Τα άτομα που κάνουν εγκεφαλικά απαιτητική εργασία (π.χ. όπως οι δικηγόροι και οι γραφίστες) έχουν καλύτερη μνήμη αργότερα στη ζωή τους και καλύτερες νοητικές επιδόσεις, σύμφωνα με μια βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurology». Ωστόσο η βελτίωση που επιφέρουν τα επαγγέλματα αυτά στις έμφυτες νοητικές δεξιότητες είναι μικρή.
Ερευνητές των πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και του Heriot-Watt, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ψυχολογίας Άλαν Γκάου μελέτησαν 1.066 άτομα ηλικίας που είχαν γεννηθεί το 1936 και οι περισσότεροι ήταν συνταξιούχοι. Τα άτομα αυτά, όταν έγιναν περίπου 70 χρονών, βαθμολογήθηκαν σε τεστ μνήμης, ταχύτητας σκέψης και γενικής νοητικής ικανότητας.
Στη συνέχεια, οι βαθμολογίες τους συσχετίστηκαν με τα επαγγέλματα που έκαναν, από άποψη πολυπλοκότητας. Πιο πολύπλοκες εργασίες θεωρήθηκαν όσες απαιτούν δημιουργία, συντονισμό και σύνθεση δεδομένων, ενώ πιο απλές όσες περιορίζονται σε αντιγραφή και σύγκριση των στοιχείων. Επίσης, πιο πολύπλοκα επαγγέλματα θεωρήθηκαν αυτά που αφορούν καθοδήγηση ανθρώπων ή διαπραγματεύσεις ενώ πιο απλά θεωρούνται αυτά στα οποία οι εργαζόμενοι δέχονται οδηγίες.
Μεγάλης πολυπλοκότητας θεωρούνται επαγγέλματα όπως οι μάνατζερ, οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί, οι γραφίστες, οι δάσκαλοι και οι μουσικοί, ενώ χαμηλότερης πολυπλοκότητας θεωρούνται δουλειές όπως οι εργάτες εργοστασίων, οι τηλεφωνητές και οι ελαιοχρωματιστές.
Μικρή η βελτίωση της μνήμης λόγω επαγγέλματος
Όπως διαπίστωσαν οι Βρετανοί ερευνητές, όσοι είχαν πολύπλοκα επαγγέλματα καθ’ όλο τον εργασιακό βίο τους, πέτυχαν καλύτερες βαθμολογίες στα τεστ μνήμης και σκέψης, αλλά υπήρξε μικρή διαφορά. Ήταν περίπου ανάλογη με την θετική επίδραση που ασκεί στη λειτουργία του εγκεφάλου η απουσία του καπνίσματος. Πιο συγκεκριμένα, η διαφορά στη βαθμολογία μνήμης ανάμεσα στα περίπλοκα και τα απλούστερα επαγγέλματα δεν ξεπερνούσε το 2%, αλλά το ποσοστό ήταν στατιστικά σημαντικό.
Για να βεβαιωθούν για την έστω αυτή μικρή επίδραση του επαγγέλματος στις νοητικές δεξιότητες, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδόσεις των εθελοντών σε νοητικά τεστ που είχαν κάνει το 1947, όταν ήταν 11χρονα παιδιά.
Η ανάλυση έδειξε πως ενώ οι έξυπνοι άνθρωποι είναι πιθανότερο να κάνουν στη ζωή τους μια πιο πολύπλοκη διανοητική δουλειά. Όμως, η ανώτερη νοημοσύνη εξηγούσε μόνο κατά το ήμισυ των καλύτερων επιδόσεων στα τεστ που έγιναν στην ηλικία των 70 ετών.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι όσο περισσότερες προκλήσεις προσφέρει ένα εργασιακό περιβάλλον, τόσο αυτό βοηθάει στο να διατηρούνται κάπως καλύτερα οι νοητικές ικανότητες», δήλωσε ο Άλαν Γκάου. Και πρόσθεσε: «Αν και αληθεύει ότι οι άνθρωποι με υψηλότερες πρώιμες νοητικές δεξιότητες είναι πιθανότερο να ασχοληθούν με πολυπλοκότερα επαγγέλματα, τα επαγγέλματα αυτά παρέχουν κάποιο πρόσθετο πλεονέκτημα στις μετέπειτα νοητικές δεξιότητες».