Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology από ερευνητές του University College London, οι υπερωρίες στη δουλειά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 στο χαμηλόβαθμο προσωπικό των επιχειρήσεων.
Η μετα-ανάλυση βασίστηκε στη συνδυασμένη ανάλυση 23 προγενέστερων μελετών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 222.120 άνδρες και γυναίκες. Οι 18 από αυτές τις μελέτες ήταν αδημοσίευτες.
Οπως έδειξε η μελέτη, όσοι εργαζόμενοι υπερέβαιναν τις 55 ώρες δουλειάς την εβδομάδα διέτρεχαν σχεδόν 30% υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν την ασθένεια, σε σύγκριση με τους εργαζόμενους που περιορίζονταν σε 35 έως 40 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως. Το ενδιαφέρον είναι πως το εύρημα δεν ίσχυε για τους εργαζομένους σε ανώτερες και ανώτατες εργασιακές θέσεις.
Η διεθνής επιστημονική ομάδα που διενήργησε τη μελέτη δεν ξέρει πού ακριβώς οφείλεται η συσχέτιση μεταξύ της υπερωριακής απασχόλησης και του διαβήτη τύπου 2 ούτε γιατί περιορίζεται στους εργαζομένους που βρίσκονται χαμηλότερα στην ιεραρχία.
Άγνωστη η αιτία
Ωστόσο προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τις υπερωρίες με ορισμένους παράγοντες κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όπως οι διαταραχές του ύπνου και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής. Για παράδειγμα, μια μελέτη βρήκε ότι η δουλειά στο σπίτι έστω και λίγες ώρες το Σαββατοκύριακο αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Μια άλλη βρήκε ότι ενδεχομένως το στρες στη δουλειά να παίζει ρόλο για την άνοδο του “ζαχάρου”. Τέλος, μπορεί να παίζει ρόλο η περισσότερη καθιστική ζωή.
«Επειδή η συσχέτιση της εργασίας με τον διαβήτη είναι πολύπλοκη και είναι πολλά ακόμα αυτά που δεν ξέρουμε για αυτήν, θα συνιστούσα σε όσους διαρκώς εργάζονται υπερωριακά να ακολουθήσουν τις βασικές συστάσεις διαφύλαξης της υγείας» τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Μίκα Κιβιμάκι, καθηγητής Επιδημιολογίας στο University College του Λονδίνου (UCL).
«Με άλλα λόγια να τρέφονται υγιεινά, να γυμνάζονται όσο πιο συχνά μπορούν, να προσέξουν το σωματικό βάρος τους, να αποφεύγουν το κάπνισμα και να φροντίσουν να διατηρούν εντός των φυσιολογικών ορίων τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) και λιπιδίων (χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων) στο αίμα τους».