Οι γιατροί έχουν αναπτύξει ένα νέο είδος «εμβολίου», που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αλλεργιών. Πρόκειται για μια ταχείας δράσης θεραπεία που διαρκεί μόλις δύο μήνες, αντί των τριών έως πέντε ετών που διαρκούν οι τρέχουσες θεραπείες.
Η αντιμετώπιση της αλλεργίας περιλαμβάνει την έγχυση μικρών ποσοτήτων ενός αλλεργιογόνου – όπως μία πρωτεΐνη από τη γούνα ενός κατοικίδιου ζώου – στο σώμα του ασθενούς κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να εξοικειωθεί σιγά-σιγά με την ουσία και όχι να αντιδρά απότομα όταν την συναντά.
Αυτή η τεχνική, που ονομάζεται ανοσοθεραπεία, εφαρμόζεται σήμερα στους ασθενείς αλλά μπορεί να διαρκέσει 3-5 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί η θεραπεία, και περιλαμβάνει πολλές ενέσεις (ακόμα και 80) οι οποίες γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Αυτό συμβαίνει επειδή πρέπει να χορηγηθεί αρκετή ποσότητα από το αλλεργιογόνο ώστε να φθάσει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να πυροδοτήσει μια αντίδραση. Το αλλεργιογόνο μπορεί επίσης να δοθεί ως σταγόνες κάτω από τη γλώσσα, αντί για ενέσεις.
Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι περισσότεροι από ένας στους 10 ασθενείς δεν ολοκληρώνουν την διαδικασία αυτή, κάτι που οφείλεται σε παρενέργειες ή στη μακρά διάρκεια της αντιμετώπισης.
Η νέα θεραπεία
H νέα διαδικασία περιλαμβάνει μόνο τρεις ενέσεις του αλλεργιογόνου σε μια πορεία δύο μηνών. Αυτό συμβαίνει επειδή η ουσία εγχέεται απευθείας εντός ενός λεμφαδένα στη βουβωνική χώρα, όχι απλώς κάτω από το δέρμα.
Οι λεμφαδένες είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι πλούσια σε κύτταρα που υπερασπίζονται τον οργανισμό από μολύνσεις και εισβολείς. Άμεση ένεση στους λεμφαδένες σημαίνει ότι το αλλεργιογόνο πηγαίνει εκεί όπου είναι απαραίτητο. Επιπλέον, αυτό μειώνει και τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης αλλού μέσα στο σώμα.
Πρώιμες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπτώματα αλλεργίας μειώθηκαν σημαντικά με τη νέα θεραπεία, και ότι οι ασθενείς μπορούσαν να αντέξουν πολύ περισσότερο την επαφή με το αλλεργιογόνο, πριν προκληθούν οποιαδήποτε συμπτώματα, μέσα σε διάστημα δύο μηνών.
Σε μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, σε 20 ενήλικες με αλλεργία στο τρίχωμα της γάτας, η ανοχή ήταν 75 φορές μεγαλύτερη μετά από οκτώ εβδομάδες της νέας θεραπείας, σε σύγκριση με ένα ενέσιμο εικονικό φάρμακο.
“Πρόκειται για σημαντική βελτίωση σε σχέση με τη συμβατική ανοσοθεραπεία, η οποία απαιτεί αρκετά χρόνια αντιμετώπισης”, ανέφεραν οι Ελβετοί ερευνητές. “Αυτή η προσέγγιση εμβολιασμού ενδέχεται, ως εκ τούτου, να αποτελεί μια ελκυστική θεραπευτική επιλογή, ειδικά για όσους αλλεργικούς ασθενείς διστάζουν να υποβληθούν στη συμβατική θεραπεία λόγω χρονικών περιορισμών και τον κίνδυνο αλλεργικών παρενεργειών”.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η Μωρίν Τζέκινς κλινική διευθύντρια αλλεργιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε: “Η ανοσοθεραπεία είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για πολλές αλλεργίες. Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία, αλλά θα χρειαστούν κι άλλες επιτυχημένες, μεγάλες μελέτες πριν αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως για το κοινό”.