Οι πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα γόνατος ή όσοι κινδυνεύουν από αυτήν, θα μπορούσαν να διατηρήσουν σταθερή την κατάσταση τους περπατώντας 6.000 βήματα την ημέρα. Να σημειωθεί ότι η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι μια κοινή κατάσταση στην τρίτη ηλικία.
Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ανέφεραν ότι τα άτομα με αρθρίτιδα στα γόνατά τους θα πρέπει να φορούν βηματόμετρο για να μετρούν τον αριθμό των βημάτων που κάνουν κάθε μέρα, με τον ίδιο τρόπο που κάποιος ο οποίος κάνει δίαιτα για να αδυνατίσει ζυγίζεται τακτικά.
Η μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Arthritis Care & Research διαπίστωσε ότι τα άτομα που διατηρούνται ενεργά παρά την κακή κατάσταση του γόνατος είναι πολύ πιο πιθανό να το έχουν εν κινήσει δύο χρόνια αργότερα. Σύμφωνα με τη μελέτη ακόμα και 3.000 βήματα την ημέρα βοηθούν, αλλά 6.000 βήματα είναι το ιδανικό περπάτημα.
Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 1.800 άνδρες και γυναίκες με οστεοαρθρίτιδα γόνατος ή βρίσκονταν σε κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθηση. Οι εθελοντές, οι οποίοι ήταν ηλικίας μεταξύ 50 και 79, φορούσαν βηματόμετρο για μια εβδομάδα και καταγράφηκε ο αριθμός των βημάτων που έκαναν κάθε μέρα. Εξετάστηκαν επίσης για το πόσο γρήγορα μπορούσαν να περπατήσουν και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσο εύκολο τους ήταν να κάνουν διάφορες δραστηρίοτητες όπως το περπάτημα το ντύσιμο και οι εργασίες του σπιτιού.
Δύο χρόνια αργότερα υποβλήθηκαν πάλι σε εξέταση και ελέγχθηκε αν μπορούσαν να περπατήσουν με την ίδια ταχύτητα ή αν το περπάτημα τους είχε επιβραδυνθεί. Για όσους από αυτούς είχε καταγραφεί την πρώτη φορά ότι περπατούσαν 3.000 βήματα την ημέρα, η κατάσταση δεν είχε επιδεινωθεί δραματικά ενώ το περπάτημα τουλάχιστον 6.000 βημάτων την ημέρα φάνηκε να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό.
Το περπάτημα λιπαίνει τις αρθρώσεις
Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο περπατούσαν, τόσο καλύτερη ήταν η κατάστασή τους δύο χρόνια αργότερα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι κάθε επιπλέον 1.000 βήματα μειώνουν τις πιθανότητες μείωσης της κινητικότητας κατά σχεδόν 20%, επειδή οι αρθρώσεις λιπαίνονται. Το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να εξηγηθεί απλώς επειδή εκείνοι που ήταν σε καλύτερη κατάσταση κατά την έναρξη της μελέτης είχαν αργότερη επιδείνωση, ανέφεραν οι ερευνητές.
Ο δρ Ντάνιελ Γουάιτ, εκ των συγγραφέων της μελέτης, είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τα άτομα που έχουν οστεοαρθρίτιδα να πηγαίνουν στο γυμναστήριο. Τα μέτρα που πρέπει να πάρουν είναι να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους: να μετακινούνται με τα πόδια πιο συχνά και να κάνουν δουλειές του σπιτιού και κηπουρική.
«Ενθαρρύνουμε τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, ή που βρίσκονται σε κίνδυνο, να κάνουν τουλάχιστον 3.000 βήματα κάθε μέρα, και τελικά να φτάσουν τα 6.000 βήματα για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κινητικού προβλήματος στο μέλλον», είπε ο Γουάιτ. «Ως κλινικοί γιατροί, πρέπει να προωθήσουμε το περπάτημα στους ασθενείς μας με οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Και θα πρέπει να μετράμε τη σωματική τους δραστηριότητα με ένα βηματόμετρο».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Άλαν Σιλμαν από το Arthritis Research UK, δήλωσε: «Η άσκηση, όπως το περπάτημα είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, εφόσον φορούν τα κατάλληλα παπούτσια με μαλακές, παχιές σόλες». Και συμπλήρωσε ότι ένα μπαστούνι μπορεί να μειώσει τον πόνο.