Η καλή στάση του σώματος έχει ζωτική σημασία για την πρόληψη των πόνων στον αυχένα και στην μέση αλλά νέες μελέτες δείχνουν ότι επηρεάζει ακόμα και την ψυχολογία σας.
Όταν περπατάτε και το σώμα σας κάνει καμπούρα μπορεί να “πέσει” η ψυχική σας διάθεση, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Health Psychology.
Δεν είναι καθόλου παράδοξο ότι το καμπούριασμα προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Είναι γνωστό πως όποιος έχει κακή ψυχική διάθεση περπατάει ή κάθεται σκυφτός. Η στάση όμως του σώματος που προκαλείται από ένα συγκεκριμένο συναίσθημα μπορεί να προκαλέσει το ίδιο το συναίσθημα, όταν υιοθετηθεί για τυχαίο λόγο. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι ηθοποιοί που έχουν διδαχτεί το σύστημα Στανισλάφσκι.
Ο Ρώσος σκηνοθέτης Κονσταντίν Στανισλάφσι ήταν σκηνοθέτης και πρωτοπόρος της υποκριτικής τέχνης. Δίδασκε στους ηθοποιούς να να “ζουν το ρόλο” τους, δηλαδή να έχουν πραγματικά συναισθήματα επί σκηνής. Είχε την πεποίθηση ότι ο ηθοποιός μπορούσε να προκαλέσει συναισθήματα στο εαυτό του λαμβάνοντας με το σώμα του συγκεκριμένες στάσεις. Οι στάσεις αυτές ήταν ίδιες με εκείνες που προκαλούσαν τα αντίστοιχα συναισθήματα. Για παράδειγμα αν κάποιος περπατάει σαν άρχοντας μπορεί να νιώσει το συναίσθημα της “αρχοντιάς” ενώ αν κάποιος περπατάει σκυφτός μπορεί να νιώσει το συναίσθημα της θλίψης.
Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει πως όσοι καμπουριάζουν εκδηλώνουν αρνητικά συναισθήματα και ασχολούνται περισσότερο με τον εαυτό τους.
Το καμπούριασμα προκαλεί θλίψη
Στη μελέτη συμμετείχαν 74 εθελοντές από τη Νέα Ζηλανδία,οι μισοί εκ των οποίων κάθισαν με καμπουριασμένη πλάτη και οι υπόλοιποι με ίσια. Η πλάτη τους είχε δεθεί με ταινίες φυσιοθεραπείας για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα άλλαζαν στάση έως το τέλος του πειράματος.
Οι εθελοντές συμπλήρωσαν μία σειρά από τεστ ανάγνωσης και στη συνέχεια ένα τεστ κοινωνικού στρες που λέγεται Trier Social Stress Test, το οποίο περιλαμβάνει μια διάλεξη και είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αυξάνει το στρες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των τεστ, οι εθελοντές ήταν συνδεδεμένοι με συσκευές μέτρησης του καρδιακού παλμού τους και της αρτηριακής πίεσης τους, ενώ οι απαντήσεις τους στα διάφορα τεστ χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογηθεί η ψυχική διάθεση, η αυτοεκτίμηση και η αντίληψη της απειλής που συνιστούσε η διάλεξη του Social Stress Test.
Οι εθελοντές που κάθονταν με ίσια πλάτη έδειξαν πως είχαν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, πιο θετικά συναισθήματα, και ένιωθαν μικρότερο φόβο όταν υποβάλλονταν στο τεστ Social Stress Test.
Η ανάλυση της διάλεξης των εθελοντών έδειξε πως όσοι κάθονταν καμπουριασμένοι, μιλούσαν λιγότερο (ένδειξη χαμηλής αυτοεκτίμησης), χρησιμοποιούσαν περισσότερες αρνητικές λέξεις (ένδειξη κακής ψυχικής διάθεσης) και περισσότερες λέξεις στο πρώτο ενικό πρόσωπο (ένδειξη πως είχαν εστιαστεί στον εαυτό τους).
Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν περισσότερες λέξεις που σχετίζονται με την θλίψη και λιγότερες λέξεις που περιγράφουν θετικά συναισθήματα, σε σύγκριση με όσους κάθονταν με ίσια πλάτη.
Όπως γράφουν οι ερευνητές , η στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά μας.