Στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή με αυξημένα καλά λιπαρά (ελαιόλαδο) μπορεί να αντιστρέψει το μεταβολικό σύνδρομο καταλήγουν Ισπανοί ερευνητές σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Canadian Medical Association Journal.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Rovira i Virgili, με επικεφαλής τον Ζόρντι Σάλας-Σαλβάδο, ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν 5.800 άτομα, ηλικίας 55-80 ετών, εκ των οποίων το το 64% έπασχε από μεταβολικό σύνδρομο στην αρχή της μελέτης η οποία διήρκεσε περίπου πέντε χρόνια.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, κάθε μία από τις οποίες ακολούθησε διαφορετική διατροφή: Η πρώτη ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η δεύτερη τη μεσογειακή διατροφή με αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών και η τρίτη ομάδα ακολούθησε μια διατροφη με χαμηλά λιπαρά.
Σωτήριο το διατροφικό λίπος
Η μελέτη έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν τα δύο διαφορετικά είδη μεσογειακής διατροφής (και ιδίως τη δίαιτα με επιπλέον ελαιόλαδο), μείωσαν περισσότερο το κοιλιακό λίπος και το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα τους. Τελικά μετά την πενταετία, το 28,2% των ατόμων δεν πληρούσαν πλέον τα κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στη μελέτη, εκείνοι που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή η οποία συμπληρωνόταν με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να αντιστρέψουν το μεταβολικό σύνδρομο σε σχέση με αυτούς που ακολουθούσαν τη διατροφή με με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος.
Το 25% των ενηλίκων παγκοσμίως πάσχει από το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο χαρακτηρίζεται από κοιλιακή παχυσαρκία, υπέρταση, μειωμένη HDL χοληστερίνη, αυξημένα τριγλυκερίδια και αυξημένο “ζάχαρο” στο αίμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι έχουν τρεις εκ τις προαναφερόμενες παραμέτρους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας και ειδικότερα καρδιακής προσβολής (εμφράγματος) παρότι δεν έχουν υψηλή κακή χοληστερίνη.
Το μεταβολικό σύνδρομο θεωρείται ένα προδιαβητικό στάδιο, αν και μικρό ποσοστό θα αναπτύξει τελικά διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, τα άτομα αυτά πάσχουν από υπερβολική έκκριση ινσουλίνης προκειμένου να κατορθώσουν να βάλουν τη γλυκόζη του αίματος μέσα στα κύτταρα. Η κατάσταση αυτή που ονομάζεται υπερσουλιναιμία ή αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλεί προβλήματα υγείας.
Όπως και στη περίπτωση του διαβήτη τύπου 2, η κατάλληλη διατροφή για το μεταβολικό σύνδρομο δεν είναι η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες όπως ήταν η επίσημη άποψη μέχρι πριν λίγα χρόνια αλλά το λίπος και ιδιαίτερα το μονοακόρεστο (ελαιόλαδο). Το διατροφικό λίπος είναι σωτήριο καθώς δεν ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος ούτε αυξάνει την έκκριση της ινσουλίνης.
Η τρέχουσα μελέτη είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι τα καλά λίπη, όπως είναι το ελαιόλαδο, μπορούν να αντιστρέψουν τα συμπτώματα του συνδρόμου. Να σημειωθεί πως το μεταβολικό σύνδρομο αφορά το 35-40% των ανθρώπων που είναι πάνω από 40 ετών στις αναπτυγμένες χώρες.