Η χρήση του κινητού στρεβλώνει τη σπονδυλική στήλη;

kinhto spine 4Πρόκειται για “επιδημία” και μάλιστα πολύ κοινή. Η χρήση των κινητών και των tablets και ιδιαίτερα τα γραπτά μηνύματα κάνουν το κεφάλι μας να γέρνει εμπρός.

Αυτό όμως μπορεί να καταπονεί την σπονδυλική στήλη σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Surgical Technology International journal. Υπάρχει μάλιστα ο ισχυρισμός είναι ότι μπορεί να υπάρχει επίπτωση ακόμα και στο νωτιαίο μυελό.

Τα κινητά και τα tablets έχουν αλλάξει τον τρόπο που στεκόμαστε προς το χειρότερο. Κατά τον Κένεθ Χάνσρεϊ, διευθυντή του τμήματος χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης στο New York Spine Surgery & Rehabilitation Medicine, κοιτώντας ή γράφοντας στο κινητό τηλέφωνο είναι σαν να σηκώνουμε βάρος ακόμα και 22 κιλών με το λαιμό σας. Με άλλα λόγια, είναι σαν να κάθεται ένα επτάχρονο παιδί στο κεφάλι μας. Αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου καλό για τη σπονδυλική στήλη.

Ο Χάνσρεϊ κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ανθρώπινης σπονδυλικής στήλης στον υπολογιστή. Το κεφάλι του ανθρώπου ζυγίζει περίπου 3-4 κιλά και σκύβοντας κανείς για να ελέγξει το facebook ή να στείλει ένα μήνυμα ή να κάνει κάτι άλλο στο κινητό του, αυξάνει αρκετά την βαρυτική έλξη που ασκείται στο κρανίο του.

Σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο του ειδικού, καθώς το κεφάλι μας σκύβει μπροστά, η δύναμη αυξάνεται 10 κιλά στις 15 μοίρες, 15 κιλά στις 30 μοίρες, 18 κιλά στις 45 μοίρες και 22 κιλά στις 60 μοίρες. Αυτό είναι κακό για τον αυχένα και πρέπει κάποιος πρέπει να εκπαιδεύσει τον εαυτό του, ώστε να στέκεται σε όρθια θέση την ώρα που κοιτάζει ή γράφει στο κινητό τηλέφωνο.

Η ορθή στάση του σώματος μειώνει την καταπόνηση και ελαττώνει την έκκριση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Αντίθετα,  το να γέρνει το κεφάλι μας μπροστά πιέζει τη σπονδυλική στήλη κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη φθορά, ακόμα και σε χειρουργείο.

Η λύση είναι να κρατάτε το κινητό τηλέφωνο πιο ψηλά με τα χέρια και όχι χαμηλά προκειμένου να μη γέρνει το κεφάλι.

texting 4 kinhto 4Αντιρρήσεις

Ωστόσο κάποιοι πιστεύουν ότι οι φόβοι για καταπόνηση των οστών του λαιμού λόγω των κινητών τηλεφώνων είναι αβάσιμοι. Ο Χάνσρεϊ, λένε, βασίστηκε σε ένα υπολογιστικό μοντέλο και δεν έχει εξηγήσει αναλυτικά πως προέκυψαν οι αριθμοί του.

Αυτοί που έχουν αντίθετηγνώμη πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα το φορτίο που σηκώνουν τα οστά του λαιμού όταν σκύβει το κεφάλι δεν είναι επικίνδυνο. Οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί για να κάμπτουν το κεφάλι με διαφορετικές γωνίες και στάσεις χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν βέβαια εφαρμόσουμε ένα εξωτερικό βάρος στο κεφάλι μας και στη συνέχεια το λυγίσουμε προς τα εμπρός, αυτό θα ήταν ένα πραγματικό πρόβλημα. Αλλά οι πιέσεις που ασκούνται επειδή γράφουμε μηνύματα στο κινητό είναι υπερβολικό να πούμε ότι κάνουν ζημιά στο μέσο άνθρωπο.

Από την άλλη μεριά, ορισμένα άτομα έχουν ήδη διάφορα προβλήματα και δυσκαμψίες με το λαιμό τους και τη σπονδυλική στήλη τους. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους, η επιβάρυνση από τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να είναι μεγαλύτερη και πρέπει να την προσέξουν.

Δείτε επίσης