Σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, λίγα σταφύλια και μια χούφτα φιστίκια, όταν καταναλώνονται συχνά, μπορούν να προλάβουν την έκπτωση της μνήμης, επειδή περιέχουν ρεσβερατρόλη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία.
Η μελέτη έγινε σε αρουραίους από ερευνητές του Τμήματος Μοριακής και Κυτταρικής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής του Τέξας, με επικεφαλής τον καθηγητή Άσοκ Σέττυ, και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να είναι ευεργετική και στους ανθρώπους, βελτιώνοντας τη μνήμη και τη μάθηση κατά την μέση και τρίτη ηλικία. Πιστεύουν επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τα στοιχεία που προέκυψαν είναι ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να έχει θετική επίδραση στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει μεγάλο ρόλο στη μνήμη, τη μάθηση και τη διάθεση.
Οι ερευνητές είπαν ότι η ρεσβερατρόλη επέφερε αξιόλογα οφέλη στη μνήμη, τη μάθηση και τη διάθεση, σε ομάδα ηλικιωμένων αρουραίων.
Νευρογέννεση και συνάψεις
«Παρατηρήσαμε ότι στην αρουραίουν που δεν χορηγήθηκε ρεσβερατρόλη, η ικανότητα μάθησης διατηρήθηκε μεν αλλά η ικανότητα δημιουργίας νέων αναμνήσεων μειώθηκε μεταξύ του 22ου και 25ου μήνα. Αντίθετα, τόσο η μάθηση όσο και μνήμη των αρουραίων που πήραν ρεσβερατρόλη βελτιώθηκε σημαντικά», είπαν οι ερευνητές.
Η νευρογέννεση, δηλαδή η ανάπτυξη νέων νευρώνων σχεδόν διπλασιάστηκε στους αρουραίους που πήραν ρεσβερατρόλη. Επίσης στην ομάδα αυτή παρατηρήθηκε βελτιωμένη μικροαγγείωση, που αποτελεί ένδειξη βελτιωμένης αιματικής κυκλοφορίας. Τέλος, οι αρουραίοι που έλαβαν ρεσβερατρόλη είχαν χαμηλότερα επίπεδα χρόνιας φλεγμονής στον ιππόκαμπο.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε κυρίως από το Εθνικό Κέντρο για τη Συμπληρωματική καιΕναλλακτική Ιατρική και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.
Καλύτερη μνήμη και στους ανθρώπους
Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ρεσβερατρόλη συνδέεται με καλύτερη μνήμη και μάθηση.
Σε μια άλλη, σχετικά πρόσφατη μελέτη, Γερμανοί ερευνητές βρήκαν ότι ρεσβερατρόλη ενισχύει τη μνήμη και ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που βρήκε συσχέτιση ανάμεσα στη ρεσβερατρόλη και την νοητική λειτουργία. Μάλιστα η μελέτη έγινε σε ανθρώπους αλλά ήταν μικρής κλίμακας καθώς περιελάμβανε μόνο 46 άτομα.
Η γερμανική μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν συμπληρώματα ρεσβερατρόλης είχαν περισσότερες συνάψεις ανάμεσα στα κύτταρα των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη. Είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάτι που υποδηλώνει ότι ο μεταβολισμός της γλυκόζης μπορεί να σχετίζεται με τις νευρικές συνάψεις στον εγκέφαλο.