Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό πως ήταν μεγάλο λάθος η “καταδίκη” του διατροφικού λίπους, τουλάχιστον στην περίπτωση των διαβητικών.
Ενώ οι υδατάνθρακες αυξάνουν το “ζάχαρο” του αίματος και την ινσουλίνη, το διατροφικό λίπος δεν κάνει τίποτα από τα δύο κι έτσι είναι σωτήριο για τους διαβητικούς. Η άποψη αυτή εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1980 αλλά χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να συνειδητοποιήσουν οι γιατροί ότι ο περιορισμός του λίπους στη διατροφή των διαβητικών ήταν τελικά καταστροφικός.
Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι λιπαρές τροφές είναι καλύτερες από τις μη λιπαρές για τη πρόληψη του διαβήτη. Η αιτία είναι προφανής. Οι υδατάνθρακες, και ειδικά οι απλοί υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη, προκαλούν υπερσουλιναιμία σε αρκετά άτομα και απότομη άνοδο της γλυκόζης στο αίμα. Όταν όμως κάποιος βάζει περισσότερο λίπος στη διατροφή του, αναγκαστικά μειώνει τους υδατάνθρακες.
Μια διατροφή με αυξημένο λίπος μειώνει το κίνδυνο για διαβήτη
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με εκείνους που τρώνε λιγότερα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Βιέννη. Περιλάμβανε στοιχεία για σχεδόν 27.000 άτομα (60% γυναίκες), ηλικίας 45-74 ετών, οι οποίες επιλέχτηκαν από τη σουηδική πληθυσμιακή μελέτη Malmö Diet and Cancer. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 14 χρόνια μετά την αρχική συλλογή των δεδομένων. Σ’ αυτό το διάστημα, διαγνώστηκαν 2.680 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.
Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που έτρωγαν οκτώ μερίδες γαλακτοκομικά την ημέρα τα οποία περιείχαν πολλά λιπαρά (πλήρες γάλα κλπ) είχαν 23% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 από τα άτομα που έτρωγαν μία μερίδα γαλακτοκομικά την ημέρα. Τα άτομα που έτρωγαν γαλακτοκομικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν είχαν την ανάλογη προστασία.
Η μελέτη συσχέτισε επίσης τα ποσοστά του διαβήτη τύπου 2 με την κατανάλωση προϊόντων κρέατος και διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου για όσους τρώνε πολύ κρέας. Όμως, τα άτομα που έτρωγαν κρέατα με χαμηλά λιπαρά είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 από τα άτομα που έτρωγαν λιπαρά κρέατα. Τα λιπαρά κρέατα ανέβαζαν τον κίνδυνο κατά 9% ενώ τα κρέατα με λίγα λιπαρά ανέβαζαν τον κίνδυνο κατά 24%.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ulrika Ericson, από το Κέντρο Διαβήτη του Πανεπιστημίου Λουντ της Σουηδίας, ανέφερε: “Οι παρατηρήσεις μας μπορεί να συμβάλουν στην αποσαφήνιση προηγούμενων ευρημάτων σχετικά με τα διαιτητικά λίπη και τη σχέση τους με το διαβήτη τύπου 2”.
Να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μονοακόρεστα λίπη (αλλά και τα πολυακόρεστα) είναι ωφέλιμα για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Το ελαιόλαδο λοιπόν πρέπει να γίνει το αγαπημένο τρόφιμο των διαβητικών αλλά και όσων θέλουν να προλάβουν αυτή την πάθηση.
Το πρόβλημα με το λίπος είναι ότι έχει περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες. Όμως τα διατροφικά λίπη φαίνεται πως κάνουν καλό σε πολλές πλευρές της υγείας, εφόσον κάποιος διατηρεί σταθερό το σωματικό του βάρος. Από τα διατροφικά λίπη, τα κορεσμένα θεωρούνται “κακά” γιατί ανεβάζουν τη χοληστερίνη, ωστόσο το 25% των κορεσμένων λιπών αποτελείται από το στεατικό οξύ που ρίχνει τη χοληστερίνη όσο και το ελαιόλαδο.
Η μελέτη θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia.