Η ρευματική πολυμυαλγία (polymyalgia rheumatica) χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο σε πολλούς μυς και αρθρώσεις. Η πάθηση προκαλεί συνήθως πόνο και δυσκαμψία γύρω από τον αυχένα, τους ώμους και τα ισχία εξαιτίας φλεγμονής των αρθρώσεων και των γύρω ιστών.
Η μεγαλύτερη φλεγμονή συμβαίνει στις αρθρώσεις των ισχίων και των ώμων, αλλά μπορεί επίσης να εκδηλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Συχνά η νόσος συνοδεύεται από αναιμία.
Η έναρξη της νόσου μπορεί να είναι ξαφνική ενώ η αιτία της δεν είναι γνωστή γι’ αυτό και δεν υπάρχει πρόληψη. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ενέχονται γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Έχει παρατηρηθεί η υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η ρευματική πολυμυαλγία προσβάλλει συνήθως ενήλικες άνω των 50 ετών(1 στα 1000 περίπου άτομα αυτής της ηλικίας) και είναι πιο συχνή στους λευκούς παρά στις άλλες φυλές. Εκδηλώνεται πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
Συμπτώματα
Οι πληροφορίες για την εμφάνιση του πόνου και οι πρόσφατες αλλαγές στην υγεία είναι σημαντικές για τη διάγνωση.
Στη ρευματική πολυμυαλγία ο πόνος εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά και μπορεί να προσβάλει τους περισσότερους μυς, αν και οι αυχένες και οι ώμοι είναι συχνά τα κύρια σημεία.
Η ενόχληση είναι πιθανό να είναι χειρότερη το πρωί, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και τη νύχτα. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις που να επιβεβαιώνουν τη διάγνωση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακτινογραφίες και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις, για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες.
Στη ρευματική πολυμυαλγία οι τιμές της ταχύτητας καθίζησης των ερυθρών και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης είναι συνήθως υψηλές, γεγονός που υποδεικνύει την παρουσία φλεγμονής.
Η πάθηση συμβαίνει στο 40-60% των ασθενών που έχουν κροταφική αρτηρίτιδα, μια σοβαρότερη νόσο. Από την άλλη μεριά, μόνο 15-20% των ασθενών με ρευματική πολυμυαλγία πάσχουν από κροταφική αρτηρίτιδα (πρόκειται για αγγειίτιδα). Στην κροταφική αρτηρίτιδα, οι κροταφικές αρτηρίες μπορεί να είναι ερυθρές, διογκωμένες και επώδυνες στην ψηλάφηση ενώ η απώλεια όρασης είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή της νόσου.
Σημεία και συμπτώματα
- Πόνος και δυσκαμψία στους μυς, συνήθως στον αυχένα, στους ώμους και στα ισχία, ιδιαίτερα το πρωί.
- Κόπωση.
- Ανορεξία που οδηγεί σε απώλεια βάρους.
- Αναιμία.
- Γενική κακουχία.
- Μερικές φορές χαμηλός πυρετός (κάτω από 38 βαθμούς Κελσίου).
Πόσο σοβαρή είναι η ρευματική πολυμυαλγία; Η συνηθισμένη πορεία της νόσου μπορεί να σχετιστεί με μία νόσο που ονομάζεται γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα (κροταφική ή , κρανιακή αρτηρίτιδα), μία πάθηση που προκαλεί φλεγμονή και ευαισθησία στις αρτηρίες, ακριβώς κάτω από το κρανίο κοντά στους κροτάφους. Αν κάποιος πάσχει από ρευματική πολυμυαλγία και εκδηλώσει διαταραχές όρασης, ευαισθησία στο κρανίο ή πονοκεφάλους, καλέστε αμέσως το γιατρό.
Θεραπεία
Τα φάρμακα και η άσκηση μπορεί να απαλύνουν τα συμπτώματα.
Φάρμακα. Τα κορτικοστεροειδή έχουν αποτέλεσμα ακόμα και μέσα σε λίγες ημέρες. Μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνετε κορτικοστεροειδή, μέχρι να ολοκληρώσει η νόσος την πορεία της. Επειδή τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, ο γιατρός θα σας χορηγήσει τη μικρότερη δυνατή δόση, για να ελέγξει τα συμπτώματα. Σε ήπιες περιπτώσεις τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να προσφέρουν επαρκή ανακούφιση από τα συμπτώματα χωρίς την ανάγκη χορήγησης κορτικοστεροειδών.
Άσκηση. Η άσκηση είναι σημαντική για τη διατήρηση της ενέργειας και της μυϊκής δύναμης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή πρόσληψης βάρους, που είναι μία από τις πιθανές παρενέργειες των κορτικοστεροειδών. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει ένα φυσικοθεραπευτή για υποδείξεις σχετικά με το είδος των ασκήσεων που θα έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.