Παρότι είναι φυσικό οι άνδρες να βιώνουν πιο αδύναμες στύσεις με το πέρασμα της ηλικίας, μερικές φορές η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό.
Ιδού για ποιες ασθένειες προειδοποιεί η κακή στύση.
1. Υπέρταση
Καθώς μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες μας γίνονται στενότερες και λιγότερο ελαστικές, κάτι που αναγκάζει την καρδιά να δουλεύει παραπάνω με συνέπεια το αίμα μας να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό βλάπτει όχι μόνο τις αρτηρίες, αλλά μειώνει και τη ροή του αίματος στο πέος με αποτέλεσμα τη στυτική δυσλειτουργία.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως ένας στους τρεις άνδρες δε γνωρίζει πως πάσχει από υπέρταση και τα προβλήματα στύσης στην περίπτωση αυτή αποτελούν ζωτικής σημασίας προειδοποιητική ένδειξη.
Ζητήστε από τον γιατρό σας να ελέγξει την αρτηριακή σας πίεση. Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αύξηση της άσκησης και μείωση της πρόσληψης αλατιού και ζάχαρης μπορεί να βελτιώσει τη στυτική δυσλειτουργία.
Εάν παίρνετε ήδη φάρμακα για την υπέρταση και υποφέρετε από κακή στύση, πρέπει να το αναφέρετε στο γιατρό σας, διότι κάποια χάπια, όπως τα θειαζιδικά διουρητικά και οι β-αναστολείς, μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη στύση. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει μια εναλλακτική λύση.
2. Καρδιά
Μια αδύναμη στύση μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι των καρδιακών προβλημάτων. Τα αιμοφόρα αγγεία στο πέος σας έχουν 1-2 χιλιοστά πλάτος, δηλαδή μικρότερο από αυτό των αρτηριών της καρδιάς σας (3- 4 χιλιοστά πλάτος) κι έτσι σε περίπτωση στένωσης των αρτηριών, τα συμπτώματα εμφανίζονται νωρίτερα.
Μια μερική σεξουαλική ανικανότητα, προειδοποιεί, κατά μέσο όρο τρία χρόνια πριν από την εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων. Οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία είναι 50 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρδιακά προβλήματα από τους άνδρες με φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.
Τι μπορείτε να κάνετε: Ελέγξετε τη χοληστερίνη σας. Η υγιεινή διατροφή, ο λίγες θερμίδες και η άσκηση θα μειώσουν τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση σας. Προσοχή στις στατίνες. Έχουν αναφερθεί κάποιες ενδείξεις ότι οι στατίνες μπορούν να βοηθήσουν στη στυτική δυσλειτουργία, όμως από την άλλη πλευρά, η στυτική δυσλειτουργία αναφέρεται ως παρενέργεια των στατινών.
3. Διαβήτης
Ο διαβήτης εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός αδυνατεί να βάλει αποτελεσματικά τη γλυκόζη που υπάρχει στο αίμα μέσα στο κύτταρα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, κάτι που μπορεί να μειώσει πάρα πολύ τη ροή του αίματος στο πέος.
Τι μπορείτε να κάνετε: Εάν έχετε διαγνωστεί ήδη με διαβήτη, διατηρείστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθερά (μέσω της διατροφής, της άσκησης και, ενδεχομένως, με φάρμακα). Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της σεξουαλικής ανικανότητας.
Σημειώστε ότι πάνω από το 50% των διαβητικών παρουσιάζουν κακή στύση σε κάποιο σημείο της ζωής τους, και αυτό γίνεται όλο και πιο σύνηθες με το πέρασμα της ηλικίας.
4. Υπερπλασία (διόγκωση) προστάτη
Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και γύρω από την ουρήθρα. Ένα σύνηθες πρόβλημα υγείας για τους άνδρες είναι η προστατίτιδα, μια βακτηριακή λοίμωξη που κάνει τον προστάτη να πρήζεται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία. Η προστατίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά αλλά μερικές φορές ταλαιπωρεί τον άνδρα.
Η διεύρυνση του προστάτη επηρεάζει και την παραγωγή της τεστοστερόνης κάτι που μπορεί επίσης να προκαλέσει προσωρινά προβλήματα στύσης.
4. Χαμηλή τεστοστερόνη
Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που δίνει επιθυμία και ικανότητα για στύση. Τα επίπεδα της ορμόνης πέφτουν φυσιολογικά με την ηλικία (στα 75 έτη, η παραγωγή της είναι μισή από αυτή που ήταν στα 20). Όμως, σε κάθε άντρα, η πορεία της πτώσης της ορμόνης είναι διαφορετική. Πάντως, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η χαμηλή τεστοστερόνη σπάνια αποτελεί αιτία στυτικής δυσλειτουργίας.
Τι μπορείτε να κάνετε: Ζητήστε από τον γιατρό σας για να ελέγξει τα επίπεδα τεστοστερόνης σας – αυτό περιλαμβάνει μια εξέταση αίματος. Αν είναι πολύ χαμηλή μπορεί να σάς προσφερθεί θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης (TRT) με χάπια, γέλη, ενέσεις ή έμπλαστρα.