Μερικά παθογόνα βακτήρια έχουν γίνει τόσο πολύ ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που ένας στους επτά ασθενείς δεν μπορεί να θεραπευτεί με αυτά τα φάρμακα. Αιτία γι’ αυτό είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι γιατροί συνταγογραφούσαν πολύ ελεύθερα τα αντιβιοτικά.
Καθώς τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια γίνονται όλο και πιο πολλά (όπως το E.coli), οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί και μπορεί να οδηγήσει ακόμη σε θανάτους από τα παθογόνα μικρόβια. Για λοιμώξεις όπως είναι η πνευμονία, η οποία συνήθως επηρεάζει τους ηλικιωμένους, οι συνέπειες θα είναι μοιραίες.
Σήμερα, για ορισμένες λοιμώξεις, το ποσοστό αποτυχίας των αντιβιοτικών είναι μία στις τρεις. Συνολικά, το ποσοστό αποτυχίας τους έχει αυξηθεί κατά 12% μέσα σε 22 χρόνια.
Οι ειδικοί λένε ότι το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό ώστε ιατρικές εργασίες ρουτίνας όπως είναι οι καισαρικές τομές, ακόμη και μικρές γρατσουνιές, μπορεί να γίνουν θανατηφόρες.
Το ζήτημα έχει προκληθεί από τους γιατρούς που δίνουν αντιβιοτικά πάρα πολύ εύκολα, μερικές φορές για ιούς, ακόμη και για το κρυολόγημα, όπου είναι αναποτελεσματικά.
Τα αντιβιοτικά περνούν επίσης στον άνθρωπο και μέσω της διατροφής του. Οι κτηνοτρόφοι δίνουν μικρές ποσότητες στα ζώα για να τα παχύνουν ενώ οι κτηνίατροι συνταγογραφούν ευρέως τα αντιβιοτικά στα ζώα. Το αποτέλεσμα είναι τα παθογόνα να εξελίσσονται και να γίνονται ανθεκτικά στις θεραπείες.
Τέλος, οι φαρμακοβιομηχανίας δεν παράγουν καινούργια, πιο αποτελεσματικά αντιβιοτικά, διότι δεν τα θεωρούν κερδοφόρα φάρμακα.
Χρειάζονται νέα αντιβιοτικά
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ εξέτασαν αρχεία από 11 εκατομμύρια ασθενείς που έλαβαν μεταξύ 1991 και 2012 αντιβιοτικά για την ιγμορίτιδα, τον πονόλαιμο, τις δερματικές λοιμώξεις, την βρογχίτιδα και την πνευμονία.
Βρήκαν ότι για το 15,4% των ασθενών που έλαβαν ένα αντιβιοτικό το 2012, δεν λειτούργησε. Το ποσοστό αποτυχίας ήταν 13,9% το 1991. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο αριθμός των ασθενών που έλαβαν αντιβιοτικά έχουν αυξηθεί από 60% το 1991 σε 65% το 2012.
Ο καθηγητής Craig Currie, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, δήλωσε: «Η αυξανόμενη αναποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών είναι πολύ ανησυχητική. Πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι περιττές ή ακατάλληλες θεραπείες που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Οι άνθρωποι χορηγούνται αντιβιοτικά ανάρμοστα».
Πιστεύεται ότι σήμερα καταγράφονται 25.000 θάνατοι ετησίως στην Ευρώπη από λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Η έρευνα καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών.
O δρ Simon Clarke, αναπληρωτής καθηγητής της κυτταρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της παγκόσμιας υγείας που αντιμετωπίζουμε. Αν και δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι το ποσό των ανθεκτικών λοιμώξεων έχει αυξηθεί, οι αριθμοί προκαλούν μεγάλη ανησυχία».
Να σημειωθεί ότι τα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, όταν δίνονται συχνά στα παιδιά, αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας.