Μια επιστημονική ομάδα από το University of British Columbia μελετούσε την επίδραση ενός ενζύμου που ονομάζεται Granzyme B στα ποντίκια, και συγκεκριμένα τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει στη γήρανση των αγγείων.
Στο τέλος της μελέτης παρατηρήθηκε κάτι απρόσμενο. Τα ποντίκια που ήταν γενετικά μεταλλαγμένα έτσι ώστε να μην μπορούν να παράγουν το ένζυμο είχαν λιγότερο ζαρωμένο δέρμα και ρυτίδες, παρά την επαναλαμβανόμενη έκθεσή τους σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV).
Το Granzyme B είναι ένα ένζυμο που παράγεται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και διασπά ορισμένες πρωτεΐνες. Μπορεί όμως να διασπά και πρωτεΐνες που βρίσκονται μεταξύ των κυττάρων και μ’ αυτό τον τρόπο κάνει πιο γρήγορη τη γήρανση του δέρματος.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Aging Cell, δίνει την ελπίδα για ένα νέο φάρμακο που θα μπλοκάρει τη δράση του Granzyme Β σε ορισμένα σημεία, και έτσι να εμποδίσει τη γήρανση και την φθορά των ιστών που εξαρτώνται από τη φθορά του κολλαγόνου. Η θετική επίδραση ενός τέτοιου φαρμάκου δεν θα αφορά μόνο το δέρμα αλλά αλλά και τα αιμοφόρα αγγεία.
Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει εντός δύο ετών να δοκιμάσει ένα φάρμακο που εφαρμόζεται τοπικά για άτομα που πάσχουν από ερυθηματώδη λύκο, μια αυτοάνοση ασθένεια που επιδεινώνεται από το φως του ήλιου που μπορεί να οδηγήσει σε ουλές στο πρόσωπο.
Εάν το φάρμακο αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πρόληψη του ερυθηματώδη λύκου ο οποίος σχετίζεται με δερματικές βλάβες, υπάρχει δυνατότητα για ένα καλλυντικό προϊόν που να προλαμβάνει τη σταδιακή γήρανση του δέρματος, η οποία προκαλείται κυρίως από την έκθεση στον ήλιο.
Φάρμακο για τα αγγεία
Το φάρμακο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε παθήσεις που απειλούν τη ζωή, όπως τα ανευρύσματα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσος, αλλά και άλλες ασθένειες που προκαλούνται από τη διάσπαση του κολλαγόνου και πρωτεϊνών που αποτελούν μέρος της κατασκευής των αιμοφόρων αγγείων.
Η ανακάλυψη ήταν τυχαία. Ο καθηγητής David Granville και οι συνεργάτες του ερευνούσαν το ρόλο του Granzyme Β στην αθηροσκλήρωση και τις καρδιακές προσβολές.
Οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν τα αιμοφόρα αγγεία των ποντικιών που στερούνται το ένζυμο Granzyme Β ήταν πιο ανθεκτικά στη σκλήρυνση και τη στένωση των αγγείων. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι τα ποντίκια που δεν είχαν το ένζυμο διατηρούσαν νεανική όψη δέρματος σε σχέση με τα φυσιολογικά ποντίκια της ίδιας ηλικίας.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Καναδικά Ινστιτούτα Ερευνών Υγείας (CIHR) και άλλους οργανισμούς.