Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, οι λοιμώξεις μπορεί να μεταδοθούν από ένα μολυσμένο πόμολο στο μισό προσωπικό ενός κτιρίου γραφείων ή ενός νοσοκομείου μέσα σε μόλις δύο ώρες.
Η μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο 54ο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τους Αντιμικροβιακούς Παράγοντες & την Χημειοθεραπεία (ICAAC) στην Ουάσινγκτον, έγινε με έναν παθογόνο μικροοργανισμό που λέγεται βακτηριοφάγο MS2 και επελέγη επειδή έχει παρόμοιο σχήμα και μέγεθος με τον ιό που προκαλεί γαστρεντερίτιδα στον άνθρωπο.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αδρανοποιημένο ιό για να καταγράψουν την πορεία του μέσα σε ένα κτίριο γραφείων, σε ένα συνεδριακό κέντρο και σε ένα νοσοκομείο. Τοποθέτησαν τον ιό κατά την έναρξη της πρωινής βάρδιας σε ένα σημείο σε κάθε κτίριο, το οποίο αγγίζει πολύς κόσμος (λ.χ. στο πόμολο μιας πόρτας ή στο κουμπί ενός ανελκυστήρα).
Στη συνέχεια, άρχισαν να παίρνουν ανά δύο ώρες δείγματα από 60 έως 100 μικροβιοφόρες, κοινόχρηστες επιφάνειες των κτιρίων (λ.χ. από τους διακόπτες του ηλεκτρικού, τα κουμπιά των ανελκυστήρων, τις βρύσες στις τουαλέτες, τα πόμολα, τα τραπέζια, τα μπράτσα στις καρέκλες, τα κοινόχρηστα τηλέφωνα στα γραφεία π.χ. των γιατρών κ.λ.π.). Διαπίστωσαν ότι μέσα σε δύο ώρες ένα ποσοστό 40-60% των επιφανειών αυτών στα διάφορα κτίρια ήταν μολυσμένες με τον συγκεκριμένο ιό, γεγονός που δηλώνει ότι είχαν μολυνθεί οι μισοί τουλάχιστον εργαζόμενοι και επισκέπτες.
Απολύμανση
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «η ιογενής μόλυνση των μικροβιοφόρων επιφανειών εμφανίζεται γρήγορα και η συστηματική απολύμανση αυτών των επιφανειών μπορεί να ελαττώσει σημαντικά την έκθεση στους ιούς», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τσαρλς Γκέρμπα, καθηγητής Μικροβιολογίας και Επιστήμης Χώματος, Νερού και Περιβάλλοντος στο πανεπιστήμιο.
Και συνέχισε: «Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι ο βήχας και το φτάρνισμα είναι κυρίως υπεύθυνα για την μετάδοση των μικροβίων, αλλά ο αριθμός των μολυσμένων επιφανειών που αγγίζουμε είναι απίστευτα υψηλός. Σε καθημερινή βάση όλοι μας πιέζουμε περισσότερα πλήκτρα απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη γενιά στην ιστορία – και αν τα χέρια μας είναι μολυσμένα επειδή λ.χ. έχουμε γρίπη ή ίωση, αφήνουμε τα μικρόβιά μας σε όποιο πλήκτρο πατάμε, για να μολυνθεί ο επόμενος που θα το αγγίξει».
Ο Γκέρμπα πρόσθεσε ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τη μόλυνση στα κτίρια αυτά είναι η καλή υγιεινή των χεριών και η χρήση εγκεκριμένων απολυμαντικών, που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σε ποσοστό 80-99% την εξάπλωση κοινών ιών, όπως ο ιός της γρίπης. Όσοι, δε, είναι άρρωστοι, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους και να μην πηγαίνουν στο γραφείο αν δεν αναρρώσουν πλήρως, κατέληξε.