Στη Βραζιλία το 52% του συνόλου των γεννήσεων γίνεται με καισαρική τομή. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το 10-15% που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για μια χώρα.
Οι ειδικοί είπαν ότι οι γυναίκες επιλέγουν τη διαδικασία αυτή πιστεύοντας πως έτσι θα προστατεύσουν την ερωτική τους ζωή και οι γιατροί κατηγορούνται ότι την προάγουν για να γεμίσουν τις τσέπες τους.
Φόβοι για την ερωτική ζωή
Τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Βραζιλίας αποκαλύπτουν ότι το 84% των γεννήσεων λαμβάνουν χώρα σε ιδιωτικά νοσοκομεία και χρηματοδοτούνται από ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας. Σ’ αυτά τα νοσοκομεία καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων με καισαρική. Αλλά και στα κρατικά νοσοκομεία το ποσοστό των καισαρικών τομών είναι υψηλό φτάνοντας το 40%. Τα νούμερα αυτά είναι 3-4 φορές πάνω από αυτά που συνιστά ο ΠΟΥ.
Kαι σε άλλες χώρες το ποσοστό είναι υψηλό, π.χ. στις ΗΠΑ, το 32% του συνόλου των γεννήσεων γίνεται με καισαρική τομή, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Όπως με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, οι καισαρικές τομές φέρουν ένα ορισμένο επίπεδο κινδύνου και επιπλοκών – η πληγή μπορεί να μολυνθεί και το μωρό μπορεί να αναπτύξει αναπνευστικές δυσκολίες, για παράδειγμα.
Επίσης, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η καισαρική τομή συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία και με αυξημένους κινδύνους αλλεργίας στα μωρά.
Η αύξηση του ποσοστού των γεννήσεων με καισαρική τομή στη Βραζιλία προέρχεται από τις ανησυχίες των γυναικών σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή μετά τη γέννα και οι αδίστακτοι γιατροί δεν ανακόπτουν αυτή την τάση. Η Vera Fonseca, επικεφαλής της Ομοσπονδίας των Γυναικολόγων, είπε στη βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha de Sao Paulo: «Οι Βραζιλιάνες φοβούνται ότι η γέννα θα αλλάξει το περίνεο [την περιοχή μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού], κάτι που είναι μύθος».
Μέτρα κατά της “επιδημίας”
Από τη μεριά του, ο Arthur Chioro, υπουργός της Βραζιλίας για την Υγεία, ανέφερε ότι η εμμονή της χώρας με την καισαρική τομή είναι «πρόβλημα δημόσιας υγείας». Και συμπλήρωσε: «Η επιδημία καισαρικών που βλέπουμε σήμερα σε αυτή τη χώρα είναι απαράδεκτη και δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να την αντιμετωπίσουμε, παρά ως ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, χρηματοοικονομική, τεχνική ή επιστημονική, υπέρ της. Πρέπει να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».
Σε μια προσπάθεια με στόχο την πάταξη αυτής της “επιδημίας” η Βραζιλία προωθεί διάφορα μέτρα. Για παράδειγμα, όλοι οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν την κυβέρνηση με προγεννητικές πληροφορίες. Οι γιατροί θα υποχρεούνται επίσης να παρέχουν στις έγκυες γυναίκες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους της διαδικασίας. Αποτυχία εφαρμογής των νέων μέτρων θα οδηγεί σε μεγάλα πρόστιμα.