«Ναι» στον αποκλειστικό θηλασμό μέχρι τον 6ο μήνα της ζωής του βρέφους, «όχι» στα κοινωνικά στερεότυπα για το ύψος, προσοχή στα πολλά φάρμακα, έλεγχο στην υπερβολική ανησυχία των γονιών που οδηγεί σε επώδυνες παρεμβάσεις στα παιδιά.
Αυτά ήταν μερικά από τα σημαντικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η πρωτοποριακή, διαδραστική ημερίδα που άνοιξε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Διευθύντρια της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, κα Χρύσα Τζουμάκα-Μπακούλα, και διοργάνωσε το Παιδιατρικό Κέντρο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014, στο αμφιθέατρο του Ομίλου στο Κεφαλάρι.
Με ομιλητές μερικούς από τους πιο έμπειρους και με υψηλή εξειδίκευση ιατρούς του κλάδου αλλά και την παρουσία περισσότερων από 350 συνολικά παιδιάτρων, η ημερίδα είχε ως στόχο όχι μόνο την ενημέρωση, αλλά και την «απάντηση» ιατρικών γρίφων που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη άσκηση της παιδιατρικής επιστήμης. Για το λόγο αυτό, οι ιατροί που έλαβαν μέρος στην ημερίδα είχαν τη δυνατότητα μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και ζωντανών ερωτήσεων να εκφράσουν σε πραγματικό χρόνο την επιστημονική τους άποψη για αμφιλεγόμενα σημεία της παιδιατρικής πράξης.
Οι 350 και πλέον παιδίατροι κατέληξαν σε πολύτιμα συμπεράσματα για φλέγοντα ζητήματα. Ενδεικτικά, κάποια από αυτά είναι:
- Η συνέχιση του αποκλειστικά μητρικού θηλασμού από τη γέννηση μέχρι και τον 6ο μήνα της ζωής του βρέφους, προκειμένου να αποφύγουμε τις βαριές αλλεργικές αντιδράσεις.
- Τα περισσότερα παιδιά με χαμηλό ανάστημα έχουν καλή πρόγνωση και άριστη προοπτική.
- Μόνο 10% των εμβρύων με υδρονέφρωση»θα συνεχίσουν και εξωμήτρια να έχουν πρόβλημα.
- Οι ακτινολογικές εξετάσεις στα παιδιά είναι καλό να αποφεύγονται. Οι υπέρηχοι και οι απεικονίσεις με μαγνήτη δίνουν λύση χωρίς επιβάρυνση του οργανισμού με ακτινοβολία, απαιτείται όμως η εμπειρία εξειδικευμένου παιδοακτινολόγου.
- Η κατάχρηση φαρμάκων δεν είναι θεραπευτική, είναι πάντοτε βλαπτική.
- Θεραπευτική είναι η στενή παρακολούθηση της γενικής κατάστασης, του κεφιού και της όρεξης των παιδιών.
- Σφάλματα διαπιστώνονται στη διατροφή των βρεφών με την αλλαγή γαλάτων, τη χορήγηση φαρμάκων και επώδυνων διαγνωστικών παρεμβάσεων που οφείλονται σε ελλιπή ενημέρωση και υπερβολική ανησυχία των γονέων.