Μια σημαντική μελέτη του πανεπιστήμιο St. George’s του Λονδίνου δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά και των διατροφικών συνηθειών τους όσον αφορά το πρωινό γεύμα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό PLoS Medicine.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά που δεν συνηθίζουν να τρώνε πρωινό έχουν 26% υψηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη από ό, τι τα παιδιά που τρώνε πάντα πρωινό. Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές εξέτασαν με ερωτηματολόγια 4.116 παιδιά ηλικίας 9-10 ετών στη Μεγάλη Βρετανία και βρήκαν ότι εκείνα που δεν κατανάλωναν τακτικά πρωινό είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις ινσουλίνης (κατά μέσο όρο 26,4%). Η αυξημένη ινσουλίνη σήμαινε ότι η ορμόνη δεν μπορούσε να λειτουργήσει σωστά με αποτέλεσμα το σώμα να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες.
Από τα 4.116 παιδιά:
- 3.056 (74%) έτρωγαν πρωινό καθημερινά
- 450 (11%) είχαν το πρωινό τις περισσότερες ημέρες
- 372 (9%) είχαν το πρωινό μερικές ημέρες
- 238 (6%) δεν έτρωγαν συνήθως πρωινό
Δημητριακά πρωινού και φυτικές ίνες
Οι ερευνητές έκαναν εξετάσεις αίματος σε κάθε παιδί και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που δεν έτρωγαν πρωινό είχαν κατά 1,2% υψηλότερη HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) και κατά 1% υψηλότερη γλυκόζη (σάκχαρο αίματος).
Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι τα παιδιά που κατανάλωναν δημητριακά πρωινού με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, είχαν ακόμα πιο μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης σακχαρώδη διαβήτη.
Οι επιστήμονες έγραψαν: “Οι παρατηρούμενες συσχετίσεις (των επιπέδων ινσουλίνης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης) δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση πρωινού, και ιδίως η κατανάλωση δημητριακών και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί να προστατεύει από την πρώιμη ανάπτυξη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά.”