Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου λένε ότι η αναλογία μέσης-ύψους είναι σημαντικότερος δείκτης για την υγεία από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)ι, διότι ακόμα και αδύνατοι άνθρωποι έχουν μεγάλη περίμετρο μέσης σε σύγκριση με το ύψος τους. Να σημειωθεί ότι ο ΔΜΣ συγκρίνει το βάρος με το ύψος ενός ατόμου, αλλά το βάρος δεν ταυτίζεται με το πάχος σε όλους τους ανθρώπους.
Καλύτερη η μέτρηση της μέσης
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Μάργκρετ Άσγουελ, λένε πως η περίμετρος της μέσης πρέπει να είναι μισή από το ύψος ενός ατόμου. Ο «κανόνας του μισού» ισχύει ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία και εθνικότητα.
Η μέση θα πρέπει να μετρηθεί στο ύψος του ομφαλού και εφ’ όσον βρεθεί μισή ή μικρότερη απ’ ό,τι το ύψος, μπορεί να αναμένει κάποιος πως άνετα θα υπερβεί τα 80 του χρόνια που χονδρικά είναι ο μέσος όρος ζωής στη Δύση. Αν όμως υπερβαίνει το 50% του ύψους, το προσδόκιμο επιβίωσης θα είναι χαμηλότερο.
Για παράδειγμα, σε έναν άντρα με ύψος 175 εκατοστά, το προσδόκιμο επιβίωσης είναι φυσιολογικό αν η περίμετρος της μέσης του είναι κάτω από 87,5 εκατοστά. Αν, όμως, η περίμετρος μέσης είναι 105 εκατοστά (ή το 60% του ύψους του), μπορεί να αναμένει ότι θα ζήσει 1,7 χρόνια λιγότερα. Και αν είναι 140 εκατοστά (το 80% του ύψους του), μπορεί να αναμένει ότι θα χάσει 20,2 χρόνια από τη ζωή του.
Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτούς τους υπολογισμούς εξετάζοντας τους ιατρικούς φακέλους περισσότερων από 300.000 ενηλίκων.
Όπως εξήγησε η Άσγουελ, η περίμετρος της μέσης είναι πιο σημαντική από τον Δείκτη Μάζας Σώματος διότι υποδηλώνει την ποσότητα του σπλαγχνικού λίπους στο σώμα.
Πιστεύει, επίσης, ότι η αναλογία μέσης και ύψους είναι ένας πολύ πιο αξιόπιστος προγνωστικός δείκτης της υγείας και της μακροζωίας από το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως τόσο από ασφαλιστικές εταιρείες όσο και από γιατρούς, λόγω του ότι πρόκειται για ένα εύκολο υπολογισμό. «Οι άνθρωποι ζουν με ψεύτικες ελπίδες, εφόσον βασίζονται στον ΔΜΣ. Έχουμε μετρήσει το σωστό δείκτη», ανέφερε η Άσγουελ.