Η μεσογειακή διατροφή περιέχει αρκετά λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, αλλά όχι πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, επεξεργασμένα τρόφιμα και κόκκινο κρέας. Εδώ και χρόνια προβάλλονται τα οφέλη της που προάγουν την υγεία.
Τώρα, οι ερευνητές έχουν νέες ενδείξεις ως προς το γιατί η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στην υγεία. Παρατείνει τη ζωή προστατεύοντας το DNA από βλάβες, γράφουν επιστήμονες του Harvard Medical School στο περιοδικό British Medical Journal.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 4.676 μεσήλικες γυναίκες, συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες με το μήκος των τελομερών στα χρωμοσώματά τους. Οι ερευνητές μέτρησαν τα μήκη των τελομερών με εξετάσεις αίματος και παρακολούθησαν τις εθελόντριες για περισσότερο από 20 χρόνια κάνοντας περιοδικές εξετάσεις.
Τα τελομερή είναι τα ακριανά τμήματα των χρωμοσωμάτων που τα προστατεύουν από τις βλάβες (οι ειδικοί συχνά τα παρομοιάζουν με τις πλαστικές άκρες των κορδονιών στα παπούτσια που τα εμποδίζουν να ξεφτίσουν).
Καθώς περνούν τα χρόνια, τα τελομερή μικραίνουν και τα κύτταρα γερνάνε. Ο ρυθμός της βράχυνσης επιταχύνεται από την ανθυγιεινή διατροφή όπως είναι αυτή που περιέχει πολύ ζάχαρη, την καθιστική ζωή, το κάπνισμα, το χρόνιο στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.
Η βράχυνση των τελομερών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως είναι οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και η άνοια. Σχετίζεται επίσης με αυξημένη τάση για λοιμώξεις.
Διαφορά ισοδύναμη με 1 -1,5 χρόνια ζωής
Η μελέτη έλαβε επίσης υπόψη το δείκτη μάζας σώματος, το κάπνισμα, τη φυσική δραστηριότητα, το αναπαραγωγικό ιστορικό και άλλους παράγοντες, και διαπίστωσε ότι όσο υψηλότερη είναι η τήρηση της μεσογειακής δίαιτας, τόσο μακρύτερα ήταν τα τελομερή. Η διαφορά στο μήκος των τελομερών, εκτίμησαν οι οι ερευνητές, ήταν ισοδύναμη, κατά μέσο όρο, με 1 ή 1,5 χρόνια ζωής.
Η διαφορά ήταν αρκετά εμφανής για τις γυναίκες που ακολουθούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή, καταναλώνοντας κυρίως φυτικής προελεύσεως τρόφιμα (όσπρια, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης), ψάρια, πουλερικά, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς.
«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην υγεία και στην μακροζωία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Ιμακουλάτα Ντε Βίβο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ.
Και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη έως σήμερα πληθυσμιακή μελέτη που εξέτασε την σχέση ανάμεσα στην υιοθέτηση των επιταγών της μεσογειακής διατροφής και στο μήκος των τελομερών σε υγιείς, μεσήλικες γυναίκες».
Προηγούμενη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε το 2013 και αφορούσε περίπου 10.000 γυναίκες έδειξε ότι ότι όσες ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν 40% να ζήσουν πέρα από την ηλικία των 70 ετών. Ήταν επίσης πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, καρδιακή νόσο, Alzheimer ή νόσο Parkinson.
Ο Μάικ Κνάπτον, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, δήλωσε: «Αυτή η μεγάλη μελέτη προσθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα μακρύτερα τελομερή βρίσκονται σε όσους τρώνε σύμφωνα με τη μεσογειακή διατροφή».