Οι άνδρες και οι γυναίκες διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό ως προς την αντιληπτική ικανότητα των οσμών, με τις γυναίκες να ξεπερνούν τους άνδρες σε πολλά είδη τεστ όσφρησης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή η αιτία αυτής της διαφοράς.
Βραζιλιάνοι ερευνητές διαπίστωσαν τώρα ότι οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 43% περισσότερα κύτταρα από ό, τι οι άνδρες στους οσφρητικούς βολβούς τους, οι οποίες ελέγχουν μυρωδιά.
Η επιστημονική ομάδα εξέτασε τους εγκεφάλους μετά από νεκροψία σε επτά άνδρες και 11 γυναίκες οι οποίοι ήταν ηλικίας άνω των 55 ετών τη στιγμή του θανάτου τους. Όλα τα άτομα ήταν νευρολογικά υγιή και κανένα δεν είχε εργαστεί σε επάγγελμα που απαιτεί εξαιρετικές οσφρητικές ικανότητες, όπως π.χ. η γευσιγνωσία ή η επαγγελματική μαγειρική.
Υπολογίζοντας τον αριθμό των κυττάρων στους οσφρητικούς βολβούς αυτών των ατόμων, η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι οι γυναίκες έχουν στην κατά μέσο όρο 43% περισσότερα κύτταρα από ό, τι οι άνδρες σε αυτή τη δομή του εγκεφάλου. Μετρώντας ειδικά τους νευρώνες, η διαφορά έφθασε σχεδόν στο 50%.
Να σημειωθεί ότι ο οσφρητικός βολβός (olfactory bulb) είναι η πρώτη περιοχή του εγκεφάλου που λαμβάνει πληροφορίες μέσω της μυρωδιάς.
Βιολογική διαφορά
Το ερώτημα ωστόσο παραμένει. Ο αυξημένος αριθμός νευρώνων στον οσφρητικό βολβό, μπορεί πράγματι να εξηγήσει τη διαφορά στην ευαισθησία απέναντι στις οσμές μεταξύ των δύο φύλων;
Ο καθηγητής Ρομπέρτο Λεντ από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο θεωρεί ότι αυτή η βιολογική διαφορά στους εγκεφάλους ανδρών και γυναικών πράγματι εξηγεί τη διαφορά στην ικανότητα μυρωδιάς.
«Σε γενικές γραμμές, λέει ο Λεντ, μια εγκεφαλική περιοχή με μεγαλύτερο αριθμό νευρώνων συσχετίζεται με ανώτερη λειτουργική πολυπλοκότητα. Είναι λογικό να σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι νευρώνες στους οσφρητικούς βολβούς παρέχουν στις γυναίκες υψηλότερο οσφρητική ευαισθησία».
Το γεγονός ότι λίγα κύτταρα προστίθενται στους εγκεφάλους μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν ήδη γεννηθεί με αυτά τα επιπλέον κύτταρα.
Κοινωνική συμπεριφορά
Μερικοί πιστεύουν ότι αυτή η ανώτερη οσφρητική ικανότητα της γυναίκας ήταν απαραίτητη στο παρελθόν για την αναπαραγωγική συμπεριφορά. Η καλύτερη ικανότητα μυρωδιάς, επηρεάζει το δέσιμο τους ζεύγους και την αναγνώριση του παιδιού. Καθώς το θηλυκό είναι αυτό που τεκνοποιεί έχει ανάγκη από μια μεγαλύτερη ανίχνευση οσμών, σε σχέση με το αρσενικό.
Οι διαφορές του φύλου στην οσφρητική ανίχνευση μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στις διαφοροποιημένες κοινωνικές συμπεριφορές. Κι αυτό διότι η αντίληψη της μυρωδιάς ενός ατόμου, μπορεί να είναι συνδεδεμένη με συναφείς εμπειρίες και συναισθήματα, λένε οι ερευνητές.
Προηγούμενες μελέτες που διερευνούσαν τις βιολογικές ρίζες της μεγαλύτερης οσφρητικής ευαισθησίας στις γυναίκες χρησιμοποιούσαν απεικονιστικές μεθόδους οι οποίες δεν επιτρέπουν μια καθαρή μέτρηση των δομών του εγκεφάλου. Σ’ αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μηχάνημα που ονομάζεται ισοτροπική κλασμάτωση για να κάνουν τις μετρήσεις στον οσφρητικό βολβό. Πρόκειται για μια γρήγορη και αξιόπιστη τεχνική που αναπτύχθηκε από ομάδα ερευνητών στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο. Το μηχάνημα μετρά τον απόλυτο αριθμό των κυττάρων σε μια δεδομένη δομή του εγκεφάλου.