Μια στις οκτώ γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Οι περισσότερες περιπτώσεις «πυροδοτούνται» από τις θηλυκές ορμόνες, τα οιστρογόνα και τα περιττά κιλά.
Ωστόσο, η έντονη άσκηση επί 15 λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 20%, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που αφορούσε 125.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του βρετανικού Εθνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο (NCRI) που διεξάγεται στο Λονδίνο από τις 2 ως τις 5 Νοεμβρίου 2014.
Από το σύνολο των γυναικών, κατά τη διάρκεια τριών ετών παρακολούθησης, περίπου 1.100 διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες που έκαναν έντονη άσκηση όπως τρέξιμο επί 15-35 λεπτά την ημέρα εμφάνιζαν τον μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με όσες ασκούνταν λιγότερο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες με το περισσότερο σωματικό βάρος είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες για καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τις πιο αδύνατες. Ωστόσο, η άσκηση φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο για τη νόσο ανεξάρτητα από το βάρος της γυναίκας. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες με υψηλότερο σωματικό λίπος (κατά μέσο όρο 45,4%) ήταν κατά σχεδόν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού από τις γυναίκες με χαμηλότερο σωματικό λίπος (κατά μέσο όρο 27,6%).
Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι η γυμναστική και γενικότερα η φυσική δραστηριότητα αποτελεί μια σημαντική πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού. Μια άλλη μελέτη έχει βρει ότι πρέπει να αποφεύγεται η πολύ ζάχαρη στη διατροφή γιατί αυξάνει τον κίνδυνο.
Επίδραση στα επίπεδα ορμονών
Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Τιμ Κι από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε: «Γνωρίζαμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, αλλά το ενδιαφέρον σε σχέση με τη νέα μελέτη είναι πως δείχνει ότι τα οφέλη της άσκησης αφορούν όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος και τα κιλά τους. Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς η φυσική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού ωστόσο ορισμένες μικρές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να συνδέεται με την επίδρασή της στα επίπεδα ορμονών του οργανισμού».
Στο πλαίσιο της μελέτης, ως «έντονη» άσκηση θεωρήθηκε κάποια μορφή άσκησης η οποία κάνει το άτομο να λαχανιάζει.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα η Άλισον Κοξ, διευθύντρια του τμήματος Πρόληψης του Καρκίνου στο Cancer Research UK ανέφερε ότι «επιβεβαιώνουν πως είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες να είναι δραστήριες, όχι μόνο για να καίνε θερμίδες αλλά και για την υγεία τους».