Πέθανε ο Δημήτρης Τριχόπουλος – το βιογραφικό του

trixopoulos 4 pethaneΠέθανε σήμερα 1-12-2014 στις 2 το πρωί και σε ηλικία 76 ετών, ο σπουδαίος επιδημιολόγος και ακαδημαϊκός των πανεπιστημίων Αθηνών και  Χάρβαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος.

Την τελευταία εβδομάδα νοσηλευόταν στην καρδιολογική μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, μετά από οξύ καρδιακό επεισόδιο. Αιτία ήταν η ανακοπή καρδιάς.

Το ερευνητικό έργο του Δημήτρη Τριχόπουλου έχει συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην ανακάλυψη του ρόλου του παθητικού καπνίσματος στην ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα καθώς και στην αναγνώριση διατροφικών και άλλων παραγόντων ως επικίνδυνων για την ανάπτυξη καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Ολοκληρωτικά δοσμένος στην Ιατρική

Η Ιατρική ήταν οικογενειακή παράδοση για τον Δημήτρη Τριχόπουλο. Ο πατέρας του ήταν Χειρουργός, αλλά δεδομένου ότι ο ίδιος δεν θεώρησε ότι έχει ταλέντο στη Χειρουργική, στράφηκε στην Παθολογία και μετά στην Προληπτική Ιατρική, όπου επικεντρώθηκε για περισσότερο από 40 χρόνια.

Ο πατέρας του ήταν Μικρασιατικής καταγωγής και η μητέρα του Αιγυπτιώτισσα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο, ενώ στη συνέχεια έκανε τις σπουδές του στην Αθήνα και μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία και στις ΗΠΑ.

Το 1963 τελείωσε την Ιατρική και ξεκίνησε την ειδικότητα της Παθολογίας, αλλά δεν την ολοκλήρωσε καθώς τον κέρδισε η Προληπτική Ιατρική και η Επιδημιολογία.

Το 1972 έγινε τακτικός Καθηγητής στην Ιατρική Αθηνών με δραστηριότητα την εκπαίδευση και την έρευνα και το 1989 έγινε Καθηγητής στο Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α.  Στο Χάρβαρντ ανέλαβε τη διεύθυνση του τμήματος Επιδημιολογίας και του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου στη Βοστώνη. Το 1997 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και έκτοτε μοίραζε το χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Η έρευνα του εστιαζόταν στον καρκίνο και ιδιαίτερα στον καρκίνο του μαστού. Η ζωή του αφιερώθηκε στην εκπαίδευση και την έρευνα. Είχε αναμφισβήτητα ένα πλούσιο ερευνητικό έργο, με πολλές εργασίες, όπως αυτή για την ευθύνη του παθητικού καπνίσματος στον καρκίνο του πνεύμονα, ή εργασίες γύρω από το ρόλο της διατροφής σε αρκετά νοσήματα. “Βρήκα ότι το κάπνισμα ευθύνεται για τον καρκίνο του ήπατος,  και το ρόλο των ιών της ηπατίτιδας Β και C από το 1978” είχε δηλώσει ο ίδιος. “Αλλάξαμε την παγκόσμια ισορροπία όταν αποκαλύψαμε το ρόλο του παθητικού καπνίσματος, άσχετα αν η Ελλάδα άργησε να πιάσει το νόημα”.

Στον τομέα της διατροφής εργάστηκε με τη σύζυγο του Αντωνία, διακεκριμένη στον κλάδο αυτό, εντοπίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει για την υγεία η μεσογειακή διατροφή. Πίστεψε στην μεσογειακή διατροφή και έτσι την ανήγαγε σε παγκόσμιο πρότυπο διατροφής. Αργότερα, και με αφορμή την ίδια του τη γυναίκα, έστρεψε τις έρευνές του στο θέμα του καρκίνου του μαστού.

Εργάζεται στην υπόθεση ότι ο καρκίνος του μαστού ξεκινά από την ενδομήτριο ζωή και ότι έχει μεγάλη ιστορία μέσα στον οργανισμό. «Η σύμπραξη με τη γυναίκα μου ήταν εύκολη διότι έχουμε αμοιβαία κατανόηση”, είχε πει.

Ο παππούς του Δημήτρη Τριχόπουλου είχε επιτυχημένη επιχείρηση στην Αλεξάνδρεια, αλλά τα άφησε όλα και έφυγε. Το “δρόμο” που χάραξε ο παππούς του ακολούθησε και ο ίδιος αψηφώντας τα πλούτη και επιλέγοντας να αφιερώσει τη ζωή του στην ανθρωπότητα.

Είχε πει σε συνέντευξή του: “Ήμουν από εύπορη οικογένεια του Βόλου τη δεκαετία του 1950, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είχαμε αυτοκίνητο και άλλες πολυτέλειες. Δεν είχα πρόβλημα να αγοράσω ένα βιβλίο ή να πάω ένα ταξίδι. Έκανα την επιλογή μου όπως και η σύζυγός μου. Θέλαμε ζωή παραγωγική και χρήσιμη με περιορισμό στους  μισθούς και μόνο. Αποφύγαμε την παγίδα του χρήματος. Το μόνο μου όνειρο ήταν να ταξιδεύω με business class για να είμαι άνετα λόγω του όγκου μου”.

Για τους Έλληνες γιατρούς είχε πει: “O,τι ιατρικό νόσημα έχω περάσει το έχω αντιμετωπίσει στην Ελλάδα. Εμπιστεύομαι την ελληνική Ιατρική”.

Δείτε επίσης