Βρετανική μελέτη υποστηρίζει ότι οι ενέσεις Botox σε νεαρά άτομα μπορούν να εμποδίσουν την ομαλή συναισθηματική τους ανάπτυξη επειδή παραλύουν τους μύες του προσώπου με τους οποίους εκφράζουμε τα συναισθήματά μας.
Η ερευνήτρια Χέλεν Κόλιερ που ειδικεύεται σε θέματα αισθητικών επεμβάσεων, αναφέρει στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Aesthetic Nursing ότι όλο και περισσότεροι νέοι κάτω των 25 στρέφονται στο Botox υιοθετώντας το ανέκφραστο παγωμένο πρόσωπο πολλών διασημοτήτων.
Η ερευνήτρια επικαλείται μια θεωρία της ψυχολογίας, τη θεωρία της προσωπικής ανάδρασης, σύμφωνα με την οποία οι εκφράσεις του προσώπου όχι μόνο εκφράζουν το συναίσθημα αλλά μπορούν επίσης να το επηρεάσουν. Σύμφωνα με την υπόθεση αυτή, για την οποία υπάρχουν αρκετές ερευνητικές ενδείξεις, το χαμόγελο μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας ενώ οι εκφράσεις λύπης να την επιδεινώσουν.
Οι εκφράσεις του προσώπου επηρεάζουν τα συναισθήματα
«Ως ανθρώπινα όντα η ικανότητά μας να επιδεικνύουμε ένα μεγάλο εύρος συναισθημάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εκφράσεις του προσώπου» λέει η Κόλιερ. «Αν κανείς εξαλείψει αυτές τις εκφράσεις σε νεαρή ηλικία μπορεί να ανακόψει τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του ατόμου» υποστήριξε.
Με τις εκτιμήσεις της ερευνήτριας συμφώνησε Μάικλ Λιούις, ερευνητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. «Οι εκφράσεις του προσώπου μας επηρεάζουν τα συναισθήματά μας. Χαμογελάμε επειδή είμαστε ευτυχισμένοι, όμως και το χαμόγελο μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους» σχολίασε.
«Οι θεραπείες με φάρμακα όπως το Botox μπορεί να έχουν επίδραση στο πώς μαθαίνουμε να νιώθουμε τα συναισθήματα» προειδοποίησε.
Από την πλευρά του, ο Ράχιβ Γκρόβερ, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών, δήλωσε ότι είναι ηθικά λανθασμένο να χορηγείται Botox σε εφήβους.