Ενθαρρύνετε τα νεαρά αγόρια και κορίτσια να τρέχουν, να πηδούν, να κυνηγούν το ένα το άλλο και φυσικά να συμμετέχουν σε ομαδικά παιχνίδια. Αυτό θα βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά τους να σκέφτονται, σύμφωνα με την πιο φιλόδοξη μελέτη που έγινε ποτέ για το ρόλο της σωματικής δραστηριότητας στην πνευματική απόδοση των παιδιών.
Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν, για μια ακόμη φορά, τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας στην υγεία του εγκεφάλου και την ανάπτυξη των παιδιών, ιδιαίτερα όσον αφορά τις δεξιότητες σκέψης που επηρεάζουν περισσότερο τις μαθησιακές επιδόσεις.
Η είδηση ότι τα παιδιά σκέφτονται καλύτερα αν κινούνται, δεν είναι νέα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι βαθμολογίες των παιδιών στα μαθηματικά και την ανάγνωση αυξάνεται αν πάνε μια βόλτα πριν, ακόμη και αν τα παιδιά είναι υπέρβαρα. Άλλες μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της αερόβιας ικανότητας των παιδιών και της δομής του εγκεφάλου τους, ειδικά σε περιοχές του εγκεφάλου που ασχολούνται με τη σκέψη και τη μάθηση. Οι περιοχές αυτές είναι μεγαλύτερες στα παιδιά που ασκούνται.
Αλλά αυτές οι μελέτες ήταν βραχυπρόθεσμες ή δεν αποδείκνυαν ποια είναι η αιτία και το αποτέλεσμα. Δηλαδή δεν μπορούσαν να δείξου αν η άσκηση είχε αλλάξει πραγματικά τα μυαλά των παιδιών ή αν στα παιδιά με καλά ανεπτυγμένες εγκεφάλους άρεσε περισσότερο η γυμναστική.
Άσκηση και βαθμολογίες
Έτσι, σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics , ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Illinois at Urbana-Champaign προσέγγισαν διευθυντές σχολείων σε δημόσια δημοτικά σχολεία και τους ρώτησε αν θα μπορούσαν να προσλάβουν παιδιά 8 και 9 ετών για να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής μετά τα μαθήματά τους.
Αυτές οι ηλικίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές, επειδή προηγούμενες έρευνες διαπίστωσαν τα παιδιά 8-9 χρονών συνήθως βιώνουν ένα άλμα στην λεγόμενη εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου τους, που είναι η δυνατότητα να επιβάλουν την τάξη στον τρόπο σκέψης τους και στη συγκέντρωσή τους. Τα παιδιά των οποίων οι εκτελεστικές λειτουργίες είναι υπανάπτυκτες τείνουν να έχουν μαθησιακά προβλήματα στο σχολείο, ενώ τα παιδιά με ανεπτυγμένες εκτελεστικές λειτουργίες συνήθως τα πηγαίνουν καλά.
Συγκέντρωσαν λοιπόν 220 παιδιά και τα πήγαν στο Πανεπιστήμιο για μια σειρά δοκιμών, μετρώντας την αεροβική τους ικανότητα και την εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου. Στη συνέχεια οι ερευνητές τα χώρισαν σε δύο ισάριθμες ομάδες.
Η μία ομάδα, των 110 παιδιών, μπήκε σε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης κάθε απόγευμα στην πανεπιστημιούπολη, το οποίο περιελάμβανε αρκετή παιδική διασκέδαση. Το αναλυτικό πρόγραμμα της άσκησης σχεδιάστηκε για να βελτιώσει τόσο την αερόβια αντοχή όσο και τις κινητικές δεξιότητες. Το πρόγραμμα διήρκεσε για ένα πλήρες σχολικό έτος, δηλαδή εννέα μήνες, αν και κάθε παιδί δεν παρακολούθησε όλες τις συνεδρίες.
Στο τέλος του προγράμματος, οι δύο ομάδες πήγαν ξανά στο Πανεπιστήμιο για να επαναλάβουν τις αρχικές φυσικές και γνωστικές δοκιμασίες. Τα παιδιά στην ομάδα άσκησης ήταν τώρα σε πιο καλή φυσική κατάσταση από ότι ήταν πριν, ενώ τα παιδιά στην ομάδα ελέγχου όχι. Τα παιδιά της ομάδας που γυμνάστηκαν είχαν χάσει σωματικό λίπος αλλά αυτό δεν ήταν στο επίκεντρο της μελέτης. Οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικές βελτιώσεις στις βαθμολογίες τους. Επίσης, ήταν πολύ καλύτερα στην ικανότητα να αποκλείουν άσχετες πληροφορίες και να επικεντρώνονται στην αποστολή τους, σε σχέση με την έναρξη του προγράμματος άσκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τα παιδιά που είχαν παρακολουθήσει τις περισσότερες συνεδρίες άσκησης έδειξαν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις σε γνωστικές ικανότητές τους.
“Το μήνυμα είναι ότι τα παιδιά πρέπει να είναι σωματικά δραστήρια και για χάρη του εγκεφάλου τους, καθώς και για την υγεία τους”, ανέφερε ο δρ Τσαρλς Χίλμαν που έλαβε μέρος στο σχεδιασμό της μελέτης. “Αν θέλετε νεαρούς μαθητές με καλή ανάγνωση και μαθηματικά, βεβαιωθείτε ότι ασκούνται”, συμπλήρωσε.