Πολλοί αθλητές εμφανίζουν πόνο στο πρόσθιο μέρος του γόνατος, που είναι γνωστός ως τενοντίτιδα του επιγονατιδικού συνδέσμου (patellar tendonitis) η οποία συχνά αναφέρεται και ως γόνατο του δρομέα ή του άλτη.
Ο τένοντας είναι ο ινώδης σχηματισμός, σαν σχοινί, που συνδέει τους μυς με τα οστά. Η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή ή ο ερεθισμός αυτού του σχηματισμού, η οποία μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε τένοντα του σώματος αλλά πιο συχνά γίνεται στους ώμους, στους αγκώνες (έσω και έξω επικονδυλίτιδα), στο γόνατο και στον Αχίλλειο τένοντα.
Η τενοντίτιδα γονάτου εμφανίζεται αρκετά συχνά σε άτομα ηλικίας 20-40 ετών, τα οποία ασχολούνται με αθλήματα που απαιτούν άλματα εκρηκτικού τύπου (επαναλαμβανόμενες μυϊκές συσπάσεις τετρακεφάλου), όπως μπάσκετ, βόλεϊ, κλασικό αθλητισμό, ποδόσφαιρο, παιχνίδια με ρακέτες κ.λπ. Οι συνεχείς επαναλαμβανόμενες δυνάμεις που ασκούνται στον τένοντα, προκαλούν μικρές ρήξεις, που έχουν σαν αποτέλεσμα τον ερεθισμό, την εκφύλιση και την μερική ή πλήρη ρήξη του τένοντα.
Ο πόνος προκαλείται από τη φλεγμονή των τενόντων στο γόνατο και μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δύο γόνατα. Η φλεγμονή των γονάτων είναι συνήθως αποτέλεσμα υπερβολικής ή κακής χρήσης παρά ενός τραυματικού γεγονότος. Ο πόνος δεν είναι συνήθως μόνιμος, αλλά εμφανίζεται, όταν πηδάτε, τρέχετε, κάνετε καθίσματα ή ανεβαίνετε σκάλες.
Σημεία και συμπτώματα
- Πόνος στο πρόσθιο μέρος του γόνατος.
- Πόνος κατά την πίεση στον τένοντα, ακριβώς κάτω από την επιγονατίδα.
- Πρήξιμο.
Διάγνωση
Ο γιατρός κάνει συνήθως τη διάγνωση της τεντονίτιδας γονάτου βασιζόμενος στην κλινική εξέταση και στο βαθμό των ενοχλήσεων.
Πόσο σοβαρό είναι το γόνατο του δρομέα ή του άλτη; Με την κατάλληλη ανάπαυση και θεραπεία ο πόνος από την τενοντίτιδα του επιγονατιδικού συνδέσμου υποχωρεί συνήθως μέσα σε εβδομάδες. Ωστόσο, αν το αίτιο του προβλήματος δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να υποτροπιάσει.
Θεραπεία
Τοποθετήστε πάγο στο πονεμένο γόνατο και αποφύγετε τη δραστηριότητα που προκαλεί την ενόχληση. Αποφύγετε να πηδάτε, να ανεβαίνετε συχνά σκάλες και να τρέχετε, μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Η παρακεταμόλη (Depon κ.ά) και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να μειώσουν τον πόνο.
Πρόληψη
Το πιο συνηθισμένο αίτιο πόνου στο πρόσθιο μέρος του γόνατος είναι η κατάχρηση και η ακατάλληλη προπόνηση. Οι υποτροπές μπορεί να προληφθούν με την τροποποίηση του προγράμματος προπόνησης από κάποιον που έχει γνώσεις αθλητιατρικής. Μπορεί να είναι απαραίτητη η αλλαγή του προγράμματος άσκησης.
Μερικά άτομα αλλάζουν άθλημα, από τρέξιμο σε κολύμβηση ή ποδηλασία που ζορίζουν λιγότερο τα γόνατα. Ορθοπεδικές συσκευές μπορεί να βοηθήσουν στη διόρθωση της πλατυποδίας ή άλλων προβλημάτων ευθυγράμμισης των ποδιών. Αν τα συμπτώματα φαίνεται να προκαλούνται από διαταραχές ευθυγράμμισης, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει ένα φυσίατρο, ποδοθεραπευτή ή φυσικοθεραπευτή.
Η υποστήριξη για την επιγονατίδα με τη μορφή ενός κηδεμόνα γόνατος μπορεί επίσης να βοηθήσει. Ένας επίδεσμος πάνω από τον τένοντα της επιγονατίδας μπορεί επίσης να οδηγήσει στη μείωση της πίεσης. Μία άλλη σημαντική στρατηγική είναι οι διατάσεις και η ενδυνάμωση του τετρακέφαλου, των μυών στο πρόσθιο μέρος του μηρού.