Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Dermatology, οι αισθητικές επεμβάσεις με botox, fillers (εμφυτεύματα ή υλικά γεμίσματος όπως είναι το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ) και λέιζερ για τις ρυτίδες, είναι ασφαλείς και παρουσιάζουν πολύ μικρές παρενέργειες, όταν διενεργούνται από ειδικευμένους γιατρούς.
Η μελέτη, που διενεργήθηκε σε πολυάριθμα δερματολογικά κέντρα των ΗΠΑ, εξέτασε τα αποτελέσματα 20.399 θεραπειών με μπότοξ, fillers και λέιζερ για τις ρυτίδες, καθώς και με λέιζερ για σύσφιξη του δέρματος και αφαίρεση της τριχοφυΐας, των τατουάζ ή σημαδιών από το δέρμα. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν 23 δερματολόγους σε οκτώ ιατρικά κέντρα της Αμερικής.
Καταγράφηκαν 48 παρενέργειες (0,24%) οι οποίες ήταν μικρές, παροδικές και υποχώρησαν μόνες τους ή με διορθωτική μικροεπέμβαση. Οι κυριότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν μώλωπες, διόγκωση, δημιουργία οζιδίων ή αλλαγή της χροιάς του δέρματος.
Πιο συγκεκριμένα, 1 σε κάθε 416 διαδικασίες οδήγησε σε αρνητικά αποτελέσματα όπως μώλωπας, πρήξιμο ή διόγκωση στο δέρμα. Όμως, ορισμένες διαδικασίες ήταν πιο επικίνδυνες από ό, τι άλλες. Διαδικασίες που αφορούν νευροτοξίνες, όπως το Botox, προκάλεσαν παρενέργειες σε μόλις 1 στις 3.333 περιπτώσεις. Αλλά τα fillers προκάλεσαν διόγκωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια σε 1 ανά 135 περιπτώσεις (ο,74%). Το τελευταίο ποσοστό αναμενόταν υψηλότερο, αναφέρουν οι συγγραφείς, διότι τα γεμίσματα με κολλαγόνο ή υαλουρονικό οξύ είναι πιο επεμβατικά από τα λέιζερ και τα μπότοξ.
Το χαμηλό ποσοστό των παρενεργειών ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και κάνει αυτές τις αισθητικές επεμβάσεις μια ελκυστική εναλλακτική λύση σε σχέση με το λίφτινγκ προσώπου, το οποίο απαιτεί να κοπεί δέρμα από αναισθησία.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «οι μικροεπεμβάσεις είναι ασφαλείς και φέρουν πολύ λιγότερους κινδύνους απ’ ό,τι οι μεγάλες αισθητικές επεμβάσεις», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Μουράντ Αλάμ, καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Feinbergτου Πανεπιστημίου Northwestern, στο Σικάγο.
Αισθητικές επεμβάσεις και εξειδίκευση
Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά αφορούσαν μόνο θεραπείες που έκαναν 23 εξειδικευμένοι και έμπειροι δερματολόγοι, συνεπώς είναι «πιθανό να υπάρχουν συχνότερες και σοβαρότερες παρενέργειες στα χέρια λιγότερο εξειδικευμένων επαγγελματιών», ανέφερε ο Μάικλ Έντουαρντς, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ASAPS). Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ένα υψηλής ενέργειας λέιζερ σε λάθος ρύθμιση μπορεί να μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία και να προκληθεί θάνατος ιστών, είπε.
Ο Έντουαρντς πρόσθεσε ότι η μελέτη δεν συνέλεξε στοιχεία για το αν οι ασθενείς ήταν ικανοποιημένοι από την εμφάνισή τους έπειτα από την θεραπεία. «Ακόμα και όταν δεν υπάρχουν παρενέργειες, όπως μώλωπες ή διογκώσεις, είναι πιθανό να μην αρέσει σε κάποιους ασθενείς το τελικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν καταγράφηκε στη μελέτη», ανέφερε.
Να σημειωθεί ότι η βιομηχανία των πλαστικών αισθητικών επεμβάσεων κατηγορείται διεθνώς για υψηλού κινδύνου επεμβάσεις, καθώς χρησιμοποιεί μη ειδικευμένους επαγγελματίες, ακόμα και μη γιατρούς όπως είναι οι αισθητικοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι προσφέρουν «εξειδικευμένες» υπηρεσίες.
Το 2013 ο Bruce Keogh, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS), προειδοποίησε ότι μερικές αισθητικές παρεμβάσεις όπως τα fillers αποτελούν «μία κρίση που θα ξεσπάσει», διότι τις εφαρμόζουν ακατάλληλοι άνθρωποι. Το βρετανικό υπουργείο Υγείας ετοιμάζει νόμο που θα θέτει όρους και προϋποθέσεις στη διενέργειά τους.
Επιπλέον, η Βρετανία Εταιρεία Δερματολόγων (BAD) διενήργησε πρόσφατα μια έρευνα στα μέλη της που έδειξε ότι το 58% είχαν περιθάλψει ασθενείς με επιπλοκές από μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις. Πάνω από το 50% αυτών των ατόμων είχαν προβλήματα έπειτα από εγχύσεις fillers, ενώ στο 62% των περιπτώσεων τα προβλήματα ήταν επίμονα ή μη αναστρέψιμα.
«Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι οι μικρές αισθητικές επεμβάσεις είναι ασφαλείς στα κατάλληλα χέρια», τόνισε ο Νάϊτζελ Μέρσερ, αναπληρωτής πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Πλαστικών, Επανορθωτικών & Αισθητικών Χειρουργών (BAPRAS). «Είναι ασφαλείς μόνο όταν κάποιος έχει την κατάλληλη εκπαίδευση. Και η κατάλληλη εκπαίδευση βέβαια, δεν αποκτάται με την παρακολούθηση ενός διήμερου σεμιναρίου».