Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Η φυσιολογική συχνότητα των κενώσεων κυμαίνεται από τρεις έως δώδεκα την εβδομάδα.
Η τακτική αφόδευση είναι πλεονέκτημα για τον οργανισμό εφόσον μέσω των κοπράνων αποβάλλονται τοξικές ουσίες και καρκινογόνα που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής. Η μειωμένη επίπτωση του καρκίνου εντέρου που παρατηρείται σε χορτοφάγους έχει συνδεθεί με την αυξημένη συχνότητα κενώσεων.
Ως δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην οποία οι κενώσεις προκαλούν υπερβολική προσπάθεια κατά την αφόδευση ή ο ασθενής έχει συστηματικά δύο ή λιγότερες κενώσεις την εβδομάδα ή παρουσιάζει μείωση των συνήθων για τον οργανισμό κενώσεων.
Σύμφωνα με μελέτες όλοι οι άνθρωποι θα παρουσιάσουν στην ζωή τους τουλάχιστον ένα επεισόδιο δυσκοιλιότητας. Απλές λοιμώξεις, διατροφικοί παράγοντες, γαστρεντερικές διαταραχές, και το στρες είναι οι συχνότεροι παράγοντες που προκαλούν παροδική δυσκοιλιότητα.
Τα συμπτώματα του δυσκοίλιου είναι:
- Σφίξιμο κατά την διάρκεια των κενώσεων.
- Αίσθημα ατελούς κένωσης, τυμπανισμός, κοιλιακή ευαισθησία.
- Αίσθηση κωλύματος στο έντερο.
- Σκληρά κόπρανα ή σε σχήμα σβόλου.
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται από κοινού ή μεμονωμένα.
Επιπλοκές
Όταν η δυσκοιλιότητα συνοδεύεται από έντονο πόνο ή πλήρη επίσχεση αερίων και κοπράνων μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρότερες επιπλοκές όπως είναι ο ειλεός ή η ρήξη εντερικού βλεννογόνου και η ιατρική εξέταση πρέπει να γίνεται άμεσα.
Η ιατρική εξέταση επιβάλλεται όταν η δυσκοιλιότητα γίνει χρόνια διότι ενδέχεται να οφείλεται σε παθολογικά νοσήματα ή καταστάσεις, που εμποδίζουν την ομαλή δίοδο των κοπράνων από το έντερο ή προκαλούν αντανακλαστική δυσλειτουργία του εντέρου.
Αιτίες χρόνιας δυσκοιλιότητας
Διαβήτης, εκκολπώματα, το ευερέθιστο έντερο, νευρογενή αίτια, ορμονικές διαταραχές, καρκίνος εντέρου, χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα και το σύνδρομο της χρόνιας λειτουργικής δυσκοιλιότητας είναι τα πιο κοινά αίτια χρόνιας δυσκοιλιότητας.
Η χρόνια λειτουργική δυσκοιλιοτητα είναι ένα σύνδρομο που ταλαιπωρεί αρκετούς από τους συνανθρώπους μας. Συνήθως οφείλεται σε ιδιοσυγκρασιακή σπλαγχνική υπερευαισθησία του οργανισμού που όμως πυροδοτείται ή επιδεινώνεται από διατροφικούς ή ψυχολογικούς παράγοντες.
Αντιμετώπιση
Ποια γενικά μέτρα πρέπει να λάβετε εσείς που πάσχετε από χρόνια λειτουργική δυσκοιλιότητα και τι πρέπει να γνωρίζετε:
- Καλό είναι να πίνετε άφθονο νερό. Η ποσότητα του συνιστώμενου ύδατος υπολογίζεται για το κάθε άτομο χωριστά ανάλογα με την ηλικία, το βάρος το ύψος την επάρκεια της νεφρικής και καρδιακής εφεδρείας την ικανότητα εφίδρωσης.
- Να τρώτε άφθονα πράσινα λαχανικά σε καθημερινή βάση αφού τα πλύνετε καλά.
- Καλό είναι να αντικαταστήσετε το άσπρο ψωμί με ψωμί ολικής άλεσης και τα λευκά ζυμαρικά με ζυμαρικά ολικής άλεσης. Μια κουταλιά της σούπας μέλι καθημερινά, εάν δεν έχετε πρόβλημα βάρους, συχνά βοηθά.
- Να επισκέπτεστε την τουαλέτα σταθερή ώρα κάθε ημέρα και εάν κατά την διάρκεια της ημέρας, σας παρουσιαστεί τάση για αφόδευση μην αναβάλλετε την χρήση της τουαλέτας.
- Η σωματική άσκηση είναι ευεργετική.
- Πρέπει να ξέρετε ότι σήμερα η μαχόμενη παθολογία διαθέτει στην φαρέτρα της εξατομικευμένη και αποτελεσματική θεραπεία χωρίς παρενέργειες.
Πρέπει να ξέρετε ότι κάθε αλλαγή στα χαρακτηριστικά της δυσκοιλιότητας που εμμένει επιβάλλει ιατρική εξέταση, ακόμη και εάν είχατε εξεταστεί γι’ αυτό το θέμα στο παρελθόν.
Σε έναν χρόνια δυσκοίλιο, που ενεργείται μία φορά την εβδομάδα και η δυσκοιλιότητα του αλλάζει, π.χ. παρουσιάζει πόνους στην αφόδευση που δεν είχε πριν, μπορεί να αναπτύσσεται στο έντερο κάποιος πολύποδας που κινδυνεύει να εξαλλαχθεί και επιβάλλει ειδική θεραπεία.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr