Η όσφρηση φαίνεται πως δείχνει τη γενικότερη υγεία μας. Κι αυτό, διότι πολλές παθήσεις μπορούν να πλήξουν την ικανότητα της μυρωδιάς. Για παράδειγμα, στη νόσο Πάρκινσον το πρώτο σύμπτωμα είναι η μειωμένη ικανότητα όσφρησης.
Τώρα, μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει το ρόλο της μυρωδιάς στην υγεία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο δημοσίευσαν στο περιοδικό PLoS One μια έρευνα η οποία βρήκε ότι τα άτομα που δεν μπορούν να αντιληφθούν την μυρωδιά της μέντας, του ψαριού, του πορτοκαλιού και του δέρματος διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η μελέτη αφορούσε σχεδόν 3.000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 57-85 ετών, και αποκάλυψε πως τα άτομα που είχαν χάσει την όσφρηση τους είχαν σχεδόν εξαπλάσια θνησιμότητα στην επόμενη πενταετία, σε σχέση με τα άτομα που είχαν φυσιολογική όσφρηση.
Οι επιστήμονες είχαν ζητήσει το 2006 από τους εθελοντές να αναγνωρίσουν πέντε μυρωδιές (ψάρια, τριαντάφυλλο, δέρμα, πορτοκάλι, μέντα) και στη συνέχεια τους χώρισαν σε ομάδες αναλόγως με τις λάθος απαντήσεις τους.
Όσοι έκαναν 4-5 λάθη χαρακτηρίσθηκαν ως ανοσμικοί (απουσία οσφρητικής ικανότητας), όσοι έκαναν 2-3 λάθη χαρακτηρίσθηκαν ως υποσμικοί (μειωμένη λειτουργία της όσφρησης) και όσοι είχαν 0-1 λάθος χαρακτηρίσθηκαν ως νορμοσμικοί (φυσιολογική λειτουργία της όσφρησης).
Από τα άτομα με ανοσμία το 39% είχαν πεθάνει έως το 2010-2011. Το αντίστοιχο ποσοστό στους εθελοντές με υποσμία ήταν 19% και σε εκείνους με νορμοσμία μόλις 10%. Τα ποσοστά αυτά υποδηλώνουν ότι οι πάσχοντες από ανοσμία είχαν 5,85 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογική όσφρηση, γράφουν οι ερευνητές.
Ο κίνδυνος δεν άλλαξε όταν οι ερευνητές πήραν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς παράγοντες (όπως την ηλικία, τη διατροφή, το κάπνισμα, τη φτώχεια, άλλα προβλήματα υγείας κ.λπ.) που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την μακροζωία των ασθενών.
Η μυρωδιά υποδηλώνει την υγεία
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η διαταραχή ή η απουσία όσφρησης μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σύμπτωμα για υποκείμενα προβλήματα.
«Τα ευρήματά μας μπορεί να αποτελέσουν την βάση για ένα χρήσιμο, φθηνό, κλινικό τεστ που θα εντοπίζει εύκολα ποιοι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Χαγιάντ Πίντο, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.
Το πως ακριβώς θα μπορούσε η όσφρηση να αποτελεί «προάγγελο» θανάτου ή μακροζωίας δεν είναι γνωστό. Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος πανικού.
Στα προβλήματα που έχουν συσχετιστεί με την όσφρηση συμπεριλαμβάνονται τα κτυπήματα στο κεφάλι, η ιγμορίτιδα, διάφορες ορμονικές διαταραχές, οι πολύποδες της μύτης, ορισμένα νευροεκφυλιστικά νοσήματα (λ.χ. νόσος του Πάρκινσον, νόσος Αλτσχάιμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας), ο σακχαρώδης διαβήτης κ.λπ.