Οι ομοϊδεάτες μυρίζουν καλύτερα

myrodia  omoideates 4Είναι δυνατόν η μυρωδιά ενός ανθρώπου να σάς αποκαλύψει την πολιτική του ιδεολογία; Αυτό φαίνεται πως συμπεραίνει μια ασυνήθιστη μελέτη ερευνητών των Πανεπιστημίων Πενσιλβάνια, Χάρβαρντ και Μπράου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Political Science. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι δεξιοί μυρίζουν πιο ευχάριστα στους δεξιούς και οι αριστεροί πιο ευχάριστα στους αριστερούς.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συσχέτισε τις πολιτικές αντιλήψεις με την οσμή του σώματος, δείχνοντας ότι υποσυνείδητα οι άνθρωποι προτιμούν να κάνουν παρέα μ’ αυτούς έχουν παρόμοιες με τις δικές τους αντιλήψεις, ενδεχομένως εξαιτίας της μυρωδιάς τους.

Αυτοί που συμφωνούν με τις ιδέες σας έχουν πιο ευχάριστη μυρωδιά

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Πιτ Χατέμι πειραματίστηκαν με 146 εθελοντές ηλικίας 18 έως 40 ετών, οι οποίοι αρχικά κατατάχθηκαν με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, από πολύ συντηρητικοί έως πολύ προοδευτικοί. Στη συνέχεια επέλεξαν 10 συντηρητικούς και 10 προοδευτικούς οι οποίοι κλήθηκαν να φοράνε επί 24 ώρες κάτω από την μασχάλη τους σφουγγαράκια για να ποτιστούν με τον ιδρώτα τους. Σε αυτό το διάστημα δεν έπρεπε να κάνουν μπάνιο ή να φοράνε άρωμα.

Στη συνέχεια, μια δεύτερη ομάδα 125 εθελοντών έπρεπε να μυρίσουν αυτά τα σφουγγαράκια και να τα βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα από το 1 έως 5. Και αυτοί οι εθελοντές προηγουμένως είχαν δηλώσει τις πολιτικές προτιμήσεις τους.

Αν και η δεύτερη ομάδα των εθελοντών δεν ήταν σε θέση να ξέρει αν το ιδρωμένο σφουγγαράκι προερχόταν από έναν συντηρητικό ή προοδευτικό, αυτό που αποκάλυψε το πείραμα ήταν ότι οι άνθρωποι, χωρίς να το συνειδητοποιούν, προτιμούν την μυρωδιά αυτών που έχουν την ίδια ή παρεμφερή πολιτική ιδεολογία. Οι συντηρητικοί δήλωσαν ότι προτιμούν περισσότερο τη μυρωδιά που προερχόταν από συντηρητικούς, ενώ οι προοδευτικοί δήλωσαν ότι δεν τους αρέσει καθόλου η μυρωδιά που προερχόταν από συντηρητικούς. Από την άλλη, οι συντηρητικοί ήταν πιο ουδέτεροι όσον αφορά τις οσμές των προοδευτικών και οι προοδευτικοί πιο ουδέτεροι όσον αφορά άλλους ομοϊδεάτες τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό μπορεί να εξηγεί, ως ένα βαθμό φυσικά, γιατί οι άνθρωποι βρίσκουν συχνά πιο συμβατό ένα σύντροφο με τον οποίο ταιριάζουν στις πολιτικές ιδέες, αν και παραδέχονται ότι αυτός είναι ένας πολύ δευτερεύων λόγος. Η μυρωδιά μπορεί να αντανακλά μια σειρά από ορμόνες οι οποίες να παίζουν ρόλο στην επιλογή του συντρόφου. Οι ορμόνες ενδεχομένως να συνδέονται με τις πολιτικές αντιλήψεις.

To ερώτημα είναι αν μπορεί κάποιος να εμπιστευθεί το συμπέρασμα αυτής της μελέτης η οποία βασίσθηκε στις μυρωδιές μόνο 20 ατόμων. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι υπάρχει μια πιθανότητα 10% τα ανωτέρω ευρήματα να είναι τυχαία.

Δείτε επίσης