Πάνω από 3.000 οι νεκροί από τον ιό Έμπολα

Τουλάχιστον 3.091 είναι πλέον οι νεκροί από την επιδημία του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τις 6.500, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Περισσότερο έχει πληγεί η Λιβερία όπου έχουν καταγραφεί 1.830 θάνατοι -τριπλάσιοι από το άθροισμα των μοιραίων περιστατικών στη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, τις άλλες πιο πληγείσες χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο ότι στη Νιγηρία και τη Σενεγάλη, τις άλλες δύο χώρες που έχουν επιβεβαιώσει κρούσματα του ιού, δεν έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα ή θανάτους, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την Παρασκευή τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 130 εκατ. δολαρίων στις τρεις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα: τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα καταστήσει άμεσα διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 41 εκατ. δολαρίων στις αρχές της Γουινέας· 49 εκατ. δολαρίων στις αρχές της Λιβερίας· και 40 εκατ. δολαρίων στις αρχές της Σιέρα Λεόνε.

Το ΔΝΤ έχει δώσει στη δημοσιότητα προκαταρκτικές εκτιμήσεις κατά τις οποίες η κρίση δημόσιας υγείας αυτή θα έχει αποτέλεσμα επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις τρεις χώρες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την επιδημία -κατά 3% στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε και κατά 1,5% στη Γουινέα.

Ειδικοί της υγείας από 16 ευρωπαϊκές χώρες στο μεταξύ κάλεσαν τις κυβερνήσεις τους να αυξήσουν μαζικά τους υλικούς και ανθρώπινους πόρους για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, η οποία απειλεί τώρα «ολόκληρο τον κόσμο».

Σε ανοικτή τους επιστολή οι ειδικοί από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σερβία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία και τη Βρετανία αναφέρουν πολλά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν.

Καλούν τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν μηχανισμούς που να επιτρέπουν στους επαγγελματίες της υγείας του δημόσιου τομέα να γίνονται εθελοντές παίρνοντας προσωρινή άδεια από τη δουλειά τους.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι υπάρχουν «επείγουσες ανάγκες» στην επιτήρηση και τη διάγνωση, στις κινητές επικοινωνίες, καθώς επίσης για καθαρό νερό, σαπούνι, απορρυπαντικά και καύσιμα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να παρακινήσουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να διευκολύνουν την κυκλοφορία στις πληγείσες περιοχές και να κινητοποιήσουν στρατιωτικά και πολιτικά μέσα μεταφοράς «για να στείλουν τροφή, προμήθειες και προσωπικό στις περιοχές που έχουν πληγεί».

Η επιδημία του Έμπολα αποτελεί ένα κεφαλαιώδες πρόβλημα δημόσιας υγείας: «Αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, θα μπορούσε θαυμάσια να εξελιχθεί σε μια γεωπολιτική κρίση», εκτιμούν.

Δείτε επίσης