Δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Health and Social Behavior κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γυναικεία καρδιά επηρεάζεται πιο πολύ από το στρες σε σχέση με την ανδρική.
Το στρες στη γυναίκα μειώνει περισσότερο τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Επιπλέον, ένας προβληματικός γάμος φαίνεται να επηρεάζει ψυχολογικά περισσότερο τη γυναίκα, η οποία έχει την τάση να μην εξωτερικεύει τα συναισθήματά της και ενδεχομένως αυτό να την κάνει πιο επιρρεπή στο έμφραγμα σε σχέση με τον άνδρα.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τη μέση ηλικία οι άνδρες έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια σε σχέση με τις γυναίκες. Όμως, με το πέρασμα της ηλικίας το χάσμα μειώνεται και μετά την ηλικία των 65 ετών ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή δεν έχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα.
Πάντως, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν χειρότερη πρόγνωση ύστερα από ένα έμφραγμα σε σχέση με τους άνδρες. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι απολύτως εξακριβωμένο αλλά μπορεί να παίζει ρόλο το γεγονός ότι οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από το στρες.
Μικρότερη ροή αίματος λόγω στρες
Στην πρώτη μελέτη, όπου επικεφαλής ήταν η επιδημιολόγος Βάϊολα Βακαρίνο από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, βρέθηκε ότι το ψυχολογικό στρες έχει στις νεαρές γυναίκες μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά σε σχέση με τους νεαρούς άνδρες.
Οι ερευνητές μελέτησαν 534 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 38-79 ετών, με στεφανιαία νόσο. Τους υπέβαλλαν σε ένα τεστ μέτρησης του ψυχολογικού στρες (ομιλία μπροστά σε κοινό) και σε τεστ κοπώσεως παρακολουθώντας τη λειτουργία της καρδιάς τους.
Φάνηκε ότι υπήρχαν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις γυναίκες και στους άνδρες κατά τη διάρκεια του ψυχολογικού στρες. Υπό καθεστώς ψυχολογικού στρες, οι γυναίκες κάτω των 55 ετών εμφάνισαν τριπλάσια μείωση στη ροή αίματος προς την καρδιά σε σχέση με τους άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι το στρες στις γυναίκες μπορεί να οδηγήσει πιο εύκολα σε καρδιακή προσβολή. Πάντως, η διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών ήταν μικρότερη στις ηλικίες 55 – 64 ετών.
Ο κακός γάμος
Στη δεύτερη μελέτη, ερευνητές του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν με επικεφαλής την Χιούι Λίου, παρακολούθηκσαν για 20 χρόνια 1.200 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 57-85 ετών. Ανέλυσαν την ποιότητα του γάμου τους και εκτίμησαν την καρδιαγγειακή υγεία.
Το συμπέρασμα ήταν ότι, όσο πιο άσχημα είχε εξελιχθεί ο γάμος, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος για την καρδιά και στα δύο φύλα, αλλά για τις γυναίκες ήταν μεγαλύτερος.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι γυναίκες τείνουν να κρατούν μέσα τους τα αρνητικά συναισθήματα κι έτσι εκδηλώνουν πιο εύκολα κατάθλιψη, με συνέπεια να αναπτύσσουν συχνότερα το ψυχοσωματικό υπόβαθρο που ευνοεί τα καρδιακά προβλήματα.
Επιπλέον, όταν εμφανιστεί πρόβλημα με την καρδιά, αυτό επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες. Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι οι γυναίκες περιποιούνται συνήθως τον σύζυγό τους όταν έχει πρόβλημα με την καρδιά, αλλά ο άνδρας δεν κάνει πάντα το ίδιο, όταν υπάρχει ανάλογο πρόβλημα στη γυναίκα.