Βρετανοί αξιωματούχοι υγείας προτρέπουν το κοινό να εκτίθενται για λίγο στον ήλιο από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο ώστε να εξασφαλίσει περισσότερη βιταμίνη D.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στους 6 ενήλικες έχει έλλειψη βιταμίνης D στο σώμα του. Νεότερα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για άνοια.
Οι κατευθυντήριες γραμμές δεν καθορίζουν ακριβώς πόση πρέπει να είναι η έκθεση στον ήλιο, αλλά στο παρελθόν οι ειδικοί έχουν συστήσει 13 λεπτά μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. για το καλοκαίρι.
Η έκθεση στον ήλιο
Η καθηγήτρια Gillian Leng, διευθύντρια υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, μια μικρή έκθεση στον ήλιο μπορεί να κάνει καλό στην υγεία διότι παρέχει βιταμίνη D και την ευκαιρία για σωματική δραστηριότητα. Είναι απαραίτητο να επιτευχθεί μια ισορροπία. Ο χρόνος έκθεσης εξαρτάται από τη γεωγραφική θέση της χώρας που ζει κάποιος, την ώρα της ημέρας, την εποχή του έτους, τις καιρικές συνθήκες και το φυσικό χρώμα του δέρματός του. Εκείνοι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος είναι άτομα με δέρμα που μπορεί να “καεί” από τον ήλιο πιο εύκολα, τα μωρά και αυτοί που εργάζονται έξω. Απτό την άλλη μεριά, οι άνθρωποι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, είναι αυτοί με πιο σκούρο δέρμα, οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, και εκείνοι που δεν εκτίθενται καθόλου στον ήλιο».
Οι περισσότεροι άνθρωποι παράγουν αρκετή βιταμίνη D κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με την έκθεση στον ήλιο αλλά το δέρμα του καθενός αντιδρά διαφορετικά κι έτσι δεν υπάρχει μια σύσταση που να ταιριάζει σε όλους. Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει «υγιές μαύρισμα». Επίσης λένε ότι το αντηλιακό δεν προστατεύει πλήρως από τον κίνδυνο για μελάνωμα ή άλλο καρκίνο του δέρματος, ειδικά όταν δεν εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές του δέρματος. Έτσι υπάρχει ανησυχία για τους νεαρούς ενήλικες που κάνουν συνέχεια ηλιοθεραπεία.
Βιταμίνη D και άνοια
Εντωμεταξύ ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου βρήκαν ότι οι βόρειες χώρες παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά άνοιας και το αποδίδουν αυτό στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D λόγω μικρότερης ηλιοφάνειας.
Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D δεν είναι η πρώτη φορά που σχετίζονται με την άνοια, καθώς και στο παρελθόν έχει δειχθεί ότι η ανεπάρκειά της βιταμίνης αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα διδύμων από την Σουηδία και διαπίστωσαν ότι αυτοί που ζούσαν στον βορρά είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια, συγκριτικά με εκείνους που ζούσαν στον νότο.
Ο κίνδυνος δεν αυξανόταν λόγω του τόπου γέννησης αλλά εξαρτιόταν από το που ζούσαν στη μέση ηλικία, στο βορρά ή στον νότο.
Οι ειδικοί λένε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σχετίζονται όχι μόνο με την οστεοπόρωση αλλά άμεσα με την λειτουργία του εγκεφάλου.
Φυσικά, η έλλειψη βιταμίνη D αποτελεί μόνο έναν από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που προάγουν την εκδήλωση της άνοιας.