Ένα ατύχημα ή εγκεφαλικό που οδηγεί σε κάκωση νωτιαίου μυελού αποτελεί γεγονός που τροποποιεί έντονα τη ζωή σας, είτε έχετε χάσει την κινητικότητα στα πόδια και στον κατώτερο κορμό σας (παραπληγία) είτε σε όλα τα άκρα (τετραπληγία). Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει ίαση για τις βλάβες του νωτιαίου μυελού, όμως γίνονται έρευνες για χειρουργικές μεθόδους και φάρμακα
Η ανάρρωση από μια κάκωση νωτιαίου μυελού παίρνει χρόνο, αλλά πολλοί άνθρωποι που έμειναν παράλυτοι προσπαθούν να διάγουν παραγωγική και καταξιωμένη ζωή. Η θέληση για ζωή είναι απίστευτα δυνατή στους ανθρώπους με παράλυση και η δημιουργικότητα με την οποία πολλοί από αυτούς ζουν τις ζωές τους είναι αστείρευτη.
Η αποκατάσταση είναι η φάση εκείνη κατά την οποία ο ασθενής μαθαίνει να προσαρμόζεται στον τραυματισμό του και να επανακτά την ανεξαρτησία του και την ποιότητα ζωής που είχε.
Το πρόγραμμα αποκατάστασης είναι διαρκές και απαιτεί πολλούς μήνες δουλειάς καθώς και την υποστήριξη και καθοδήγηση ειδικής ομάδας επαγγελματιών υγείας.
Αρχική ανάρρωση
Στα πρώτα στάδια της ανάρρωσης από την κάκωση νωτιαίου μυελού ο γιατρός σας θα αναζητήσει πιθανά προβλήματα, όπως απώλεια κοπράνων ή ούρων, αναπνευστική ή καρδιαγγειακή δυσχέρεια, στομαχικά ή πεπτικά έλκη, δερματικά προβλήματα, μυϊκούς σπασμούς και εν τω βάθει φλεβικές θρομβώσεις στα άκρα (σχηματισμός πηγμάτων αίματος στις φλέβες).
Μετά τη σταθεροποίηση της αρχικής κάκωσης ή της νόσου θα δοθεί προσοχή σε προβλήματα που μπορεί να έχουν προκύψει από την ακινητοποίηση, όπως ο περιορισμός της εξάρτησης, οι μυϊκοί σπασμοί, οι κατακλίσεις, οι ουρολοιμώξεις και οι θρομβώσεις.
Άνθρωποι που έχουν περιορισμένη κινητική ικανότητα λόγω μιας κάκωσης νωτιαίου μυελού είναι επιρρεπείς σε έλκη από κατάκλιση. Πρόκειται για έλκη του δέρματος και των υποκείμενων ιστών εξαιτίας της ακινησίας και της υφιστάμενης πίεσης με αποτέλεσμα μια περιοχή του σώματος να μην αιματώνεται επαρκώς και να καταστρέφονται οι ιστοί τοπικά.
Η πρώιμη φροντίδα θα περιλαμβάνει πιθανώς τακτικές αλλαγές στη θέση σας, ποικιλία ασκήσεων κινητικότητας των παραλυμένων άκρων, βοήθεια στη λειτουργία της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου, εφαρμογή δερματικών αλοιφών και χρήση μαλακών σκεπασμάτων ή στρωμάτων αέρος. Η νοσηλεία μπορεί να διαρκέσει από πολλές ημέρες μέχρι εβδομάδες, ανάλογα με την αιτία και την έκταση της παράλυσης καθώς και την πρόοδο της θεραπείας σας.
Θεραπεία αποκατάστασης
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η ομάδα των γιατρών αποκατάστασης θα δουλεύει μαζί σας, για να βελτιωθεί η μυϊκή ισχύς που έχει απομείνει και να σας εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή κινητικότητα και ανεξαρτησία, ώστε να ζήσετε μία γεμάτη και δραστήρια ζωή.
Η ομάδα των γιατρών μπορεί να περιλαμβάνει φυσίατρο, φυσικοθεραπευτή, εργασιοθεραπευτή, νοσηλευτή αποκατάστασης, ψυχολόγο αποκατάστασης, κοινωνικό λειτουργό και θεραπευτή ψυχαγωγίας.
Η θεραπεία αποκατάστασης μπορεί να περιλαμβάνει άσκηση και ποικίλες θεραπευτικές μεθόδους, όπως δεινόλουτρα και μασάζ, για την ανακούφιση του πόνου και τη χάλαση των μυών.
Μπορεί να εκπαιδεύεστε με καθημερινές ασκήσεις και με τη χρήση συσκευών που θα χρειαστείτε για βοήθεια, όπως το αναπηρικό καροτσάκι ή ο εξοπλισμός που μπορεί να σας διευκολύνει να κουμπώσετε ένα κουμπί ή να τηλεφωνήσετε. Η θεραπεία αυτή μπορεί να απαιτήσει παραμονή για πολλούς μήνες σε κάποια μονάδα αποκατάστασης.
Επιστροφή στο σπίτι
Η ομάδα αποκατάστασης μπορεί να ομαλοποιήσει τη μετακίνηση σας στο σπίτι μέσω βραχείας διαρκείας απομακρύνσεων από το νοσοκομείο.
Τέτοιες επισκέψεις μπορούν να σας εξοικειώσουν με τις υπηρεσίες υποστήριξης της κοινότητας σας. Ο γιατρός σας θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί την υγεία σας και να σας βοηθάει με τη συμβολή της οικογένειας και των φίλων σας, ώστε να υιοθετήσετε έναν υγιή και ανεξάρτητο τρόπο ζωής.
Οι επαγγελματίες αποκατάστασης μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις τροποποιήσεις στο σπίτι σας. Στόχος είναι η μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα με το χαμηλότερο κόστος. Η ομάδα αποκατάστασης μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τις ανάγκες σας για μετακίνηση.
Πρέπει να ξέρετε ότι οι περισσότεροι ασθενείς με πλήρεις κακώσεις νωτιαίου μυελού δεν ιδρώνουν κάτω από το σημείο της βλάβης. Αυτό εμποδίζει το σώμα τους να ρίχνει φυσιολογικά τη θερμοκρασία του αυξάνοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα υπερβολικής αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος. Σε ένα κρύο περιβάλλον, το σώμα κάποιου ασθενή με κάκωση νωτιαίου μυελού ενδεχομένως να μη μπορεί να ειδοποιήσει τον εγκέφαλο ότι πέφτει η θερμοκρασία του κι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος υποθερμίας.
Η συμβολή σας
Η πνευματική σας κατάσταση είναι πάρα πολύ σημαντική. Η ξαφνική αναπηρία μπορεί να σας προκαλέσει κατάθλιψη. Πολλοί άνθρωποι με αναπηρία μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη τους με έντονη δραστηριότητα αποκατάστασης.
Είναι απαραίτητο για σας να βρείτε ή να ανακαλύψετε ενδιαφέροντα πράγματα που θα κάνετε μόνοι σας καθώς επίσης και με άλλους. Μη διστάζετε να αναζητήσετε ομάδες υποστήριξης και ψυχοθεραπευτές, για να σας βοηθήσουν.
Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε καθημερινά συγκεκριμένες ασκήσεις και διατάσεις.