Η καρδιοπάθεια στις εγκύους απαιτεί προσεκτικό ιατρικό έλεγχο, αλλά οι απόψεις έχουν αλλάξει σημαντικά. Οι γυναίκες με οποιαδήποτε μορφή καρδιοπάθειας κάποτε απαγορευόταν να κάνουν παιδιά. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες οι γιατροί γνωρίζουν περισσότερα πράγματα για τις μεταβολές που συμβαίνουν στο σώμα μιας εγκύου και ειδικά στο καρδιαγγειακό της σύστημα. Σήμερα πολλές γυναίκες με καρδιοπάθεια γεννούν υγιή μωρά.
Φορτίο για την καρδιά
Η εγκυμοσύνη φορτώνει την καρδιά με ένα επιπλέον βάρος. Ο όγκος του αίματος αυξάνεται κατά 50% την 32η εβδομάδα της κύησης. Επομένως έχετε 6-8 λίτρα περισσότερα υγρά από ό,τι πριν από την εγκυμοσύνη. Η καρδιά υποχρεώνεται να αντλεί όλο αυτό το επιπλέον υγρό στο σώμα σας και στο αναπτυσσόμενο μωρό. Για να αντέξει όλο αυτό το αυξημένο φορτίο, η καρδιά χτυπά γρηγορότερα και αντλεί περισσότερο αίμα με κάθε συστολή.
Οι περισσότερες καρδιοπαθείς γυναίκες έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στην ικανότητα της καρδιάς να αντιμετωπίζει το στρες της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της γέννας. Επομένως, αν έχετε καρδιοπάθεια, πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας πριν αποφασίσετε να κάνετε παιδί, ώστε μαζί του να αξιολογήσετε σωστά την κατάσταση της υγείας σας.
Οι περισσότερες καρδιοπαθείς γεννούν φυσιολογικά και με επιτυχία, ειδικά υπό τη φροντίδα του γυναικολόγου και του καρδιολόγου. Όμως κάποια καρδιακά προβλήματα (όπως η κυανωτική συγγενής καρδιακή ανεπάρκεια, η πνευμονική υπέρταση και η σοβαρή αορτική στένωση) θέτουν σε κίνδυνο τη μητέρα και το έμβρυο. Οι γυναίκες με τέτοιες παθήσεις καλό είναι να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη πριν διορθωθεί το πρόβλημα.
Φροντίδα για το παιδί
Ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας τους πιθανούς κινδύνους για σας και το μωρό κατά την εγκυμοσύνη, καθώς και την πιθανότητα μετάδοσης συγγενών καρδιακών προβλημάτων στο βρέφος. Το ποσοστό συγγενών καρδιοπαθειών είναι περίπου 4-5% στα παιδιά των γυναικών με σοβαρές καρδιακές παθήσεις, αλλά μόνο 1% στο συνολικό πληθυσμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι πιθανότητες μετάδοσης μιας ανωμαλίας αυξάνονται ως και 50%.
Παρόλο που είναι απαραίτητα για τη μητέρα, τα φάρμακα για διάφορες καρδιοπάθειες θέτουν το μωρό σε πιθανό κίνδυνο. Συζητήστε προσεκτικά τις επιλογές φαρμάκων με το γιατρό σας πριν μείνετε έγκυος.
Μόλις μείνετε έγκυος, ο γιατρός θα παρακολουθεί την ανάπτυξη του βρέφους και τις συνέπειες της εγκυμοσύνης στην καρδιά σας. Ο γιατρός μπορεί να σας πει να περιορίσετε τις δραστηριότητες σας και να ξαπλώνετε συχνά στο κρεβάτι για 20-30 λεπτά ώστε να αναπαύεται η καρδιά σας. Πρέπει να ξαπλώνετε στο αριστερό πλάι ώστε η μήτρα να μην πιέζει την κάτω κοίλη φλέβα, τη βασική φλέβα στο κάτω μέρος του σώματος που επιστρέφει το αίμα στην καρδιά.
Άλλες αλλαγές που θα πρέπει ίσως να κάνετε περιλαμβάνουν περιορισμό του αλατιού στη διατροφή σας και αποφυγή ζεστών μπάνιων, γιατί μπορεί να διαστέλλονται τα αγγεία των χεριών και των ποδιών. Τα διασταλμένα αγγεία είναι η αντίδραση του σώματος στις μεγάλες θερμοκρασίες, αλλά εκτρέπουν τη ροή του αίματος από το βρέφος. Είναι σημαντικό να δεχτείτε προγεννητική φροντίδα και να έχετε άμεση πρόσβαση στο μαιευτήριο σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.