Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Οι οικογενειακές συνεστιάσεις, η αύξηση της οινοποσίας και τα νυχτερινά γεύματα με φίλους αποτελούν παραδοσιακές εορταστικές συνήθειες των Ελλήνων. Το φούσκωμα, η διάρροια και ο λόξιγκας είναι μερικά από τα πιο κοινά παθολογικά προβλήματα που ταλαιπωρούν το κοινό΄ αυτή την περίοδο.
ΤΥΜΠΑΝΙΣΜΟΣ – ΦΟΥΣΚΩΜΑ
Η αύξηση της ποσότητας του φαγητού, η κατανάλωση αλκοολούχων γευμάτων με πολλά λιπαρά, τα νυχτερινά γεύματα κατά την διάρκεια οικογενειακών συνεστιάσεων και ρεβεγιόν οδηγούν σε κακή πέψη και εμφάνιση συμπτωμάτων όπως είναι η ξινίλα, το φούσκωμα, οι πόνοι στο στομάχι. Τι πρέπει να κάνετε για την πρόληψη των συμπτωμάτων αυτών:
- Φάτε ένα μήλο και λίγη πράσινη σαλάτα πριν φύγετε από το σπίτι για την οικογενειακή συνεστίαση.
- Το τελευταίο βαρύ γεύμα της ημέρας πρέπει να λαμβάνεται δύο τρεις ώρες προ ύπνου. Εάν αυτό δεν είναι πάντοτε δυνατόν μην κοιμηθείτε αμέσως μετά από το περιστασιακό νυχτερινό φαγοπότι, αλλά μία ώρα μετά.
- Αποφεύγετε την κατάχρηση αλκοόλ και την υπερκατανάλωση ποτών τύπου cola, καφέ, τσάι, τυποποιημένων φαγητών.
- Μην καταναλώνετε αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και μην τα αναμιγνύετε μεταξύ τους. Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά με άδειο στομάχι. Το φαγητό έχει την ιδιότητα να αναχαιτίζει την απορρόφηση του αλκοόλ. Μην καταναλώσετε καθόλου αλκοόλ εάν είστε υπό φαρμακευτική αγωγή.
- Μασάτε καλά τις τροφές και αποφεύγετε να τρώτε γρήγορα.
- Μην καπνίζετε και μην καταναλώνετε άσκοπα φάρμακα.
- Πλένετε καλά τα χέρια σας και τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσετε.
ΔΙΑΡΡΟΙΑ
Η οξεία γαστρεντερίτιδα που είναι φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα προκαλούμενη από παθογόνους μικροοργανισμούς είναι ιδιαίτερα συχνή κατά την εορταστική περίοδο και αποτελεί τον πιο συχνό παράγοντα που προκαλεί διάρροια αυτή την περίοδο.
Ο ακριβής τύπος του παθογόνου μικροοργανισμού ποικίλλει: Ιοί, shigella, σαλμονέλλα, campylobacter, E. Coli, Entamoeba histolytica, yersinia enterocolitica, giardia, lamblia, cryptosporidia, εντεροιοί, vibrios, s. aureus, bacillus cereus, clostiridium difficile, clostiridium perfigens, είναι μερικά μόνο από αυτά! Τι πρέπει να κάνετε για την πρόληψη της διάρροιας:
- Να χρησιμοποιείτε διαφορετικά σκεύη κοπής ωμού και ψημένου κρέατος ή ψαριού. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν να πλένετε καλά τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε αμέσως μετά την κοπή των ωμών κρεάτων και ψαριών με ζεστό νερό και σαπούνι. Μην καταναλώνετε ωμά, μισοψημένα τρόφιμα ή μαγειρεμένα τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές κατά τα ταξίδια σας.
- Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Τα χέρια πρέπει να πλένονται οπωσδήποτε πριν το φαγητό πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού μετά την αφόδευση και μετά την επιστροφή στο σπίτι από την εργασία οπωσδήποτε επί είκοσι δευτερόλεπτα. Δεν πρέπει να αμελείτε τις πτυχές των δακτύλων, τους καρπούς, την περιοχή κάτω από τα νύχια, την παλαμιαία και την ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων. Μην αγγίζετε στόμα μύτη μάτια αυτιά με ακάθαρτα χέρια.
- Η θερμότητα φονεύει πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς. Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό που σας προσφέρεται είναι ζεματιστό ή δεν έχει παραμείνει πάνω από δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μην καταναλώνετε αμφιβόλου προελεύσεως, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Συνιστάται αποφυγή λαίμαργης κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας φαγητού στο γεύμα, αποφυγή γρήγορου φαγητού και κακού μασήματος της τροφής
Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα του τυμπανισμού του κοιλιακού άλγους και της διάρροιας δεν οφείλονται σε δυσπεψία ή απλή γαστρεντερίτιδα αλλά σε σοβαρότερες διαταραχές όπως χολοκυστοπάθεια, έμφραγμα, παγκρεατίτιδα, αλκοολική ηπατίτιδα κ.λπ. Αυτός είναι ο λόγος που όταν τα συμπτώματα είναι έντονα ή εμμένουν επιβάλλεται η διενέργεια σωστής ιατρικής παθολογικής εξέτασης.
ΛΟΞΙΓΚΑΣ
Ο λόξιγκας είναι μία ακούσια κίνηση που προκαλείται από την κατάσπαση του διαφράγματος. Είναι συχνό παθολογικό σύμπτωμα των εορτών, λόγω παραγόντων συνήθων κατά την διάρκεια των εορτών, που προκαλούν αντιδραστικό ερεθισμό του διαφράγματος, του φρενικού ή του πνευμονογαστρικού νεύρου. Τέτοιοι παράγοντες είναι τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα πλούσια γεύματα, το αλκοόλ, συγκινησιακοί παράγοντες όπως συναισθηματική φόρτιση, άγχος. Αυτοί οι παράγοντες πρέπει να αποφεύγονται, για την πρόληψη του συμπτώματος, όσο είναι δυνατόν. Απλά μέτρα αντιμετώπισης του λόξιγκα των εορτών:
- Διακόψτε άμεσα το φαγητό και το ποτό
- Βγείτε στον καθαρό αέρα
- Προσπαθήστε να προκαλέσετε στον εαυτό σας ρέψιμο
- Πραγματοποιήστε επί πέντε λεπτά έλξη της γλώσσας προς το ρινοφάρυγγα
- Συγκρατήστε την αναπνοή σας επί πέντε δευτερόλεπτα
- Μετακινηθείτε σε κλειστό χώρο με ήρεμο περιβάλλον
- Πλησιάστε και συγκρατήστε τα γόνατα στο θώρακα ενώ εκπνέετε με δύναμη για να πραγματοποιηθεί επαρκής ερεθισμός του διαφράγματος
- Επαναλάβετε τις παραπάνω κινήσεις μετά από δεκάλεπτη ανάπαυση.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw