Μία 36χρονη γυναίκα από τη Σουηδία έγινε η πρώτη μητέρα στον κόσμο ύστερα από μεταμόσχευση μήτρας. To γεγονός περιγράφεται για καινοτόμο επίτευγμα για την αντιμετώπιση της γυναικείας στειρότητας. Το μωρό γεννήθηκε πρόωρα με καισαρικκή τομή πριν από ένα μήνα και αναπτύσσεται φυσιολογικά στο σπίτι του.
Οι γιατροί του Πανεπιστημίου του Γκότενμπουργκ που έκαναν τη μεταμόσχευση μήτρας, γνωστοποίησαν τη γέννηση του μωρού στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Σε μεταμόσχευση μήτρας έχουν υποβληθεί άλλες οκτώ γυναίκες, εκ των οποίων οι έξι είναι ήδη έγκυοι.
Η μεταμόσχευση μήτρας δεν είναι κάτι απλό αλλά ένα μεγάλο χειρουργείο. Όπως συμβαίνει με όλες τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, έτσι και εδώ δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα δεχτεί ο οργανισμός το μόσχευμα.
Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στον κόσμο είχε γίνει το 2000 στη Σαουδική Αραβία, αλλά τέσσερις μήνες αργότερα ο οργανισμός της δέκτριας απέρριψε το μόσχευμα, παρά τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που έπαιρνε η γυναίκα. Να σημειωθεί ότι επειδή, η μήτρα δεν είναι ζωτικό όργανο, οι δέκτριες μπορούν να την αφαιρέσουν όταν αποκτήσουν παιδιά.
Σημαντικό επίτευγμα
Η 36άχρονη μητέρα είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα αλλά είχε ωοθήκες. Η κατάσταση αυτή αφορά μια στις 4.500 γυναίκες, σύμφωνα με μια μελέτη.
Το μωρό, ένα υγιές αγόρι, γεννήθηκε στον 31 μήνα της εγκυμοσύνης και ζύγιζε 1,775 κιλά. Οι γιατροί προχώρησαν στην καισαρική τομή επειδή η μαμά του παρουσίασε προεκλαμψία, μία επικίνδυνη επιπλοκή της εγκυμοσύνης. Οι γιατροί δεν ξέρουν αν η 36χρονη γυναίκα έπαθε προεκλαμψία εξαιτίας των ισχυρών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που έπαιρνε για να μην απορρίψει ο οργανισμός της το μόσχευμα ή επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας (μεταξύ άλλων, έχει ένα νεφρό). Όποια κι αν ήταν η αιτία, δεν εμπόδισε την επιτυχή έκβαση της κύησης, ούτε άλλαξε την απόφαση της μητέρας να κρατήσει τη μήτρα που της μεταμοσχεύθηκε έως ότου αποκτήσει δεύτερο παιδί.
Δώτρια της μήτρας που μεταμοσχεύθηκε στην 36χρονη ήταν μία συγγενής της ηλικίας 61 ετών, η οποία έχει δύο ενήλικα παιδιά και έχει περάσει προ πολλού στην εμμηνόπαυση.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του όλου επιτεύγματος Ματς Μπρένστρομ, καθηγητής στο Τμήμα Μαιευτικής & Γυναικολογίας του Γκότενμπουργκ, στο μεταμοσχευτικό πρόγραμμα μήτρας του πανεπιστημίου συμμετέχουν συνολικά εννέα γυναίκες. Στις πέντε από αυτές οι μεταμοσχεύσεις έγιναν με δωρήτριες τις μητέρες τους. Οι υπόλοιπες τέσσερις γυναίκες, η μία εκ των οποίων είναι η 36χρονη, έλαβαν μοσχεύματα από άλλες συγγενείς τους.
«Η γέννηση του μικρού μάς δίνει τις αποδείξεις που χρειαζόμαστε ότι η μεταμόσχευση μήτρας μπορεί να θεραπεύσει την στειρότητα εξαιτίας απουσίας της μήτρας, που παρέμενε η τελευταία αθεράπευτη μορφή γυναικείας υπογονιμότητας», δήλωσε ο Μπρένστρομ.
Να σημειωθεί ότι η ιατρική ομάδα του Μπρένστρομ έχει 10 χρόνια εμπειρίας στο αντικείμενο αυτό, κάνοντας εντατική έρευνα σε ζώα και αποκτώντας την αντίστοιχη χειρουργική εξειδίκευση. Η γνώση αυτή ανοίγει το δρόμο για την θεραπεία της στειρότητας λόγω απουσίας μήτρας στις γυναίκες.