Η μείωση του αλατιού μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των πονοκεφάλων κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Open από ερευνητές του Πανεπιστημίου John Hopkins.
Οι ερευνητές υποψιάζονταν από καιρό αυτή την παρενέργεια του αλατιού από σποραδικές διαπιστώσεις ωστόσο δεν υπήρχε μέχρι σήμερα μια καλά ελεγχόμενη μελέτη που να δείχνει ότι επέρχεται μείωση των πονοκεφάλων με τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού. Οι ειδικοί λένε ότι το μειωμένο αλάτι μπορεί να αντιμετωπίσει τους πονοκεφάλους διότι ρίχνει την αρτηριακή πίεση και τους σφυγμούς. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σε άτομα που δεν υποφέρουν από υπέρταση.
Η μείωση της πρόσληψης αλατιού σε 3 γραμμάρια την ημέρα μειώνει τους πονοκεφάλους κατά 30%. Αντίθετα, η γενικότερη μετάβαση από μια ανθυγιεινή προς μια υγιεινή διατροφή δεν φαίνεται να επηρεάζει τη συχνότητα των πονοκεφάλων.
Να σημειωθεί ότι η μείωση του αλατιού σε 3 γραμμάρια την ημέρα δεν είναι εύκολη καθώς υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα η μέση κατανάλωση του αλατιού φτάνει τα 10 γραμμάρια την ημέρα (στις ΗΠΑ είναι 9 γραμμάρια). Τα 3 γραμμάρια αλατιού περιέχονται σε περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού. Επίσης περιέχονται σε ένα και μόνο μεγάλο χάμπουργκερ και μια μερίδα τηγανητές στα McDonalds.
Πρόληψη πονοκεφάλων με χαμηλό νάτριο
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 390 ενήλικα άτομα. Τα μισά από αυτά ακολούθησαν μία υγιεινή, μεσογειακού τύπου διατροφή πλούσια σε σε φρούτα, λαχανικά και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα άλλα μισά άτομα ακολούθησαν την κλασική δυτικού τύπου διατροφή. Όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν σχεδόν 9 γραμμάρια αλάτι την ημέρα για 30 μέρες. Η ποσότητα αυτή του αλατιού αντανακλά τη μέση κατανάλωση στις δυτικές χώρες.
Στη συνέχεια, η ποσότητα του αλατιού μειώθηκε στα 6 γραμμάρια την ημέρα (το ανώτερο επίπεδο της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας), για 30 μέρες και τελικά μειώθηκε στα 3 γραμμάρια για άλλες 30 μέρες.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να καταγράψουν σε ένα ερωτηματολόγιο που τους έδωσαν τυχόν παρενέργειες όπως: πονοκέφαλος, φούσκωμα, ξηροστομία, υπερβολική δίψα, κόπωση ή χαμηλή ενέργεια, λιποθυμική τάση, ναυτία.
Διαπιστώθηκε ότι η μείωση του αλατιού από 9 γραμμάρια την ημέρα για 3 γραμμάρια την ημέρα μείωσε πονοκεφάλους κατά 31%. Ο Λώρενς Άπελ, του Πανεπιστημίου John Hopkins, δήλωσε: «Η μειωμένη πρόσληψη νατρίου συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο πονοκεφάλου, ενώ οι διατροφικές συνήθειες δεν είχαν καμία επίδραση. Η μειωμένη πρόσληψη νατρίου προσφέρει μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη των πονοκεφάλων».
Τροφές που περιέχουν πολύ αλάτι είναι οι εξής: Σάλτσες ζυμαρικών, κονσέρβες, ψωμί, τυρί, λουκάνικα, ζαμπόν, σαλάμι και καπνιστά κρέατα, δημητριακό, πίτσα, τουρσί, σάλτσα σόγιας, σάλτσες όπως το κέτσαπ και η μαγιονέζα, οι μαγειρικοί κύβοι.
Ο καθηγητής Γκράχαμ ΜακΓκρέγκορ, του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη είπε ότι δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί η μείωση του αλατιού μειώνει τους πονοκεφάλους, αλλά ένας λόγος μπορεί να είναι επειδή μειώνει την αρτηριακή πίεση και τους σφυγμούς.
Ο καθηγητής ανέφερε: «Έχουμε από καιρό υποψιαστεί ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού μειώνει τον αριθμό των ατόμων που αναπτύσσουν πονοκεφάλους, και αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει τις σκέψεις μας. Φαινόταν από το γεγονός ότι τα φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεσης του αίματος μειώνουν επίσης και τους πονοκεφάλους. Αυτή είναι η πρώτη καλά ελεγχόμενη μελέτη που δείχνει ότι επέρχεται μείωση των πονοκεφάλων με τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού. Λιγότερο αλάτι σημαίνει λιγότερα χάπια για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων. Από την άλλη μεριά, πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη ότι η η μείωση της αρτηριακής πίεσης ελαττώνει τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή».
Ο πονοκέφαλος είναι ένα συχνό πρόβλημα του νευρικού συστήματος ενώ οι αιτίες του δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Παγκοσμίως, το 46% των ενηλίκων πάσχει από κάποια κεφαλαλγία. Το 42% πάσχει από πονοκέφαλο τάσεως και το 11% από ημικρανίες ενώ οι γυναίκες είναι αρκετά περισσότερες από τους άντρες.