριν δύο χρόνια και μία άλλη μελέτη της ιατρικής βιβλιογραφίας από Αμερικανούς επιστήμονες, που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό Journal of Sexual Medicine.
Το 2010, εξάλλου, επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου αναζήτησαν το σημείο G σε 1.800 εθελόντριες, ανακοινώνοντας ότι απέτυχαν να το εντοπίσουν.