Τα εξανθήματα είναι κοινά στη βρεφική ηλικία. Η πλειονότητα αυτών δεν είναι σοβαρή και συχνά μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Ωστόσο, ένα εξάνθημα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας λοιμώδους ασθένειας, όπως η ιλαρά ή η ανεμοβλογιά.
Πηγαίνετε στον παιδίατρο για εξέταση, εάν το παιδί σας έχει ένα εξάνθημα που είναι μοβ, με εφελκίδες και διάφορες εκκρίσεις ή έχει φουσκάλες. θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, εάν το εξάνθημα συνοδεύεται από πυρετό.
Δερματίτιδα των μωρών
Τα περισσότερα βρέφη εμφανίζουν δερματίτιδα κάποια στιγμή που μπορεί να προκαλείται από πολλές αιτίες. Η χαρακτηριστική δερματίτιδα είναι η αντίδραση του ευαίσθητου δέρματος του βρέφους στην επαφή με την υγρασία και τις ερεθιστικές ουσίες. Αυτή η δερματίτιδα συχνά φεύγει μόνη της σε μερικές ημέρες με την έκθεση στον αέρα και με τις πιο συχνές αλλαγές πάνας.
Εάν το μωρό σας έχει τέτοιου τύπου δερματίτιδα, θα πρέπει να αλλάζετε πιο συχνά την πάνα του και να πλένετε το δέρμα του απαλά κάθε φορά που αλλάζει.
Για να καθαρίζετε την ευαίσθητη περιοχή του μωρού, χρησιμοποιείτε απλά νερό το οποίο προκαλεί λιγότερους ερεθισμούς απ’ όσους τα μαντιλάκια για μωρά. Εάν βάζετε πλαστικά βρακάκια πάνω από την πάνα του μωρού, θα πρέπει να σταματήσετε να τα χρησιμοποιείτε, έως ότου εξαφανιστεί το εξάνθημα. Μπορείτε να βάλετε πάνω στο εξάνθημα βαζελίνη, αλοιφή οξειδίου του ψευδαργύρου ή λιπαντική κρέμα αρκετές φορές την ημέρα. Τα ήπια εξανθήματα δε χρειάζονται αλοιφές, εκτός εάν το δέρμα είναι πολύ ξηρό και με ρωγμές. Δε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πούδρα από καλαμποκάλευρο ή ταλκ, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
Εάν το εξάνθημα είναι ιδιαιτέρως επίμονο και σοβαρό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μία ενυδατική κρέμα με κορτιζόνη ποσοστού 0,5-1% για μερικές ημέρες. Για επίμονες δερματίτιδες πολλοί γιατροί συνιστούν την έκθεση της προσβεβλημένης περιοχής στον αέρα όσο το δυνατό συχνότερα.
Εάν δε βελτιωθεί το εξάνθημα του μωρού σας, μπορεί να σημαίνει ότι έχει μόλυνση ζυμομύκητα. Αυτή η μόλυνση μπορεί να εμφανιστεί στους γλουτούς και στα γεννητικά όργανα με τη μορφή έντονων κόκκινων κηλίδων που ενώνονται και σχηματίζουν μία ενιαία κόκκινη περιοχή. Αυτό το είδος εξανθήματος μπορεί να θεραπευτεί με μία κρέμα ή αλοιφή κατά του ζυμομύκητα και με πολύ αερισμό της περιοχής.
Εάν το εξάνθημα είναι τόσο σοβαρό που εμποδίζει τον ύπνο του μωρού σας, είναι ενιαίο, έχει έντονο κόκκινο χρώμα, προκαλεί πυρετό, καταλήγει σε φουσκάλες ή δοθιήνες ή βγάζει πύο, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας.
Σμηγματόρροια του τριχωτού της κεφαλής
Η σμηγματόρροια του τριχωτού της κεφαλής (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα) είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, αλλά είναι πιο συνήθης κατά τη βρεφική ηλικία και ξανά στην εφηβεία. Η σμηγματόρροια του τριχωτού της κεφαλής ξεκινά κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα ζωής του βρέφους και μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους. Η αιτία της είναι άγνωστη.
Εάν το μωρό σας εμφανίσει τέτοιο εξάνθημα, θα παρατηρήσετε στο κρανίο του πολύ ξηρές κηλίδες με απολέπιση που δημιουργούν μία ρυπαρή όψη. Πάνω από τα λέπια μπορεί να σχηματιστεί μία παχιά κίτρινη κρούστα. Μπορεί να παρατηρήσετε επίσης κάποιες κηλίδες με απολέπιση γύρω από τη γραμμή της τριχοφυΐας, τα φρύδια, τα βλέφαρα, τη μύτη και πίσω από τα αφτιά. Μερικές φορές το εξάνθημα αυτό προσβάλλει ολόκληρο το σώμα.
Αυτό το εξάνθημα έχει μικρότερη διάρκεια από πολλά άλλα εξανθήματα και αντιμετωπίζεται με απλή θεραπεία. Χωρίς θεραπεία θα εξαφανιστεί μετά από μερικούς μήνες.
Για τη σμηγματόρροια του τριχωτού της κεφαλής αποφύγετε να πλένετε συχνά το κεφάλι του μωρού σας με σαμπουάν. Μία φορά την εβδομάδα είναι συνήθως αρκετή. Μετά το σαπούνισμα τρίψτε τη βλάβη στο δέρμα με μία μαλακή οδοντόβουρτσα για λίγα λεπτά. Εάν έχει πολλές φολίδες, μπορείτε να το τρίψετε με βαζελίνη ή λάδι για μωρά μία ώρα, πριν το λούσετε. Εάν το εξάνθημα είναι κόκκινο και ερεθισμένο, βάλτε μία φορά την εβδομάδα μια ενυδατική κρέμα με 0,5% κορτιζόνη, που χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Η χρήση ενός σαμπουάν κατά της πιτυρίδας μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Μια ιδιαιτέρως επίμονη περίπτωση θα πρέπει να εκτιμηθεί από τον παιδίατρο.
Εξάνθημα σιελόρροιας
Πολλά βρέφη εμφανίζουν ένα εξάνθημα στα μάγουλα και στο σαγόνι τους. Το εξάνθημα, επειδή προκαλείται από την επαφή με την τροφή και τα περιεχόμενα του στομαχιού που επαναφέρονται στο στόμα με τον έμετο, εμφανίζεται και εξαφανίζεται κατά περιόδους. Η μόνη θεραπεία που γενικά απαιτείται είναι ο καθαρισμός του δέρματος μετά από κάθε γεύμα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει, εάν βάζετε μία πάνα κάτω από το κεφάλι του μωρού, όταν κοιμάται για να απορροφά τα σάλια και την τροφή που βγαίνει με τον έμετο.
Θερινή ιδρώα
Η θερινή ιδρώα προκαλεί μικροσκοπικά ροζ σπιθουράκια στο δέρμα και συνήθως εμφανίζεται στον αυχένα και στο πάνω μέρος της πλάτης. Είναι το αποτέλεσμα φραγμένων ιδρωτοποιών αδένων. Συνήθως το εξάνθημα αυτό εμφανίζεται κατά τη διάρκεια ζεστού, υγρού καιρού, αν και μπορεί να το εμφανίσει ένα βρέφος που ντύνεται υπερβολικά ή έχει πυρετό.
Για να θεραπευτεί, πρέπει να αφήσετε το δέρμα να ξηραθεί μόνο του και να ντύνετε το μωρό με όσο το δυνατό λιγότερα ρούχα. Χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα, όταν κοιμάται το μωρό. Οι δροσερές πλύσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν.
Βρεφικό έκζεμα
Το βρεφικό έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) είναι ένα σκληρό κόκκινο εξάνθημα σε μορφή κηλίδας που συνήθως σχετίζεται με ξηρό, ευαίσθητο δέρμα. Οι πιο κοινές περιοχές που εμφανίζεται το έκζεμα είναι τα μάγουλα και το μέτωπο. Το πρόβλημα μπορεί να εξαπλωθεί στο λαιμό και πίσω από τα αφτιά.
Το έκζεμα είναι πιθανότερο να εμφανιστεί σε βρέφη που έχουν οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών. Αυτά τα βρέφη έχουν επίσης την τάση να εμφανίζουν άσθμα και εποχιακές αλλεργίες στη μετέπειτα ζωή τους. Εάν το μωρό σας έχει έκζεμα, μπορεί αρχικά να παρατηρήσετε κηλίδες με ανοιχτό κόκκινο ή ροζ χρώμα και σκληρό δέρμα με απολέπιση. Οι κηλίδες αργότερα