Το κλειδί στο αδυνάτισμα δεν είναι μόνο οι θερμίδες αλλά και το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων.
Μη τρώτε από λίγο και πολλές φορές αλλά προσπαθήστε να επιτύχετε μια 12άωρη νηστεία. Για παράδειγμα, αν τρώτε το τελευταίο γεύμα στις 8 μ.μ., και στη συνέχεια ξαναφάτε στις 8 π.μ. την άλλη μέρα, έχετε συμπληρώσει μια νηστεία 12 ωρών. Αυτό, για κάποιο λόγο που ακόμα δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένος θα σας κάνει να κάψετε περισσότερο λίπος και να χάσετε αυθόρμητα κάποια κιλά, έστω κι αν δεν κάνετε δίαιτα περιορίζοντας την τροφή σας. Επίσης, θα βελτιώσετε το ζάχαρο του αίματος και τη χοληστερίνη σας.
Η χρονική στιγμή που καταναλώνουμε τα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σωματικό μας βάρος. Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Αυτή τη φορά όμως υποστηρίζεται από πειράματα Αμερικανών ειδικών σε ποντίκια όπου διαπιστώθηκε ότι εκείνα που έτρωγαν το βράδυ έτειναν να παχαίνουν.
Τα συμπεράσματα μιας μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Metabolism, από τον Σατσιντανάντα Πάντα του Ινστιτούτου Σαλκ της Καλιφόρνιας και οι συνεργάτες του. Να σημειωθεί ότι ο Πάντα έχει τη φήμη ενός πολύ προσεκτικού επιστήμονα με ανεξάρτητη σκέψη.
Μη μετράτε μόνο τις θερμίδες, σκεφτείτε και πότε τρώτε
Ο Πάντα και οι συνεργάτες του θέλησαν να ελέγξουν τη θεωρία ότι δεν χρειάζεται κανείς να περιορίσει την ποσότητα της τροφής που καταναλώνει αλλά να αλλάξει τις ώρες που τρώει, προκειμένου να αδυνατίσει.
Έτσι, χώρισαν 400 ποντίκια σε δύο ομάδες. Η πρώτη είχε στη διάθεσή της τροφή επί 9-12 ώρες μέσα στην ημέρα και η δεύτερη όλο το 24ωρο. Μετά από 38 εβδομάδες, η πρώτη ομάδα, στην οποία είχε επιβληθεί 12άωρη νηστεία, είχε μικρότερο βάρος από τη δεύτερη παρόλο που η ποσότητα τροφής ήταν η ίδια.
Μάλιστα, η μείωση του βάρους είναι ανεξάρτητη από το είδος της τροφής. Οι τροφές είτε ήταν πλούσιες σε λιπαρά είτε όχι, τα ποντίκια κατανάλωναν τις ίδιες θερμίδες.
Οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι το πόσο θα παχύνει κάποιος εξαρτάται όχι μόνο από τις θερμίδες αλλά και από το πότε θα καταναλωθούν αυτές οι θερμίδες.
Πιο συγκεκριμένα, όσα ποντίκια έτρωγαν το βράδυ είχαν αυξημένες πιθανότητες να πάρουν βάρος. Αντίθετα, αν το τελευταίο γεύμα καταναλώνονταν το αργότερο στις 20:00, ο οργανισμός είχε τη δυνατότητα να καίει περισσότερο λίπος και να επιτυγχάνεται το αδυνάτισμα.
Τα πειράματα έδειξαν επιπλέον ότι τα ποντίκια που τα Σαββατοκύριακα έτρωγαν όποτε ήθελαν, χωρίς να ισχύει το ίδιο της καθημερινές, πάλι ήταν πιο αδύνατα από αυτά που έτρωγαν ελεύθερα όλες τις ημέρες της εβδομάδες. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, σημαίνει ότι η παροδική διακοπή της 12ωρης νηστείας δεν διαγράφει τα οφέλη της.
Επίσης, όταν τα ποντίκια της δεύτερης ομάδας, που έτρωγαν χωρίς χρονικούς περιορισμούς, μετακινήθηκαν στην πρώτη ομάδα και υποχρεώθηκαν να τρώνε μέσα σε 12 ώρες, αδυνάτισαν 5% κατά μέσο όρο, παρ’ όλο που συνέχισαν να καταναλώνουν τις ίδιες θερμίδες όπως πριν. Όταν πάλι το χρονικό περιθώριο της διατροφής τους διευρύνθηκε από τις 12 σε 15 ώρες, η μείωση του βάρους περιορίστηκε.
Οι ερευνητές προγραμματίζουν ανάλογα πειράματα σε ανθρώπους για να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματά τους.
«Η διακεκομμένη διατροφή αποτελεί, πέρα από την πρόληψη της παχυσαρκίας, την κατάλληλη θεραπευτική στρατηγική για παθήσεις όπως η υπερλιπιδαιμία, ο διαβήτης τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο. Τα πειράματα έδειξαν ότι η βραδινή νηστεία μειώνει το σάκχαρο και τη χοληστερίνη στο αίμα», έγραψαν οι επιστήμονες.
Το βιολογικό ρολόι
“Αυτές τις μέρες, οι περισσότερες από τις διατροφικές συμβουλές είναι ‘αλλάξετε διατροφή, τρώτε μια υγιεινή διατροφή’, και θα χάσετε κιλά”, δήλωσε ο Πάντα. “Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην υγιεινή διατροφή και μερικοί δεν ξέρουν καν ποια είναι αυτή. Το ερώτημα λοιπόν είναι: χωρίς πρόσβαση σε μια υγιεινή διατροφή, πως μπορεί να χάσει κάποιος κιλά; Τηρώντας ένα σωστό χρονοδιάγραμμα της διατροφής του, όποια και αν είναι αυτή”.
Η μελέτη αυτή έρχεται να υποστηρίξει μια άλλη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση 2-3 μεγάλων γευμάτων λειτουργεί καλύτερα για την απώλεια κιλών από τα να τρώει κανείς πολλά μικρά γεύματα όλη την ημέρα.
Η συμβουλή των πολλών μικρών γευμάτων, αν και διατυπώνεται από ορισμένους διαιτολόγους, στην πραγματικότητα δεν έχει ελεγχθεί επιστημονικά μέχρι σήμερα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα (παρακάμπτοντας δείπνο) έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη απώλεια βάρους από έξι μικρότερα γεύματα που επεκτείνονται ως αργά το βράδυ.
Το γιατί το βραδινό γεύμα δημιουργεί πρόβλημα δεν είναι απολύτως εξακριβωμένο ωστόσο πιστεύεται ότι δεν συμβαδίζει με το βιολογικό ρολόι του σώματος και τις ορμόνες που παράγονται. Η Ντανιέλα Γιακουμπόβιτς, μια καθηγήτρια ενδοκρινολογίας, λέει ότι το πότε τρώμε έχει σχεδόν την ίδια σημασία με το πόσες θερμίδες καταναλώνουμε όσον αφορά το αδυνάτισμα. Ένας λόγος είναι ότι η αυξητική ορμόνη, η οποία μεταξύ άλλων μάς βοηθά να κάψουμε λίπος, παράγεται κυρίως τη νύχτα, όταν κοιμόμαστε, αλλά εμποδίζεται όταν τρώμε το βράδυ.