Η ρεσβερατρόλη θεωρείται από ορισμένους επιστήμονες ότι μπορεί να είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία παρατείνοντας τη ζωή, λόγω των αντιοξειδωτικών και των αντικαρκινικών ιδιοτήτων της.
Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες ότι η ρεσβερατρόλη πράγματι παρέχει οφέλη στην υγεία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως δεν υπάρχει σήμερα απόδειξη ότι αυτό το συστατικό του κόκκινου κρασιού παρέχει οφέλη. Μάλιστα μία μελέτη γύρω από την ουσία αποδείχθηκε ότι ήταν στην πραγματικότητα πλαστή.
Όμως μια νέα μελέτη, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps στη Λα Χόγια της Καλιφόρνιας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature προσθέτει νέες γνώσεις γύρω από τον μηχανισμό μέσω του οποίου η ρεσβερατρόλη μπορεί να προστατεύει από διάφορες ασθένειες.
Τυροσίνη και ένζυμο TyrRS
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η ρεσβερατρόλη μιμείται ένα φυσικό μόριο του οργανισμού, το αμινοξύ τυροσίνη, το οποίο ενεργοποιεί ένα βιοχημικό μονοπάτι που μειώνει το στρες και τις βλάβες στο DNA των κυττάρων. Όταν δεν ενεργοποιείται αυτός ο μηχανισμός το αποτέλεσμα είναι πιο γρήγορη γήρανση και ασθένειες.
“Αυτή η επίδραση της ρεσβερατρόλης αφορά ένα κομμάτι της βιολογίας που είχαμε σε μεγάλο βαθμό παραβλέψει”, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Πολ Σίμελ. “Η ρεσβερατρόλη φαίνεται πως ενεργοποιεί αυτόν τον μηχανισμό αντιγήρανσης σε συγκεντρώσεις πολύ χαμηλότερες από εκείνες που έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες μελέτες”.
Η τυροσίνη υπό φυσιολογικές συνθήκες προσδένεται σε μια οικογένεια ενζύμων η οποία θεωρείται ότι εμφανίστηκε όταν η ζωή υπήρχε ακόμα σε μορφή μικροβίων. Ένα από τα ένζυμα αυτά, γνωστό ως TyrRS ενεργοποιείται όταν η ρεσβερατρόλη συνδέεται χημικά με αυτό. Μετά τη σύνδεση, το ένζυμο μπορεί και εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου όπου βοηθά στο να προστατευθεί το DNA των χρωμοσωμάτων από γενετικές μεταλλάξεις. Το TyrRS ενεργοποιεί μια ομάδα προστατευτικών γονιδίων, συμπεριλαμβανομένου του γονιδίου p53 που καταστέλλει τον καρκίνο αλλά και άλλων γονιδίων που έχουν συνδεθεί με τη μακροζωία. Τα γονίδια αυτά επιμηκύνουν το προσδόκιμο ζωής και πολεμούν τις ασθένειες που επέρχονται με την πάροδο της ηλικίας.
Οι ερευνητές λένε ότι ακόμα και χαμηλά επίπεδα ρεσβερατρόλης στον οργανισμό, χίλιες φορές χαμηλότερα από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες μελέτες, προκάλεσαν την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού. Να σημειωθεί ότι άλλες έρευνες στο παρελθόν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για να υπάρχουν οφέλη από τη ρεσβερατρολη πρέπει αυτή να καταναλώνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες που μπορούν να ληφθούν μόνο από συμπληρώματα διατροφής.
Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές αυτής της μελέτης, ένα-δύο ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητική ποσότητα ρεσβερατρόλης ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός προστασία της υγείας.
Να σημειωθεί ότι η ρεσβερατρόλη έχει την ίδια επίδραση τόσο στα φυτά όσο και στα ζώα. Κι αυτό διότι το ένζυμο TyrRS αποτελεί μέρος ενός αρχαίου μηχανισμού άμυνας ο οποίος προηγείται του διαχωρισμού μεταξύ φυτών και ζώων.
Στην ανθρώπινη διατροφή, η ρεσβερατρόλη περιέχεται κυρίως στο κόκκινο κρασί. Υπάρχει και στη φλούδα στων σκούρων σταφυλιών, όπου φαίνεται πως ενεργεί ως αμυντικός μηχανισμός προστασίας κατά των επιθέσεων των διαφόρων μικροοργανισμών. Το κόκκινο κρασί περιέχει αρκετά περισσότερη ποσότητα ρεσβερατρόλης από το λευκό κρασί διότι στην παραγωγή του συμμετέχει η φλούδα του σταφυλιού. Άλλες τροφές που περιέχουν ρεσβερατρόλη είναι τα φιστίκια και η σόγια.