Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και την École Νormale Supérieure στο Παρίσι υπέβαλαν εθελοντές σε ένα τεστ λέξεων ενόσω εκείνοι ήταν ξυπνητοί και ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες συνέχιζαν να απαντούν σωστά ακόμη και ενώ κοιμούνταν.
Ο κοιμώμενος εγκέφαλος μπορεί να φέρει εις πέρας πολύπλοκα καθήκοντα, κυρίως αν αυτό που έχει να διεκπεραιώσει αφορά κάτι αυτοματοποιημένο, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology.
Οι επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν τη συμπεριφορά του εγκεφάλου όταν αυτός βρίσκεται σε εγρήγορση και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος κατέγραψαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε εθελοντές ενόσω τους ζητούσαν να κατηγοριοποιήσουν λέξεις είτε στη λίστα «ζώα» είτε στη λίστα «αντικείμενα» με το πάτημα ενός κουμπιού. Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες πατούσαν ένα κουμπί που βρισκόταν στο δεξί τους χέρι όταν η λέξη αφορούσε ζώο και ένα κουμπί που βρισκόταν στο αριστερό χέρι όταν η λέξη αφορούσε αντικείμενο.
Στη συνέχεια οι εθελοντές ξάπλωσαν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με τα μάτια κλειστά και εξακολούθησαν να κατηγοριοποιούν λέξεις ενώ σταδιακά αποκοιμούνταν.
Αφού είχαν κοιμηθεί, οι ερευνητές τους έθεσαν ένα καινούργιο τεστ λέξεων. Η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους έδειξε ότι συνέχιζαν να απαντούν σωστά στο τεστ της κατηγοριοποίησης, αν και με πιο αργούς ρυθμούς (και χωρίς να πατούν κουμπιά αφού αυτό ήταν πρακτικά αδύνατον).
Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον ύπνο μας;
Όπως ανέφερε ο Σιντ Κουιντέ από την École Normale Supérieure «δείξαμε ότι ο εγκέφαλος που κοιμάται είναι πολύ πιο ‘δραστήριος’ από ό,τι θα πίστευε κάποιος. Αυτό εξηγεί ορισμένες καθημερινές εμπειρίες, όπως το ότι είμαστε ευαίσθητοι αν ακούσουμε το όνομά μας όταν κοιμόμαστε ή ότι αντιδρούμε γρήγορα αποκλειστικά στον ήχο του ξυπνητηριού σε σύγκριση με άλλους αντίστοιχα οξείς ήχους».
Ο ερευνητής προσέθεσε ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να κάνουν υπολογισμούς ή να λύνουν απλές εξισώσεις ενώ κοιμούνται και να συνεχίζουν τους υπολογισμούς τους κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Ο εγκέφαλος μπορεί να συνεχίσει όταν κοιμάται οποιαδήποτε άσκηση είναι αυτοματοποιημένη όχι όμως και τις μη αυτοματοποιημένες ασκήσεις, κατά τον Κουιντέ.
Τα ευρήματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω μελέτες σχετικά με την ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών από τον κοιμώμενο εγκέφαλο. Βέβαια, όπως εύλογα σημείωσε ο Κουιντέ «οι μελέτες που θα επικεντρωθούν στο πώς θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τις ώρες του ύπνου θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης και το αν αξίζει να εκμεταλλευόμαστε τελικώς τον πολύτιμο ύπνο μας»