Μια βρετανική μελέτη ορόσημο παρακολούθησε τις ζωές 2.500 ανδρών και βρήκε ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να καθυστερήσει την άνοια 12 χρόνια. Επίσης, η καρδιακή νόσος μπορεί να καθυστερήσει έξι χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που παραμελούν τη διατροφή και την άσκηση τους.
Η μελέτη παρακολούθησε τους άνδρες για 35 χρόνια και εντόπισε πέντε παράγοντες που οδηγούν σε μακροζωία και μια ζωή απαλλαγμένη από ασθένειες. Πρόκειται για την τακτική άσκηση, την αποφυγή του καπνίσματος, ένα υγιές σωματικό βάρος, μια υγιεινή διατροφή και την χαμηλή πρόσληψη σε αλκοόλ.
Η μελέτη που έγινε στη Νότια Ουαλία εξέτασε την επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων στις χρόνιες ασθένειες και είναι από τις μεγαλύτερες, του είδους της. Από το 1979 μέχρι σήμερα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ παρακολούθησαν τις συνήθειες του τρόπου ζωής των ανδρών ηλικίας 45-59 που ζουν στην περιοχή Caerphilly.
Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ακολούθησαν τέσσερις ή πέντε από τους παραπάνω υγιεινούς παράγοντες είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια. Υπήρξε επίσης μια παρόμοια μείωση του κινδύνου για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και 40% λιγότεροι καρκίνοι. Υπήρξε τέλος 70% μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
Ο ρόλος της υγιεινής ζωής
Ο καθηγητής Peter Elwood δήλωσε ότι τα ευρήματα πρέπει να αφυπνίσουν. «Τριάντα χρόνια πριν, μόνο 30 άνδρες της μελέτης ακολουθούσαν και τους πέντε υγιεινούς παράγοντες», είπε. «Παρά το γεγονός ότι αυτοί οι πέντε υγιεινοί παράγοντες δεν δίνουν πλήρη προστασία κατά της άνοιας, οι άνδρες που ζούσαν υγιεινά, ανέπτυξαν την ασθένεια σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία από αυτούς που αμελούσαν τον υγιεινό τρόπο ζωής. Η ανάπτυξη της καρδιακής νόσου καθυστέρησε έως και 6 χρόνια ενώ η άνοια καθυστέρησε 12 χρόνια. Το 40% των ανδρών έζησε μια ζωή ανθυγιεινή και δεν βίωσε καμία από τις μειώσεις αυτές».
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη προέρχονται από μια κοινότητα όπου η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ήταν χαμηλή, έτσι τρεις ή περισσότερες μερίδες την ημέρα θεωρήθηκαν ως υγιεινή διατροφή. Το λίπος, όταν αποτελούσε λιγότερο από το 30% των θερμίδων, χαρακτηρίστηκε επίσης υγιεινό. Αυτοί που θεωρήθηκαν σωματικά δραστήριοι ήταν όσοι περπατούσαν δύο ή περισσότερα μίλια την ημέρα ή έκαναν ποδήλατο δέκα μίλια την ημέρα ή ασκούνταν τακτικά και έντονα.
Η Clare Walton, εκ μέρους της οργάνωσης Alzheimer’s Society που εν μέρει χρηματοδότησε τη μελέτη, δήλωσε: «Οι μελέτες αυτές είναι δαπανηρές και περίπλοκες, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς μπορεί να προληφθεί η άνοια».
Να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες έχουν βρει πως η πνευματική δουλειά, τα χόμπι και η εκμάθηση ξένης γλώσσας επίσης καθυστερούν την άνοια, ενώ η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να είναι μια από τις διατροφικές αιτίες της ασθένειας.