Η αποσιώπηση του γονιδίου Myc μπορεί να χαρίζει 12 χρόνια ζωής

pontikia 5Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Brown βρήκε ότι η  μείωση της έκφρασης ενός γονιδίου που ονομάζεται Myc αύξησε σημαντικά την διάρκεια ζωής σε ποντίκια του εργαστηρίου.

Αυτή είναι η πρώτη διαπίστωση που έγινε σχετικά με αυτό το γονίδιο σε θηλαστικά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cell».

Το Myc βρίσκεται στο DNA όλων των ζώων μέχρι τον άνθρωπο, ακόμα και στους προγονικούς μονοκύτταρους οργανισμούς. Πρόκειται για ένα σημαντικό γονίδιο και κεντρικό θέμα της βιοϊατρικής έρευνας. Το γονίδιο αυτό είναι βασικός ρυθμιστής του κυτταρικού πολλαπλασιασμού, της ανάπτυξης και του θανάτου των κυττάρων. Είναι τόσο  θεμελιώδους σημασίας που τα ζώα δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό.

Η “υπερέκφραση” αυτού του γονιδίου, δηλαδή η μεγάλη λειτουργικότητά του που έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες κυτταρικές διαιρέσεις, αυξάνει την πιθανότητα του καρκίνου και άρα συντομεύει τη ζωή.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες αναφέρουν πως όταν δημιούργησαν ποντίκια ώστε να έχουν μόνο ένα αντίγραφο του γονιδίου, αντί του κανονικού που είναι δύο, οι ποντικοί έζησαν 15% περισσότερο κατά μέσο όρο – 20% περισσότερο τα θηληκά και 10% περισσότερο τα αρσενικά – από ό, τι τα φυσιολογικά ποντίκια.

Τα ποντίκια όχι μόνο έζησαν περισσότερο αλλά είχαν και καλύτερη φυσική κατάσταση. Δεν παρουσίασαν προβλήματα που συνδέονται με την ηλικία όπως οστεοπόρωση, γνωστική φθορά και μείωση του μεταβολισμού. Είχαν πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα ενώ η μόνη εμφανής διαφορά τους από τα φυσιολογικά ποντίκια ήταν το μικρότερο μέγεθός τους. Το μέγεθος ήταν 15% μικρότερο, ένα πιθανό μειονέκτημα για τα ζώα της άγριας φύσης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο ίδιος μηχανισμός μπορεί να βελτιώσει την υγεία και το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων. Η αύξηση της τάξεως του 15% στο προσδόκιμο ζωής που κατεγράφη στα ποντίκια μπορεί να μεταφραστεί στον άνθρωπο σε 12 επιπλέον χρόνια.

Έρευνες για νέα φάρμακα

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δρ Τζον Σεντιβάι, καθηγητής Ιατρικών Επιστημών σημείωσε πως με την αποσιώπηση του γονιδίου «τα ζώα γερνούν με πιο αργούς ρυθμούς, πέρα από κάθε αμφιβολία, και διατηρούν την ομαλή λειτουργία των οργάνων τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Ο Σεντιβάι πρόσθεσε ότι «τα ποντίκια του πειράματος ήταν  άκρως φυσιολογικά, απλώς έζησαν περισσότερο. Ο λόγος για τον οποίον αυτό μας εξέπληξε είναι ότι πολλά άλλα μοντέλα μακροζωίας όπως εκείνο που σχετίζεται με τον περιορισμό των θερμίδων έχουν αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της ζωής αλλά τα ζώα παρουσιάζουν μερικά προβλήματα υγείας».

Ο Σεντιβάι ανέφερε πως είναι αισιόδοξος σχετικά με το ότι τα ευρήματα για το Myc μπορούν να βελτιώσουν την ανθρώπινη υγεία και να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής.

Ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται σήμερα για την ανάπτυξη φαρμάκων τα οποία θα μπλοκάρουν τη δράση του Myc ώστε να υπάρξουν οφέλη ενάντια στον καρκίνο.

Όσον αφορά τις εφαρμογές πέρα από τον καρκίνο, τα φάρμακα  αυτά θα μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιούνται κατά της οστεοπόρωσης, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και για τη γενικότερη καλύτερη υγεία στην τρίτη ηλικία.

Δείτε επίσης