Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
1. Πότε διατρέχω υψηλό κίνδυνο νόσησης;
Ο ιός Έμπολα σύμφωνα με μελέτες συγκεντρώνεται κυρίως σε αίμα και υγρά του σώματος. Mε τον όρο υγρά του σώματος εννοούμε το σάλιο, την βλέννα, τον εμετό, τα κόπρανα, τον ιδρώτα, τα δάκρυα, το μητρικό γάλα, ούρα και το σπέρμα. Η άμεση επαφή με τον πάσχοντα αποτελεί τη συνήθη οδό μόλυνσης. Άμεση επαφή σημαίνει ότι τα υγρά του σώματος (αίμα, σάλιο, βλέννα, εμετός, ούρα σπέρμα ή κόπρανα) από ένα μολυσμένο άτομο (ζωντανό ή νεκρό) έρχονται σε επαφή με τα μάτια, τη μύτη, το στόμα, μικροτραύματα δέρματος ή τρίβονται πάνω στο δέρμα. Η σωματική επαφή με τον πάσχοντα, η ανταλλαγή αίματος (π.χ τρύπημα από μολυσμένη βελόνα), η επεξεργασία μολυσμένων σωματικών υγρών ή αίματος χωρίς την λήψη ειδικών μέτρων, αποτελούν δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.
Εάν έχετε επιστρέψει από χώρες με επιδημική έξαρση του ιού) πρέπει να είστε σε επιφυλακή για έκλυση συμπτωμάτων 21 ημέρες μετά την επιστροφή σας.
2. Εάν βρεθώ απλά στον ίδιο χώρο με ασθενή κινδυνεύω;
Όχι, ο ιός δεν μεταδίδεται αερογενώς. Εάν ωστόσο ευρίσκεστε σε παρατεταμένη στενή μη σωματική επαφή σε απόσταση μικρότερη του μέτρου (π.χ. είστε μέλος της οικογένειας του πάσχοντα), παρουσιάζετε έκθεση χαμηλού κινδύνου.
3. Εάν ασθενής που έχει τον ιό Έμπολα βήχει ή φταρνίζεται κινδυνεύω να κολλήσω;
Παρά το γεγονός ότι ο βήχας και το φτάρνισμα δεν είναι κοινά συμπτώματα του ιού Έμπολα, εάν ασθενής με Έμπολα βήχει ή φτερνίζεται και σάλιο ή βλέννα έρχονται σε επαφή με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας, τα υγρά αυτά μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια.
4. Η χειραψία αποτελεί μέσο μετάδοσης;
Σύμφωνα με μελέτες του Κέντρου Ειδικών λοιμώξεων των ΗΠΑ, η μεμονωμένη χειραψία αποτελεί δραστηριότητα χαμηλού κινδύνου για νόσηση.
5. Εάν είμαι σε τρένο και καθίσω σε κάθισμα στο οποίο πριν κάθονταν ασθενής μπορεί να κολλήσω;
Εάν το κάθισμα έχει αίμα ή σωματικά υγρά (π.χ. εμετός) από τον πάσχοντα η πιθανότητα μετάδοσης είναι αυξημένη. Εάν δεν υπάρχουν σωματικά υγρά σε συνήθεις συνθήκες δεν υπάρχει κίνδυνος.
6. Αν κάποιος γίνει καλά από τον ιό, μπορεί να εξακολουθεί να τον μεταδίδει;
Μόλις κάποιος γίνεται καλά δεν μεταδίδει τον ιό. Ωστόσο, ο ιός Έμπολα έχει βρεθεί στο σπέρμα για έως και 3 μήνες και μπορεί να μεταδοθεί μέσω αυτού.
7. Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται με τα κουνούπια;
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κουνούπια ή άλλα έντομα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό Έμπολα.
8. Πόσο μπορεί να παραμείνει ο ιός σε μία επιφάνεια;
Έχει καταγραφεί εξαήμερη παραμονή ενεργού ιού σε μολυσμένη επιφάνεια και κάτω από ιδανικές για αυτόν συνθήκες.
9. Ποιες χώρες πλήττονται αυτή τη στιγμή από τον ιό;
Η επιδημία του ‘Εμπολα κατά το 2014 στην Δυτική Αφρική είναι η μεγαλύτερη επιδημία που αφορά τον ιό και έχει καταγραφεί από την ανακάλυψή του. Λιβερία. Γουινέα και Σιέρρα Λεόνε είναι χώρες υψηλής επικινδυνότητας ενώ η Νιγηρία και το Κογκό είναι χώρες με κρούσματα υψηλού κινδύνου επέκτασης. Οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για Λιβερία, Γουινέα και Σιέρρα Λεόνε ήδη από το καλοκαίρι.
10.Ποια τα συμπτώματα του ιού;
Τα συμπτώματα του Έμπολα περιλαμβάνουν:
• Πυρετό (μεγαλύτερη από 38,6 βαθμούς Κελσίου)
• Σοβαρή κεφαλαλγία
• Μυϊκό πόνο
• Αδυναμία
• Διάρροια
• Εμετό
• Ανεξήγητη αιμορραγία (αιμορραγία ή μώλωπες)
Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2 έως 21 ημέρες μετά την έκθεση σε Ebola, αλλά ο μέσος όρος είναι 8 έως 10 ημέρες.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr