Καλύτερη αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού για αυτούς που έχουν προβλήματα με την απορρόφηση της θυροξίνης φέρνει η μορφή soft gel cap.
Η θυροξίνη soft gel cap παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα χάπια θυροξίνης, ιδιαιτέρως για χορήγηση σε άτομα που δυσκολεύονται να την απορροφήσουν εξαιτίας μεταβολών στο PH του στομαχιού.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Θυρεοειδούς, που διοργανώθηκε στην Ισπανία
Οι δυσκολίες στην απορρόφηση μπορεί να οφείλονται σε κατανάλωση αντιόξινων, σε λοίμωξη, στην κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη), καθώς και σε δυσανεξία στη λακτόζη.
Καλύτερη απορρόφηση
Ο καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ Murray Ducharme ανέφερε ότι η χορήγηση θυροξίνης σε μορφή soft gel cap σε ασθενείς με χρόνια γαστρεντερικά προβλήματα (μειωμένη γαστρική οξύτητα) θεωρήθηκε αποτελεσματικότερη θεραπεία σε σύγκριση με τα διάφορα χάπια, επειδή η απορρόφησή της επηρεάστηκε πολύ λιγότερο.
Επιπλέον, ο καθηγητής ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης Marco Centanni υπογράμμισε ότι ασθενείς με προβλήματα δυσαπορρόφησης της θυροξίνης (χρόνια γαστρίτιδα) στους οποίους κρίθηκε αναγκαία η μείωση της θυρεοειδοτρόπο ορμόνης (TSH) [Thyroid Stimulating Hormone] η δόση της θυροξίνης στην μορφή soft gel cap που τους χορηγήθηκε ήταν μειωμένη κατά 17% σε σύγκριση με την δόση αυτών που έλαβαν θεραπεία με χάπια, για χρονικό διάστημα 18 μηνών.
Η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη εκκρίνεται στην κυκλοφορία του αίματος από την υπόφυση για να ειδοποιήσει το θυρεοειδή αδένα ότι πρέπει να παράγει τις ορμόνες Τ4 (θυροξίνη) και Τ3 (τριιωδοθυρονίνη).
Οι τιμές της TSH όλων των ασθενών στο τέλος της θεραπείας υπήρξαν στατιστικά όμοιες.
Η μορφή των soft gel caps μπορεί να χορηγηθεί χωρίς πρόβλημα σε ασθενείς που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη και τη γλουτένη.
Να σημειωθεί ότι η θυροξίνη αποδίδει καλύτερα με άδειο στομάχι και όταν λαμβάνεται 1 ώρα πριν από άλλα φάρμακα. Δεν πρέπει να παίρνετε θυροξίνη μαζί με ασβέστιο, σίδηρο, πολυβιταμίνες, αντιόξινα διοξειδίου του αργιλίου και φυτικές ίνες.