Ο ήλιος ίσως να κρατάει μακριά τα περιττά κιλά. Βρετανοί επιστήμονες γράφουν σε άρθρο τους στο περιοδικό Diabetes ότι η μέτρια έκθεση στον ήλιο αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους και την εμφάνιση των συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου 2 στα ποντίκια. Δεν είναι σίγουρο ότι το ίδιο ισχύει για τον άνθρωπο αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Η μέτρια έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV) βοηθά το σώμα να απελευθερώσει μονοξείδιο του αζώτου (νιτρικό οξείδιο) το οποίο φαίνεται πως διαδραματίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό. Το μονοξείδιο του αζώτου παίζει ρόλο στην πέψη και ενδεχομένως να αποτρέπει επιβλαβείς μεταβολικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης.
Προηγούμενες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι το νιτρικό οξείδιο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Γενικότερα παίζει σημαντικό ρόλο στη πρόληψη των καρδιοπαθειών. Σύμφωνα με την τρέχουσα μελέτη, ενδεχομένως να παίζει ρόλο και στο αδυνάτισμα.
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Σαουθάμπτον έκαναν πειράματα σε ποντίκια σε συνεργασία με Αυστραλούς επιστήμονες. Αφού έδωσαν τροφή στα ζώα στην συνέχεια τα εξέθεσαν σε υπεριώδη ακτινοβολία και διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια κατανάλωσαν λιγότερη ποσότητα από το σύνηθες. Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν να παίζει κάποιο ρόλο η βιταμίνη D η οποία παράγεται από τον οργανισμό με την έκθεσή του στον ήλιο.
Επιπλέον, τα ποντίκια που συμμετείχαν στο πείραμα, όταν εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία, εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη και υψηλό “ζάχαρο” στο αίμα τους.
Οι επιδράσεις αυτές φάνηκε να συνδέονται με το μονοξείδιο του αζώτου το οποίο αυξάνεται ύστερα από την έκθεση στον ήλιο. Κι αυτό διότι όταν μία κρέμα που περιείχε μονοξείδιο του αζώτου εφαρμόστηκε στο δέρμα των ποντικιών παρήχθη το ίδιο αποτέλεσμα.
Ηλιοφάνεια και άνθρωπος
Πάντως, οι επιστήμονες λένε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν η ηλιοφάνεια επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο και τον άνθρωπο. Τονίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να ερμηνεύονται με επιφυλακτικότητα γιατί τα ποντίκια είναι νυκτόβια ζώα με σώμα που καλύπτεται από γούνα και δεν εκτίθενται συχνά σε έντονη ηλιοφάνεια.
Η επικεφαλής της μελέτης Σέλει Γκόρμαν του Ινστιτούτου για τα Παιδιά «Telethon» στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσμτατα «υποδηλώνουν πως η τακτική έκθεση του δέρματος στον ήλιο σε συνδυασμό με συστηματική σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση παχυσαρκίας στα παιδιά».
Ο Ρίτσαρντ Γουέλερ, λέκτορας Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, εξηγεί ότι «γνωρίζουμε από επιδημιολογικές μελέτες ότι όσοι εκτίθενται στον ήλιο ζουν περισσότερα χρόνια απ’ όσους ζουν υπό σκιά. Μελέτες σαν αυτή μας βοηθούν να κατανοήσουμε με ποιόν τρόπο μπορεί ο ήλιος να ωφελεί. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο καρκίνος του δέρματος δεν είναι η μοναδική ασθένεια που μπορεί να επιφέρει τον θάνατο και ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας σχετικά με την έκθεση στον ήλιο».
Τέλος, ο καθηγητής Μάρτιν Φίλιστς, από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε: «Οι ποσότητες του μονοξειδίου του αζώτου που απελευθερώνονται από το δέρμα μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνο για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά και για τον τρόπο που το σώμα μας ρυθμίζει το μεταβολισμό και τα κιλά του».