Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλώριντας των ΗΠΑ, όπως αναφέρουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food and Bioprocess Technology, πέτυχαν να αδρανοποιήσουν το 80% των αλλεργιογόνων του υπάρχουν στα φιστίκια – ο τελικός σκοπός τους είναι να τα εξαφανίσουν το 99,9 των αλλεργιογόνων.
Πριν από δύο χρόνια η ίδια ερευνητική ομάδα είχε καταφέρει να αφαιρέσει το 90% των αλλεργιογόνων από εκχύλισμα φιστικιών.
Τα αλλεργιογόνα των φιστικιών πρέπει να φθάσουν σε επίπεδα κάτω από ένα όριο προκειμένου οι ξηροί καρποί να είναι ασφαλείς, αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Γουέιντ Γιάνγκ, επίκουρος καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής.
Η αλλεργία στα φιστίκια επηρεάζει περίπου 1 στα 50 παιδιά, κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες και φαίνεται ότι τα ψημένα φιστίκια είναι πιο επικίνδυνα από τα ωμά. Τα φιστίκια είναι η κυριότερη αιτία θανάτων από αναφυλαξία λόγω τροφών. Οι αλλεργικοί στα φιστίκια πρέπει να τα αποφεύγουν εντελώς διότι κινδυνεύουν ακόμα κι αν φάνε τροφές που περιέχουν ίχνη τους. Τα άτομα που είναι αλλεργικά στα φιστίκια είναι πιθανόν να παρουσιάζουν επίσης αλλεργία στα αμύγδαλα και τα καρύδια.
Ο Γιάνγκ και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν παλμική υπεριώδη ακτινοβολία. Αν καταφέρουν να μειώσουν τα αλλεργιογόνα από 150 mg πρωτεΐνης ανά φιστίκι σε 1,5 mg, το 95% των ατόμων με αλλεργία στους συγκεκριμένους ξηρούς καρπούς δεν θα έχει πρόβλημα. Ωστόσο, κατά τον Γιάνγκ είναι δύσκολο και μάλλον λάθος να εξαλειφθούν όλα τα αλλεργιογόνα των φιστικιών διότι αυτό ενέχει τον κίνδυνο καταστροφής της υφής, του χρώματος, της γεύσης και των θρεπτικών συστατικών τους.
Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες έχουν διεξαγάγει πειράματα με τα αλλεργιογόνα των φιστικιών μόνο στο εργαστήριο και δεν έχουν κάνει ακόμα πειράματα σε ζώα ή ανθρώπους. «Η τεχνική που εφαρμόζουμε αποδεικνύει πως το παλμικό υπεριώδες φως μπορεί να αδρανοποιήσει τις αλλεργιογόνες πρωτεΐνες των φιστικιών», σημειώνει ο Γιάνγκ.
Δεν εκλύεται ισταμίνη
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύστημα παλμικού φωτός – δύο λάμπες με ξένον, δύο ανεμιστήρες, καθώς και έναν ειδικό θάλαμο με μια κυλιόμενη ζώνη μεταφοράς και μια υπομονάδα ελέγχου – ώστε να κατευθύνουν το φως επάνω στις αλλεργιογόνες πρωτεΐνες των φιστικιών και να τις τροποποιήσουν.
Με τον τρόπο αυτό τα ανθρώπινα αντισώματα δεν τις αναγνωρίσουν ως αλλεργιογόνα και δεν εκλύουν ισταμίνη.
Η ισταμίνη είναι μια ουσία που προκαλεί αύξηση της διαπερατότητας των αγγείων, σύσπαση των λείων μυϊκών ινών και διεγείρει και την εκκριτική δραστηριότητα των βλεννογόνων αδένων. Η διαστολή των αγγείων που προκαλεί η ισταμίνη βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα να στοχεύσει στα αλλεργιογόνα κάτι που προκαλεί τα συμπτώματα της αλλεργίας.