Οι σκύλοι είναι αφοσιωμένοι στους ανθρώπους.Μας αγαπούν και μας νοιώθουν ως οικογένεια. Βασίζονται σε μας για στοργή και προστασία περισσότερο απ’ ότι βασίζοναι σε άλλους σκύλους.
Η απόδειξη έρχεται από μελέτηες νευροαπεικόνισης της οσμής στον εγκέφαλο του σκύλου.
Ερευνητές ειδικευμένοι στις γνωστικές λειτουργίες των ζώων στο Πανεπιστήμιο Έμορι των ΗΠΑ εκπαίδευσαν σκύλους να καθίσουν ακίνητοι στον μαγνητικό τομογράφο και χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) για να μετρήσουν την αντίδρασή τους στην μυρωδιά ανθρώπων και ζώων.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η μυρωδιά των ιδιοκτητών των σκύλων πυροδότησε ενεργοποίηση του ‘κέντρου επιβράβευσης’ στον εγκέφαλό τους. Από όλες τις μυρωδιές, οι σκύλοι όντως έδωσαν πρώτη προτεραιότητα σε εκείνη του ανθρώπου –πάνω από οτιδήποτε άλλο.
Στη Βουδαπέστη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Έοτβος Λόραντ έχουν μελετήσει επίσης μέσω της μεθόδου της fMRI την εγκεφαλική δραστηριότητα των σκύλων στο άκουσμα ανθρώπινων και σκυλίσιων ήχων -φωνές, γέλια, κλάματα, γαβγίσματα, αναστεναγμούς, σφυρίγματα.
Καταλαβαίνουν τα συναισθήματα του ανθρώπου
Οι σκύλοι όχι μόνο καταλαβαίνουν από τη φωνή τη διάθεση και τη συναισθηματική μας φόρτιση, αλλά μας συναισθάνονται κιόλας.
«Δεν χρειαζόμασταν την νευροαπεικόνιση για να δούμε ότι αυτή η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπου και σκύλου υπάρχει, αλλά χωρίς αυτήν, δεν καταλαβαίναμε γιατί λειτουργεί. Τώρα, αρχίζουμε πραγματικά να την κατανοούμε» δήλωσε o Ατίλα Άντιτς, επικεφαλής της ερευνητικής μελέτης.
Σύμφωνα με τον Άντιτς οι σκύλοι αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα μωρά με τους γονείς τους. Όταν οι σκύλοι φοβούνται ή ανησυχούν τρέχουν στους ιδιοκτήτες τους, όπως τα νήπια τρέχουν προς τους γονείς τους. Αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με άλλα εξημερωμένα ζώα όπως είναι οι γάτες και τα άλογα, που θα τρέξουν μακριά.
Ο σκύλος επίσης κοιτά τον άνθρωπο στα μάτια. Αυτή είναι μία μοναδική συμπεριφορά μεταξύ σκύλου και ανθρώπου. Οι σκύλοι επιζητούν την επαφή με τα μάτια με τους ανθρώπους, αλλά όχι με τους γονείς τους.
Τέλος, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Public Library of Science εξέτασε την εγκεφαλική δραστηριότητα του ανθρώπου απέναντι σε φωτογραφίες σκύλων και παιδιών.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν γυναίκες που είχαν σκυλιά και παιδιά για τουλάχιστον δύο χρόνια. Οι φωτογραφίες σκύλων και παιδιών κέντρισαν τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με συναίσθημα, επιβράβευση, στοργή, οπτική επεξεργασία και κοινωνική αλληλεπίδραση. Άρα δεν μας λατρεύουν μόνο οι σκύλοι, τους λατρεύουμε και εμείς.