Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (καρκίνος του κόλου και του ορθού εντέρου, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του) εθεωρείτο ασθένεια κυρίως των ηλικιωμένων.
Όμως περισσότεροι νεαροί ενήλικες εκδηλώνουν καρκίνο του παχέος εντέρου, αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, σε μελέτη του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Surgery.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις τάσεις των κρουσμάτων του καρκίνου του παχέος εντέρου από το 1975 έως και το 2010 στις ΗΠΑ και με δυσάρεστη έκπληξη διαπίστωσαν ότι ενώ τα κρούσματα στις ηλικίες άνω των 50 ετών παρουσιάζουν πτωτική τάση, στις ηλικίες 20-49 ετών παρουσιάζουν αυξητική τάση.
Η μεγαλύτερη μείωση (κατά 1,15%) παρατηρήθηκε στις ηλικίες άνω των 75 ετών, ενώ τα κρούσματα στις ηλικίες 50-74 ετών μειώθηκαν κατά 0,97%. Αντίθετα, η μεγαλύτερη αύξηση (κατά 1,99%) παρατηρήθηκε στις ηλικίες 20-34 ετών.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου μεταξύ των ανδρών και των γυναικών και η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο.
Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον, με επικεφαλής την Κριστίνα Μπέιλι, εκτιμούν ότι τα επόμενα 15 χρόνια πάνω από ένας στους 10 καρκίνους στο κόλον (κεντρικό τμήμα του παχέος εντέρου) και σχεδόν ένας στους 4 καρκίνους στον ορθόν (τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου πριν τον πρωκτό), θα διαγνωστούν σε άτομα κάτω των 50 ετών.
Αν δεν αλλάξουν οι τάσεις, τα κρούσματα του καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους ηλικίας έως και 34 ετών θα έχουν αυξηθεί κατά 37,8% έως το 2020, ενώ έως το 2030 θα έχουν αυξηθεί κατά 90%. Στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, όμως, θα έχουν μειωθεί κατά 23,2% έως το 2020 και κατά 41,1% έως το 2030.
Κολονοσκόπηση και διατροφή
Αν και οι συχνές προληπτικές εξετάσεις, ιδίως η κολονοσκόπηση, έχουν συμβάλει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη σταδιακή μείωση των περιστατικών ορθοκολικού καρκίνου (με ρυθμό περίπου 1% ετησίως μετά το 1975), ο προληπτικός έλεγχος δεν θεωρείται σήμερα αναγκαίος στα άτομα πριν την ηλικία των 50 ετών.
Αυτό έχει συντελέσει στην αύξηση των περιστατικών στις νεότερες ηλικίες και μάλιστα τα περιστατικά περιλαμβάνουν συνήθως καρκίνους σε πιο προχωρημένη μορφή και άρα πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους. Η ετήσια αύξηση των περιστατικών είναι της τάξης του 2% για τα άτομα 20 έως 34 ετών και 0,40% για τους ανθρώπους 35 έως 49 ετών.
Να σημειωθεί ότι η κολονοσκόπηση μειώνει τους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 50%.
Η ανθυγιεινή διατροφή, και ειδικότερα οι λίγες φυτικές ίνες, είναι ο μεγάλος παράγοντας κινδύνου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι, μεταξύ άλλων, η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (π.χ. μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, συκώτι) και ιδιαίτερα των επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος (π.χ. μπέικον, λουκάνικα, σαλάμια) και η παχυσαρκία, ενώ η άσκηση και η υγιεινή διατροφή δρουν προστατευτικά.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αυτό που συνδέει το συγκεκριμένο καρκίνο με τη διατροφή είναι η απουσία λαχανικών και φρούτων -μια μελέτη βρήκε ότι στο σπανάκι δρα προστατευτικά.
Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κρέας (εκτός από το επεξεργασμένο) δεν προκαλεί από μόνο του καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά οι άνθρωποι που τρώνε πολλά κρεατικά συνήθως δεν τρώνε αρκετά λαχανικά και φρούτα. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η παλαιολιθική διατροφή, παρότι περιέχει σημαντική ποσότητα μη επεξεργασμένου κρέατος, όχι μόνο δεν αυξάνει τα κρούσματα του παχέος εντέρου αλλά τα μειώνει κατά 50% διότι περιέχει πολλά λαχανικά. Η μεσογειακή διατροφή επίσης μειώνει τον κίνδυνο.